Lumea in pragul abisului? Raportul Conferintei de Securitate de la Munchen

Joi, 08 Februarie 2018, ora 19:46
732 citiri

Ordinea internationala se erodeaza, pericolul unor conflicte serioase se acutizeaza. Raportul Conferintei de Securitate de la Munchen descrie fara menajamente situatia mondiala actuala. Si da tonul dezbaterilor care vin.

Expertii in chestiuni de securitate sunt rareori optimisti, la fel ca si rapoartele lor. Este o afirmatie valabila si pentru noul raport al Conferintei de Securitate de la Munchen. Titlul documentului este "Pana in abis - si inapoi?" si trimite la o noua nesiguranta care se coace. Lumea s-a apropiat anul trecut periculos de mult de conflicte inarmate grele, scrie seful Conferintei de Securitate de la Munchen, Wolfgang Ischinger - "mult prea mult". Ischinger trimite la schimbul de amenintari dintre SUA si Coreea de Nord, la rivalitatea exacerbata dintre Arabia Saudita si Iran, la tensiunile ramase ridicate intre NATO si Rusia in Europa.

Retragerea SUA

Cum s-a intamplat in ultimii trei ani, raportul pregateste terenul pentru dezbaterile conferintei care incepe la sfarsitul saptamanii viitoare la Munchen. Si, intr-un fel, raportul pare sa fie o continuare a celor din anii trecuti. In februarie 2017, autorii documentului care preceda Conferinta de Securitate de la Munchen avertizau ca SUA, sub pe atunci proaspat investitul presedinte Donald Trump, ar putea sa renunte la rolul de garant al securitatii internationale si sa adopte o politica externa unilaterala sau chiar nationalista.

Raportul de securitate din acest an constata exact acest lucru: SUA se retrag din pozitia lor dominanta. Washingtonul nu mai pare prea interesat de construirea si sprijinirea unor institutii regionale sau globale, institutii care sa stabileasca regulile-cadru ale relatiilor internationale.

SUA ar fi renuntat la politica bazata pe valori comune. Pentru America ar conta acum interesele comune doar in anumite aspecte. Interesul american pentru diplomatie s-a redus: bugetul Departamentului de Stat a fost drastic micsorat, in timp ce fondurile pentru inarmare au fost sporite. Raportul de securitate din capitala Bavariei il citeaza pe expertul american in politica externa G. John Ikenberry: "Cea mai puternica natiune a lumii a inceput sa saboteze ordinea mondiala pe care singura a creat-o".

Europenii pe cont propriu?

Pentru europeni, noile evolutii inseamna, printre altele, ca trebuie sa se preocupe mai activ decat pana acum de propria siguranta. Raportul aminteste de o remarca a cancelarei Angela Merkel in mai 2017, dupa vizita in Germania a presedin ...citeste mai departe despre "Lumea in pragul abisului? Raportul Conferintei de Securitate de la Munchen" pe Ziare.com

#SUA, #Germania, #munchen, #Conferinta de Securitate, #NATO, #Rusia , #Stiri International