SUA avertizeaza ca va exista "un raspuns coplesitor" daca nord-coreenii lanseaza un atac nuclear

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:59
5481 citiri
SUA avertizeaza ca va exista "un raspuns coplesitor" daca nord-coreenii lanseaza un atac nuclear
Foto: Facebook/The White House

Seful Pentagonului, James Mattis, a declarat, joi noaptea, ca va exista un raspuns "eficient si coplesitor" din partea aliatilor, daca vreun atac nuclear este lansat de catre regimul nord-coreean.

De asemenea, seful departamentului Apararii a dat asigurari liderilor sud-coreeni de sprijinul continuu din partea americanilor, in ciuda declaratiilor controversate ale presedintelui republican cu privire la costurile NATO si la banii investiti in apararea unor aliati, inclusiv prin construirea unor scuturi antiracheta precum THAAD din Coreea de Sud, relateaza BBC.

Regimul nord-coreean a testat in mod regulat rachete balistice sau bombe nucleare, iar retorica agresiva a alarmat intreaga regiune.

Vezi si Coreea de Nord a difuzat un videoclip in care arata cum distruge Washingtonul cu arme nucleare (Video)

Statele Unite mentin in continuare, ca urmare a acordului de aparare postbelica, o prezenta militara ridicata in Coreea de Sud si Japonia.

Presedintele Donald Trump a declarat anterior ca vrea ca cele doua tari asiatice sa plateasca mai mult pentru desfasurarea de trupe militare ameircane.

Totusi, Mattis s-a folosit de prima sa vizita in Coreea de Sud pentru a da asigurari ca administratia Trump isi va respecta angajamentele din regiune, pentru a asigura o protectie impotriva agresivitatii Phenianului.

"Orice atac asupra americanilor sau a aliatilor nostri va fi invins, iar orice utilizare a unor arme nucleare va fi intampinata de un raspuns eficient si coplesitor", a declarat seful Pentagonului in urma unei intalniri cu ministrul sud-coreean al Apararii, Han Min-koo.

Anterior, Statele Unite au avertizat cu privire la detectarea unor activitati suspecte in Coreea de Nord, care semnalizeaza o posibila lansare de rachete balistice, desi nu se cunosc detalii despre momentul in care va avea loc respectivul test sau despre raza de actiune a ultimelor rachete dezvoltate de regimul de la Phenian.

Liderul Kim Jong-un a anuntat in mesajul de Anul Nou ca expertii nord-coreeni au intrat in ultima faza de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale si se apropie de momentul testarii unei asemenea arme, care ar putea sa creasca exponential puterea nucleara a regimului de la Phenian, in ciuda sanctiunilor internationale ce au vizat in ultimul an Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean a detonat doua bombe nucleare si a lansat numeroase rachete in ultimul an, in incercarea de a dezvolta focoase nucleare capabile sa loveasca continentul nord ...citeste mai departe despre "SUA avertizeaza ca va exista "un raspuns coplesitor" daca nord-coreenii lanseaza un atac nuclear" pe Ziare.com

#SUA Coreea Nord atac, #Coreea Nord atac nuclear , #Stiri International