Oficial american: NATO nu-si va reduce capacitatea de aparare doar pentru a face pe plac Rusiei

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 13:10
3331 citiri
Oficial american: NATO nu-si va reduce capacitatea de aparare doar pentru a face pe plac Rusiei
Foto: Wikimedia

Scutul antiracheta al NATO este de mai multi ani motiv de disputa intre Moscova si Washington, iar americanii nu dau semne ca ar avea de gand sa renunte la cel mai important element al strategiei lor defensive doar de dragul Rusiei.

Aliatii NATO nu pot fi de acord cu solicitarea Rusiei de a limita sistemul de aparare antiaeriana, mai ales dupa recentele amenintari formulate de Coreea de Nord, a explicat un secretar de stat din Departamentul de Aparare al Statelor Unite, citat de Reuters.

Kim Jong-un, sperietoare globala

Oficialii americani au anuntat ca intentioneaza sa extinda scutul antiracheta, dupa ce Coreea de Nord a testat o bomba cu hidrogen, incident care sustine amenintarile pe care dictatorul Kim Jong-un le-a facut de-a lungul timpului la adresa Japoniei si Statelor Unite.

"Nu vom fi de acord cu limitarea sistemelor noastre defensive, pentru ca trebuie sa manifestam flexibilitate in fata amenintarilor dinamice si continue cu care ne confruntam", precizat secretarul de stat adjunct Frank Rose, aflat in vizita la sediul NATO din Bruxelles.

"Coreea de Nord are o multime de rachete balistice pe care le testeaza destul de des", a precizat oficialul american, precizand ca, la aceasta ora, capacitatea de atac a Phenianului ameninta Coreea de Sud, mare parte din Japonia, ba chiar si regiuni ale Statelor Unite.

Desi exista destule dubii privind veridicitatea anuntului facut de oficialii nord-coreeni cu privire la testarea bombei cu hidrogen, Washingtonul a avertizat inca de acum un an ca Phenianul intentioneaza sa creeze o racheta balistica cu raza lunga de actiune capabila sa loveasca SUA.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a somat autoritatatile nord-coreene sa puna capat programului de dezvoltare a rachetelor nucleare cu raza lunga de actiune.

Scutul european, durerea Rusiei

Sistemul defensiv antiaerian al NATO, pus in functiune inca de acum 6 ani, este un motiv constant de tensiune intre Moscova si alianta condusa de Washington, chiar daca oficiali ai Aliantei Nord-Atlantice au asigurat Kremlinul ca acesta nu este indreptat impotriva Rusiei.

Anul trecut, rusii au amenintat sa loveasca navele daneze cu rachete nucleare in cazul in care Danemarca va accepta sa gazduiasca o parte a componentelor scutului antiracheta.

Argumentul Moscovei este ca aceasta plasa de securitate intinsa deasupra Europei poate reduce eficienta arsenalului nuclear al Rusiei.

"Principala ingrijorare a Rusiei este ca, in viitor, in absenta unor constrangeri juridice, am putea dezvolta sisteme care sa anuleze avantajul strategic pe care il detine in prezent", a explicat Rose.

Statele Unite asigura majoritatea componentelor sistemului defensiv al NATO, dar, din 2012, restul membrilor aliantei au convenit sa dezvolte capacitatea acestuia in Europa.

Turcia are deja un sistem radar antiracheta, iar Romania gazduieste o parte din instalatiile scutului NATO in baza de la Deveselu.

O alta baza asemanatoare cu cea din Romania urmeaza sa intre in constructie din acest an in Polonia, oficialii NATO sustinand ca aceasta va fi operationala incepand cu 2018.

Plasa defensiva intinsa peste Europa a fost completata cu un distrugator american ancorat in Spania, inarmat cu rachete de interceptare.

"Aceste dotari au rolul de a apara statele membre NATO din Europa de amenintari din afara zonei euro-atlantice. Nu sunt indreptrate impotriva Rusiei", a repetat secretarul adjunct din Departamentul Apararii.

Frank Rose a amintit si faptul ca oficialii de la Moscova si-au manifestat ingrijorarea fata de tehnologii de care SUA nici nu dispune in prezent, asa cum ar fi rachetele submarine interceptor care sa evolueze cu o viteza de 10 km pe secunda.

#strategie defensiva NATO, #arsenal nuclear Rusia, #bomba hidrogen Coreea de Nord, #scut antiracheta Europa , #NATO