Preturile alimentelor, la raft, de 5 ori mai mari decat la producator

Joi, 26 Martie 2009, ora 16:24
2259 citiri
Preturile alimentelor, la raft, de 5 ori mai mari decat la producator

Parlamentul European atrage atentia asupra impactului negativ al diferentei dintre pretul alimentelor la producator si cel din magazine, solicitand actiuni imediate din parte institutiilor europene pentru stoparea practicilor neloiale de comercializare a alimentelor.

Parlamentul European a aprobat un raport referitor la impactul negativ al diferentei dintre pretul alimentelor la producator si cel final, platit de catre consumatori, ca raspuns la o comunicare a Comisiei Europene din decembrie 2008 privind acest subiect, Conform Mediafax.

Astfel, deputatii europeni considera ca este necesara o actiune imediata din partea institutiilor europene pentru stoparea practicilor neloiale de comercializare a alimentelor si pentru a promova o relatie directa intre consumatori si producatori, solicitand CE sa demareze cat mai curand o ancheta privind distributia marjei profitului in lantul de productie si distributie.

"Aceasta diferenta de preturi este o problema majora care provoaca ingrijorare la cele doua extremitati ale lantului alimentar. Producatorii si consumatorii resimt presiunea exercitata de vanatoarea de profit care este la originea disfunctionalitatilor pe piata agroalimentara. Trebuie sa punem in aplicare o planificare coordonata si sa propunem interventii adecvate la nivel european pentru a face fata crizei financiare care are consecinte grave asupra gospodariilor si asupra agricultorilor", a declarat eurodeputatul elen Katerina Batzeli, citata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Conform raportului PE, preturile platite de consumatori pentru alimente sunt, in medie de cinci ori mai mari decat tarifele de producator, si pot ajunge pana la de 30 de ori mai mari in cazul painii, agricultorii primind in general circa 8% din pretul final.

Eurodeputatii considera ca una din principalele cauze ale diferentelor de pret este cresterea concentrarilor in tot lantul de aprovizionare, precum si abuzurile de pozitie dominanta ale marilor distribuitori si angrosistilor.

Astfel, gradul de concentrare in randul marilor retele de retail alimentar a crescut de la circa 22% in 1993, la peste 70% in prezent in Uniunea Europeana, se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, deputatii europeni semnaleaza si alte practici comerciale care, in opinia lor, distorsioneaza concurenta, cum ar fi vanzarea de produse la preturi inferioare costurilor pentru a genera un numar mai mare de vizite la supermarket, sau termenele de plata excesive, cum ar fi taxele de listare, bonificatiile comerciale de intrare, amenintarea cu delistarea, reducerile retroactive la produse deja vandute sau insistenta privind aprovizionarea exclusiva.

Raportoarea solicita de asemenea adoptarea unor masuri care sa confere mai multa importanta conceptului de "produse locale" si sa sprijine mai eficient pietele alimentare sau alte forme traditionale de comert care sa apropie producatorii de consumatori.

In Romania, producatorii si retailerii au semnat in luna iulie a anului trecut Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare, iar documentul a intrat in vigoare dupa ce Consiliului Concurentei a anuntat ca nu incalca legislatia specifica.

Totodata, Ministerul Agriculturii a elaborat in luna februarie un proiect de ordonanta privind bunele practici in retail, care insa nu a intrat in vigoare deocamdata.

 

#agricultura, #alimente, #comert, #diferenta, #magazine, #preturi, #producator, #retaileri , #stiri Impact