Ministerul rus de Externe: Romania are politici antiruse. Sistemul de la Deveselu poate lansa rachete de atac

Joi, 09 Februarie 2017, ora 17:33
2848 citiri
Ministerul rus de Externe: Romania are politici antiruse. Sistemul de la Deveselu poate lansa rachete de atac
Foto: Facebook / Baza Deveselu

Liderii Romaniei au adoptat o linie politica antirusa, inclusiv prin aplicarea sanctiunilor antiruse stabilite de UE, acuza Aleksander Botan-Harchenko, un oficial de rang inalt din cadrul MAE rus.

El a precizat ca sistemul de la Deveselu este o "amenintare" deoarece poate lansa rachete ofensive.

"Am observat din partea Bucurestiului o linie politica antirusa, rusofoba, in implementarea sanctiunilor si in retorica antirusa", a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Botan-Harcenko, seful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificand relatiile Rusiei cu Romania drept problematice.

"Conducerea Romaniei a transformat tara intr-un avanpost (NATO - n.red.), iar acest lucru este o amenintare clara pentru noi. Am transmis acest lucru partii romane, inclusiv public", a adaugat oficialul rus.

Rusia sustine ca sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite si NATO ca avand rolul de a contracara amenintarile Iranului, poate fi dotat in secret cu rachete de croaziera Tomahawk, precizeaza Russia Today.

Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.

Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana. Relatiile dintre Rusia si Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina si Siria.

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California).

Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Tot ...citeste mai departe despre "Ministerul rus de Externe: Romania are politici antiruse. Sistemul de la Deveselu poate lansa rachete de atac" pe Ziare.com

#Rusia sistem antiracheta Deveselu , #Stiri International