Inflatia s-a temperat in martie la 4,2%

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 10:02
937 citiri
Inflatia s-a temperat in martie la 4,2%

Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 4,2%, in ton cu asteptarilor analistilor, in conditiile in care aprecierea leului a ieftinit usor serviciile si a atenuat cresterea preturilor la alimente si marfuri nealimentare, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica, precizeaza NewsIn.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in martie cu 0,22%, in conditiile in care tarifele la servicii au scazut cu 0,09%, in timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu 0,17%, iar marfurile nealimentare, cu 0,38%, potrivit Statisticii.

Economistii consultati de NewsIn se asteptau ca inflatia sa se plaseze, in martie, in intervalul 4,1-4,4%, in contextul in care aprecierea leului a temperat cresterea preturilor de consum, iar modificarea accizelor din luna ianuarie si-a diluat efectele asupra inflatiei.

In ce priveste inflatia lunara, economistii estimau un avans de 0,1-0,4%, in conditiile unor preturi relativ stabile, o crestere mai importanta fiind observata pe segmentul combustibililor.

In februarie, rata anuala a inflatiei se temperase la 4,49%, dupa ce in ianuarie urcase la 5,2%, ca urmare a majorarii accizelor la tutun, energie si combustibili.

In 2010, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a treia luna din 2010 la combustibili (1,95%), citrice si alte fructe meridionale (1,92%), alte legume si conserve de legume (1,27%).

In general, in martie, alimentele s-au scumpit ori s-au ieftinit usor, dar au existat si unele exceptii, la fructe si conserve din fructe, unde preturile au crescut cu 1,22% si ulei (0,70%). In schimb, ouale s-au ieftinit cel mai mult, cu 5,84%, urmate de cartofi, cu 0,97%, zahar, cu 0,43%, lapte si produse lactate, cu 0,17%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de combustibili, s-au mai scumpit semnificativ cartile, ziarele si revistele, cu 0,37%, precum si energia termica, cu 0,21%. Medicamentele au costat cu 0,08% mai mult decat in februarie, iar tutunul si tigarile, cu 0,01% mai mult.

In schimb, singurele care s-au ieftinit la aceasta categoria au fost autoturismele si piesele de schimb - cu 0,39%.

La servicii, abonamentul telefonic si transportul aerian s-au ieftinit cu cate 0,74% fiecare, in conditiile in care leul s-a apreciat cu 3 bani, la cursul mediu al BNR. Si chiriile au scazut in martie, cu 0,12%. In schimb, romanii au platit pentru apa, canal si salubritate cu 0,08% mai mult decat in februarie, transportul rutier s-a scumpit cu 0,44%, iar "alte servicii" au costat cu 1,12% mai mult.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul aprilie 2009 - martie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in martie la 5,1% de la 5,3% in februarie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat la 5% de la 5,3%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), prognoza de inflatie fiind de 3,5%, majoritatea economistilor consultati de NewsIn estimand ca BNR isi va atinge tinta de inflatie in acest an.

In 2009, BNR ratase pentru a treia oara la rand tinta de inflatie.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#inflatie, #Romania, #leu, #moneda, #nationala, #preturi , #stiri BNR