Bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Phenianul, sustine regimul Kim Jong-Un, conform unui comunicat difuzat de agentia oficiala de stiri, KCNA.
"Schema nebuneasca a SUA de amenintari si santaj, care are rolul zdrobirii republicii noastre cu arme nucleare, continua in noiembrie, cum s-a intamplat si in octombrie", anunta agentia KCNA.
Bombardierele de tip B-1B au decolat de la Baza aeriana Anderson, situata in Arhipelagul Guam (SUA) si au efectuat exercitii in care au simulat un atac nuclear asupra Coreei de Nord, sustine KCNA.
Avioanele militare au survolat Okinawa (Japonia), iar ulterior insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii de Est (Marea Japoniei) si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean.
Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean. KCNA avertizeaza ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreea.
"Statele Unite pot face eforturi disperate de a bloca pozitiile noastre militare avansate prin mobilizarea de capabilitati strategice, dar armata si poporul nord-coreean nu pot fi provocati sa declanseze un atac", precizeaza KCNA.
Citeste si:
In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe
Accident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui test... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 22:38
Europa se afla in raza de actiune a rachetelor nord-coreene, ceea ce inseamna ca statele membre NATO se afla in pericol, a declarat luni secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.
Inaintea unei vizite oficiale in Japonia si in Coreea de Sud, Stoltenberg a precizat ca NATO are capacitatea de a raspunde oricarei amenintari.
"Europa a intrat in raza de actiune a rachetelor nord-coreene, iar statele membre NATO sunt deja in pericol. NATO si-a protejat statele membre de amenintarea rachetelor balistice prin actiuni de descurajare, insa sunt necesare eforturi diplomatice pentru a gasi o solutie pasnica la acest conflict.
NATO are capacitatile si hotararea de a raspunde la orice amenintare si la orice agresor. Dar NATO si niciun aliat nu doresc un razboi... ar fi un dezastru", a spus Jens Stoltenberg, intr-un interviu pentru publicatia japoneza Yomiuri Shimbun.
NATO nu are o implicare directa in incercarea de a rezolva criza nord-coreeana, dar si-a manifestat sustinerea pentru aliatii sai din regiune. SUA au instalat elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, pentru contracararea amenintarilor balistice din Iran si Coreea de Nord.
Jens Stoltenberg viziteaza Japonia luni si marti si se va intalni cu premierul japonez Shinzo Abe si cu ministrul Apararii Itsunori Onodera. Ulterior, secretarul general al NATO va vizita baza navala a Japoniei, inainte de a se indrepta catre Coreea de Sud.
Citeste si:
Coreea de Nord confirma ca... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 07:16
Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat ca presedintele Donald Trump i-a cerut sa continue eforturile pentru a tempera tensiunile legate de Coreea de Nord, seful diplomatiei americane asigurand ca "aceste eforturi diplomatice vor continua pana cand va cadea prima bomba".
Tillerson a facut aceste afirmatii in timpul unei emisiuni la postul CNN si a minimalizat totodata mesajele postate de Trump pe Twitter, in care acesta ii transmitea ca isi pierde vremea incercand sa negocieze cu "Micul Om-Racheta", referire la liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Trump "mi-a transmis clar sa continui eforturile diplomatice", a precizat duminica secretarul american de stat.
Declaratiile sale survin in contextul relatarilor despre un posibil nou test nord-coreean cu racheta, care ar putea fi efectuat inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA, care incep saptamana viitoare.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Citeste si NATO se opune unei interventii militare a SUA in Coreea de Nord: Ar avea consecinte devastatoare! ...citeste mai departe despre "Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:31
Coreea de Nord se pregateste de o noua lansare de rachete inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA ce urmeaza sa inceapa saptamana viitoare, potrivit cotidianului sud-coreean Donga Ilbo, care citeaza o sursa guvernamentala.
Un portavion american se va afla in fruntea manevrelor, o demonstratie de forta fata de Coreea de Nord, in conditiile in care tensiunile escaladeaza pe marginea programului de inarmare al acestei tari.
La randul sau, Phenianul considera aceste manevre o provocare si ar putea de data aceasta sa se pregateasca sa riposteze altfel decat prin declaratii.
Fotografii prin satelit au aratat zilele acestea transportarea, din hangarele de la Phenian in regiune, a unor rachete balistice montate pe lansatoare, potrivit unei surse guvernamentale, citata de cotidianul Donga Ilbo.
Washingtonul si Seulul suspecteaza Coreea de Nord ca aceasta s-ar pregati sa lanseze rachete capabile sa atinga teritoriul american, adauga cotidianul.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Coreea de Nord ar putea, de asemenea, sa se pregateasca sa testeze o noua racheta Hwasong-13, o alta racheta intercontinentala a carei raza de actiune ar putea eventual permite atingerea coastei de vest a SUA.
Manevrele se vor derula in perioada 16-26 octombrie in... mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 11:44
Alianta Nord-Atlantica se opune unei interventii militare a Statelor Unite in Coreea de Nord, intrucat ar avea "consecinte devastatoare", a anuntat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Referindu-se la retorica beligeranta a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, fata de Coreea de Nord, Jens Stoltenberg a spus intr-un interviu acordat Agentiei France-Presse, citat de Le Figaro, ca "Utilizarea fortei ar avea consecinte devastatoare, eu cred ca nimeni nu vrea acest lucru".
"Statele Unite au dreptul de a se apara si de a-si apara aliatii, dar, in acelasi timp, sunt convins ca nimeni nu vrea o solutie militara", a adaugat secretarul general NATO.
Vezi si Donald Trump pune lumea pe jar: Regret, dar in Coreea de Nord, doar un lucru va functiona!
"Sunt necesare presiuni economice puternice asupra Coreei de Nord, trebuie folosite in continuare mijloacele politice si diplomatice disponibile, pentru ca ceea ce fac liderii nord-coreeni acum este periculos si constituie o amenintare de nivel mondial, care necesita o reactie la nivel mondial", a subliniat Stoltenberg.
Citeste si:
Ministrul de Externe din Coreea de Nord: A venit randul SUA sa plateasca. Militarii nostri cer sa fie reglat cu foc scorul cu americaniiExercitiu de forta: Bombardiere americane si avioane japoneze si sud-coreene au survolat Coreea de NordHackerii Phanianului au furat planurile de razboi ale SUA si Coreei de SudChina detine cheia pentru rezolvarea crizei nord-coreene, iar Trump ar... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 17:38
Comportamentul "nesabuit" al Coreei de Nord este o amenintare globala si necesita un raspuns global, a declarat duminica seful aliantei militare NATO Jens Stoltenberg.
Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord nu este direct implicata in criza, dar a cerut in mod repetat Coreei de Nord sa isi abandoneze programele nuclear si de rachete balistice. Phenianul a efectuat cel de-al saselea si cel mai puternic test nuclear al sau saptamana trecuta.
"Comportamentul nesabuit al Coreei de Nord este o amenintare globala si necesita un raspuns global si care include de asemenea NATO", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, intr-un interviu acordat televiziunii BBC.
Stoltenberg a refuzat sa spuna daca teritoriul SUA Guam, amenintat de Coreea de Nord, este protejat de articolul 5 al tratatului NATO, care prevede ca un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.
"Acum ne concentram total asupra modului in care putem contribui la o solutie pasnica a conflictului", a spus el.
Ministrul britanic al apararii Michael Fallon a declarat de asemenea la BBC ca conflictele militare ar trebui evitate cu orice pret.
Citeste si:
Ce se intampla daca Kim Jong Un ataca? Cinci lucruri de stiut despre Coreea de Nord
Trump si-a schimbat opinia: Actiune militara impotriva Coreei de Nord nu este "prima alegere"
Putin avertizeaza ca "isteria militara" din jurul Coreei de Nord poate duce la o catastrofa planetara
Criza nucleara din Coreea. Donald Trump... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 14:33
China si-a exprimat, miercuri, profunda ingrijorare dupa ce armata americana a inceput in aceeasi zi instalarea sistemului antiracheta THAAD intr-o baza de pe teritoriul Coreei de Sud.
Cu prilejul briefingului de presa zilnic, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat ca Beijingul cere Statelor Unite si Coreei de Sud retragerea acestui sistem.
Washingtonul si Seulul afirma ca unicul scop al sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este apararea impotriva rachetelor nord-coreene.
China si-a exprimat insa in mod repetat opozitia fata de instalarea THAAD, fiind preocupata ca puternicul radar al sistemului ii poate penetra teritoriul si submina securitatea. E cam aceeasi reactie pe care o are si Moscova de ani de zile referitor la scutul antiracheta al NATO din Europa, inclusiv cel inaugurat la Deveselu anul trecut.
Citeste o analiza scrisa de Dan Dungaciu despre ce vede Rusia cand se uita la Romania
Acordul privind THAAD a fost semnat anul trecut, iar capacitatea operationala completa ar urma sa fie realizata inainte de sfarsitul lui 2017.
Citeste si:
Coreea de Nord da iarasi fiori lumii intregi: Kim a lansat 4 rachete intr-o zi. Una ar fi putut ajunge pana pe teritoriul SUADictatorul Kim e mandru de testul cu rachete: A fost un exercitiu pentru lovirea bazelor americane din Japonia ...citeste mai departe despre "Chinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de Sud. E cam aceeasi suparare... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 14:41
Seful Pentagonului, James Mattis, a declarat, joi noaptea, ca va exista un raspuns "eficient si coplesitor" din partea aliatilor, daca vreun atac nuclear este lansat de catre regimul nord-coreean.
De asemenea, seful departamentului Apararii a dat asigurari liderilor sud-coreeni de sprijinul continuu din partea americanilor, in ciuda declaratiilor controversate ale presedintelui republican cu privire la costurile NATO si la banii investiti in apararea unor aliati, inclusiv prin construirea unor scuturi antiracheta precum THAAD din Coreea de Sud, relateaza BBC.
Regimul nord-coreean a testat in mod regulat rachete balistice sau bombe nucleare, iar retorica agresiva a alarmat intreaga regiune.
Vezi si Coreea de Nord a difuzat un videoclip in care arata cum distruge Washingtonul cu arme nucleare (Video)
Statele Unite mentin in continuare, ca urmare a acordului de aparare postbelica, o prezenta militara ridicata in Coreea de Sud si Japonia.
Presedintele Donald Trump a declarat anterior ca vrea ca cele doua tari asiatice sa plateasca mai mult pentru desfasurarea de trupe militare ameircane.
Totusi, Mattis s-a folosit de prima sa vizita in Coreea de Sud pentru a da asigurari ca administratia Trump isi va respecta angajamentele din regiune, pentru a asigura o protectie impotriva agresivitatii Phenianului.
"Orice atac asupra americanilor sau a aliatilor nostri va fi invins, iar orice utilizare a unor arme nucleare va fi intampinata de un raspuns eficient si... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:59