Ouale se vor ieftini abia in februarie - martie anul viitor

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 13:23
1039 citiri
Ouale se vor ieftini abia in februarie - martie anul viitor

Ouale se vor ieftini abia in februarie - martie anul viitor, sustine Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Motivul: pana atunci se vor face simtite efectele contaminarii cu Fipronil. In plus, nici situatia atipica de pe piata romaneasca, unde pretul la oua a crescut cu 30% la poarta fermei, dar in magazin aproape s-a dublat, nu pare ca va fi lamurita prea curand de Consiliul Concurentei. Investigatiile dureaza, este nevoie sa fie stranse date, spune pesedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, care atrage atentia ca este nevoie sa fie mentinuta si o anumita confidentialitate.

In februarie - martie se va regla piata si preturile oualor vor scadea, sustine Ilie Van, citat de Profit.ro, care explica: "Daca in Europa s-au scos niste gaini din productie din cauza Fipronilului, au bagat puicute la crestere, si alea cresc in 5-6 aluni. Asta e, n-ai ce sa faci! Pana nu cresc gainile alea sa-nceapa sa oua, n-ai oua!".

Reamintim ca din cauza contaminarii cu Fipronil, in Europa s-a creat o criza pe piata oualor, deoarece au fost eliminate din productie foarte multe gaini, ceea ce a dus la o diminuare a cantitatii de oua din piata. Peste tot in Europa s-au inregistrat scumpiri, fiind afectata si Romania. Totusi, situatia din Romania este una atipica si a creat suspiciuni ca retailerii au incercat sa profite de aceasta situatie majorand exagerat preturile.

Astfel, pe piata romaneasca, in aceasta toamna, desi productia de oua nu a scazut (ba chiar s-a majorat cu 4%) si pretul oualor a urcat cu circa 30% la poarta fermei, la raft au ajuns cu preturi aproape duble, in unele cazuri. Din analizele UCPR rezulta ca, in luna noiembrie a acestui an fata de noiembrie 2016, ouale sunt mai scumpe la poarta fermei cu peste 30%. "Noi livram la poarta fermei cu un pret, iar pe piata se dubleaza", sustine Ilie Van.

Ministerul Agriculturii a depus o solicitare la Consiliul Concurentei sa faca o analiza si sa ofere o explicatie pentru aceste scumpiri, deoarece la o prima vedere nu pare sa existe o justificare economica. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spusese anterior ca din discutiile cu producatorii, a inteles ca nu a intervenit nicio majorare, dar cu toate acestea ouale si carnea sunt mai scumpe la raft.

"Noi am vazut ce s-a intamplat in piata. Preturile au inceput sa creasca si am cautat sa analizam la fiecare produs, sa vedem in raft ce se intampla, apoi la producatori. La producatori am vazut ca nu exista modific ...citeste mai departe despre "Ouale se vor ieftini abia in februarie - martie anul viitor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#pret oua scadere, #scumpire oua motiv, #ieftinire oua , #Stiri Preturi