Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''Romania este noua Californie de la Marea Neagra''

''Romania este noua Californie de la Marea Neagra''

Interviu cu dl Robert Ziscovici, presedintele pentru Europa al firmei americane Williams Mullen Strategies.

Domnule Robert Ziscovici, pentru inceput am dori citeva date din biografia dumnea-voastra.

-Biografia mea a inceput acum 5.000 de ani. Ma numesc Robert Ziscovici, sint nascut in Bucuresti, am terminat Facultatea de Medicina din Bucuresti si am lucrat la Spitalul de Urgenta si la Maternitatea Polizu din Bucuresti. Sint plecat in Statele Unite de 36 de ani, am lucrat la cele mai importante spitale din Statele Unite - Tucson Medical Center din Arizona, Houston Medical Center Heaven Hospital, Saint Peters Hospital New Jersey, Lancars University. Deci, am facut medicina pentru o vreme si apoi am decis, convins de prietenii mei de la Congresul Mondial Evreiesc si de marele meu mentor, Robert Charles Rosenberg, de la Hockins Delafield and Wood, din Wall Street, sa intru in politica financiara, apoi in politica jocurilor de la Washington si apoi in politica internationala mondiala. Am iubit ce am facut si am facut totul cu pasiune. America mi-a dat tot, dar locul de nastere n-am cum sa-l schimb. Indiferent cite pasapoarte as avea, locul meu de nastere este Romania. In momentul de fata, reprezint pe plan international cele mai puternice firme care au un cuvint de spus in politica internationala, care sint Williams Mullen Strategies si Williams Mullen Group, pe de o parte, si Manatt & Jones Global Strategies, pe de alta parte. Williams Mullen Strategies, Washington DC (www.williamsmullen.com), este un grup multinational care reprezinta interesele primelor 50 de companii mondiale, printre care se numara Occidental Petroleum, British Petroleum, Helvet Packard, Lockheed Martin, Motorola, Northtrop Grumman, Bank of America, General Motors, Ford Motors Company. Printre clientii nostri se afla si Pentagonul, si Casa Alba. Presedintele Williams Muller Strategies este domnul Mark Robertson, fiul lui Robert Robertson, presedintele Occidental Petroleum. La Manatt & Jones Global Strategies (www.manattjones.com) lucrez cu domnii Brad Johnson si James Jones, care a fost cel mai tinar chief of staff de la Casa Alba, in timpul presedintelui Lindon Johnson, si a fost presedinte la New York Stock Exchange. Sint intre cele doua grupuri care acopera politica financiara, economica, militara a intereselor Statelor Unite. Cam atita despre mine.

- Dupa cum rezulta din datele dvs. biografice, sinteti de nationalitate evreu, tara de bastina este Romania, iar tara de adoptie - Statele Unite. Ce va considerati sau ce va simtiti in momentul actual?

- In primul rind sint american, in al doilea rind sint roman si in al treilea rind sint evreu.

- Sinteti reprezentantul, respectiv presedintele pentru Europa al celor doua firme americane pe care le-ati enumerat, Williams Mullen Strategies, apropiata Partidului Republican, si Manatt & Jones Global Strategies, apropiata Partidului Democrat. In ce actiuni de lobby sau de consultanta ati fost implicat in favoarea Romaniei ?

- Romania este o mare pasiune, pentru ca tatal meu este inmormintat aici, sora mea este inmormintata aici, mama mea inca mai traieste in Romania, si fetita mea, care s-a nascut in Statele Unite, Alexandra, vorbeste foarte bine romaneste. Deci, cind spui ca Romania este o mare pasiune, nu trebuie sa iubesti. Ori iubesti si te identifici, ori nu iubesti si nu apartii. Dar cind iubesti, esti aproape de Dumnezeu. Locul unde m-am nascut este Bucurestiul pe care il iubesc foarte mult. Ma simt bine in trei capitale: Washington, Moscova si Bucuresti. Impreuna cu Fundatia EURISC, la care presedinte executiv este domnul profesor Liviu Muresan, am avut si noi o contributie importanta la intrarea Romaniei in NATO. Noi sintem oameni mai ciudati. Lucrez cu oameni ciudati agende care sint pe termen lung, cuvintul dat inseamna mult, nu tot ce se scrie pe hirtie in viata are valoare. Cuvintele si parteneriatele care se fac se fac pe termen lung. Lung inseamna 50 de ani, 90 de ani si asa mai departe. Un rol important zic eu ca l-am avut in intrarea Romaniei in NATO. Am avut o relatie de suflet cu domnul presedinte Iliescu, un om pe care il respect, un om care era necesar in momentul acela pentru Romania, un om pe care nu cred eu ca are cineva dreptul sa-l judece. Cred ca au dreptul sa-l judece istoria si Dumnezeu.

- Romania a fost primita in NATO de aproape trei ani. In mod paradoxal, in acesti ani s-a vorbit tot mai putin despre NATO, si aceasta organizatie a fost tot mai putin vizibila sau prezenta pe plan international fata de perioada anterioara. Care este explicatia ? Nu mai este NATO o organizatie viabila, de prim rang?

- Ma bucur ca mi-ati pus intrebarea aceasta si undeva mi-ati ridicat o minge la fileu fara sa stiti. NATO este un club special. Statele Unite au o relatie speciala cu Romania. Aceasta relatie a fost mentinuta, intretinuta. Relatia parteneriatului special dintre SUA si Romania este ceva de suflet intre cele doua tari, in care transcendenteaza partea politicului. America este sensibila la interesele nationale ale Romaniei, si Romania este un partener de nadejde si de suflet pentru Statele Unite. La Washington, Romania este iubita si stim ca si la Bucuresti cuvintul Statelor Unite conteaza. NATO este un club special, iar recent, acum trei saptamini de zile, o echipa de experti de inalta clasa si de mare profesionalism a fost prezenta la Washington si a avut negocieri intense, profesionale, clare, fara egouri, fara parti-pris-uri. Sint onorat si mindru ca am facut parte din acea echipa. Au fost discutii la Pentagon, au fost discutii la Departamentul de Comert, au fost discutii cu cei mai mari producatori de armament din Statele Unite si mai mult nu pot sa elaborez.

- Interventia impotriva Irakului din 1991 s-a facut sub stindardul ONU, interventiile impotriva Iugoslaviei, pentru Bosnia si Kosovo, s-au facut sub stindardul NATO, interventia in Irak din 2003 s-a facut sub stindardul SUA. Cum interpretati?

- In primul rind am sa va dau un raspuns republican pentru ca sint profund atasat de valorile presedintelui meu, care este presedintele George Bush, presedintele tuturor americanilor, presedintele tuturor intereselor americane din lume. Presedintele Bush a fost si este un om curajos, care a avut curajul sa-si ia responsabilitatea sa faca o operatiune chirurgicala in Irak, si hai sa nu vorbim de ce s-a intimplat in trecut, ci de responsabilitatea pe care America o are in lume si de planul de reconstructie a Irakului.

- Romania a fost programata sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. In ultima perioada s-a vorbit de eventualitatea aminarii cu un an sau chiar cu doi. Ce recomandati Romaniei, sa se grabeasca sau sa astepte? Considerati viabil proiectul Uniunii Europene?

- Intrebare extrem de complexa, intrebare la care sper ca laboratoarele institutiilor abilitate ale statului lucreaza in momentul asta. O intrebare extrem de complexa, la care nu am sa incerc sa va dau un raspuns politic, pentru ca eu din politica traiesc. Romania trebuie sa-si gaseasca pasul si identitatea ei. Romania este in Europa, dar eu, ca american, ca om care participa la jocuri care nu apar in ziare, stiu ca Romania trebuie sa stie sa-si negocieze cu demnitate prezenta in Europa. Romania nu va fi in Europa, Romania este in Europa. Mare aliat al Romaniei, si va puteti baza pe asta, adica puteti sa o puneti la banca, pentru ca asa este, Statele Unite vor ajuta Romania in toate actiunile ei. Noi nu uitam ca soldatii romani sint alaturi de soldatii americani in Irak, Afganistan, Kosovo, Bosnia. Asta nu se uita.

- Sinteti de acord cu sintagmele secretarului Apararii, Donald Rumsfeld: Europa Veche si Europa Noua?

- Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, este un om curajos. Imbratisez aceasta doctrina. De altfel, eu cred in doctrina presedintelui Ronald Reagan: A"Daca nu ma placi, nu ma invita la masa, daca nu iti place de mine, nu ma sunaA". Cred ca noile tari din Europa de Est, zona Marii Negre, zona Marii Caspice, vor avea un cuvint greu datorita evenimentelor care se intimpla in zona Marii Caspice, a Marii Negre. Repet, Marii Caspice, Marii Negre.

- Avind in vedere conexiunile dvs. apropiate cu establishmentul de la Washington, considera, realmente, Guvernul Statelor Unite Romania drept un aliat strategic dupa sprijinul acordat, pe care l-ati mentionat si dvs., in Bosnia, Kosovo, Afganistan si Irak?

- Noi consideram ca Romania este noua Californie de la Marea Neagra.

- In acest context, considerati ca fiind inspirate si fundamentate sintagma si conceptia presedintelui actual al Romaniei, Traian Basescu, privind Axa Washington-Londra-Bucuresti?

- Presedintele Traian Basescu trebuie respectat pentru ca a venit cu o doctrina. In momentul cind nu exista o doctrina, nu exista nimic. Presedintele Traian Basescu trebuie respectat pentru doctrina in care crede si pe care vrea sa o implementeze. Si nu cred eu ca Statele Unite au dezamagit Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu cred eu ca noi am dezamagit Japonia, Coreea de Sud si alte centre strategice ale lumii. Este doctrina presedintelui Romaniei, pe care o respectam si pe care o salutam.

- Sint interesate, realmente, Statele Unite de proiectul politic al Romaniei in zona Marii Negre cu bataie spre Marea Caspica? Nu credeti ca acesta ar putea provoca unele suparari la Kiev sau la Ankara?

- Aceasta intrebare are extrem de multe conotatii si fatete. Nu cred ca, daca sapam pentru petrol in Luxemburg, gasim petrol. Jocurile de energie au loc in Marea Caspica, Turkmenistan, Azerbaidjan si in Marea Neagra. Statele Unite impreuna cu Rusia sint jucatori care isi negociaza interesele in zona, si cine stie sa se pozitioneze la masa celor doi giganti cred ca va avea un cuvint de spus.

- In ultimele saptamini, in mediul politic si in media de la Bucuresti au aparut unele semne de intrebare privind intirzierea numirii noului ambasador american in Romania. Puteti sa ne oferiti o explicatie?

- Am avut personalitati puternice la Ambasada de la Bucuresti, care s-au implicat profund in agenda problemelor dintre Romania si Statele Unite. Ambasadorul Crouch, care se gaseste acum la Casa Alba, si ambasadorul Michael Guest, un om de cariera diplomatica. Am avut un om, Tom Delarre, care s-a implicat si pentru care agenda Romaniei a insemnat extrem de mult, care este acum trimis special al Departamentului de Stat in Irak. Si Romania trebuie sa dea anumite semne concrete, pragmatice. America isi va trimite ambasadorul la Bucuresti.

- Deci, nu exista un motiv special?

- In politica sint tot felul de motive. In politica si in politica geostrategica, tacerea inseamna un raspuns, schimbarea vremii inseamna un raspuns, daca apare soarele, daca ploua este un raspuns. America este senzitiva la problemele Romaniei, si Romania se poate baza pe Statele Unite.

- Cum apreciati stadiul relatiilor dintre Romania si doi dintre vecinii sai cu care au existat unele probleme, respectiv Ungaria si Ucraina?

- Paradoxal, pe agenda presedintelui Romaniei au fost doua vizite importante: in Republica Moldova, intilnirea cu presedintele Voronin, si intilnirile pe care le-a avut la Kiev cu ocazia instalarii presedintelui Iuscenko si vizita presedintelui Iuscenko la Bucuresti. Romania a avut o agenda correcta si cinstita, dar sa nu uitam, totusi, ca nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sint in NATO si se analizeaza corectitudinea disponibilitatii Romaniei. Si, sa fie clar, cind spun Romania, spun presedintele Traian Basescu, care a avut o agenda de suflet si care a pus suflet in asta. Nici partea ucraineana, nici partea moldoveneasca nu au raspuns cu aceleasi valente la tangoul dintre Romania si Ucraina, dintre Romania si Republica Moldova. Paradoxal, unde credeam ca sint probleme, uite ca nu sint probleme. Ungaria este un partener serios si de sprijin al agendei comune romano-maghiare.

- Cum vede establishmentul de la Washington problema minoritatii maghiare din Transilvania la ora actuala, avind in vedere lobby-ul puternic maghiar care a existat intotdeauna in Statele Unite?

- Este momentul sa consideram ca problema minoritatilor nationale in Romania este rezolvata. Ba, din contra, comunitatea maghiara, prin UDMR, se gaseste la guvernare. Deci, in momentul cind esti la guvernare, nici nu mai poti sa arati cu degetul ca esti persecutat. Ba, din contra, domnul Marko Bela a demonstrat, si sa ma scuze politicienii romani, un pragmatism, a demonstrat ca are o agenda clara, sigur, pentru interesele dinsilor, dar au incercat sa-i acomodeze si pe ceilalti.

- Sinteti de acord cu proiectele promovate la Budapesta, de genul Legii statutului minoritatilor maghiare din afara Ungariei sau a Legii dublei cetatenii, avind in vedere ca ati fost implicat, intr-o anumita masura, de catre Comisia de la Venetia in solutionarea acestor chestiuni cu caracter extrateritorial?

- Ar fi o mare greseala a guvernantilor de la Budapesta, care sint oameni pragmatici, sa incerce acest lucru, pentru ca ar destabiliza situatia care este buna, referitor la minoritatile nationale. Este exact cum, in Statele Unite, mexicanii, latino cum se spune la noi, odata avind cetatenia americana, vor si cetatenia din Venezuela sau cetatenia din Peru, Mexic si asa mai departe. Ar da dovada de imaturitate politica, ar crea probleme acolo unde nu sint probleme.

- Fata de tripleta Ucraina-Romania-Republica Moldova, cum vede Washingtonul solutionarea spinoasei probleme a Transnistriei?

-Problema Transnistriei este o problema complexa, care trebuie rezolvata. Numai ca ati uitat o capitala, Moscova. Solutiile se pot gasi, se vor gasi, nu cu scandal, nu cu aratat degete, nu cu aratat vinovati. Trebuie gasite solutii complexe. Trebuie ca partenerii sa discute si sa gaseasca solutii.

- Cum calificati actuala clasa politica de la Bucuresti si ultimele actiuni ale puterii si opozitiei, cu referire expresa la problema alegerilor anticipate si la scandalul stenogramelor PSD?

- In prima parte a raspunsului am sa va dau un raspuns politic, prin care n-am sa va raspund direct si am sa incerc sa ocolesc raspunsul. Politica interna si externa si de aparare a Romaniei se face la Bucuresti. V-am dat raspunsul asta ca sa pot sa vin cu a doua parte, se numeste danish control. Clasa politica romaneasca trebuie sa inceapa sa aiba responsabilitati, iar acest pod care se construieste la Maracineni trebuie sa fie un pod nu intre Moldova si Muntenia, ci trebuie sa fie un pod al reconcilierii nationale, trebuie sa fie un pod al interesului national, trebuie sa fie un pod pe care politicienii sa nu aiba unde sa se mai ascunda, trebuie sa fie un pod pe care politicienilor romani sa li se spuna ce-au promis, ce fac si ce vor face, iar daca n-au facut sa fie schimbati. Sa fie schimbati de poporul roman si marile puteri sa trimita mesaje clare: ati promis, tineti-va de cuvint. Si nu ma refer numai la actualii politicieni de la putere, ma refer si la cei care au fost la putere.

- Considerati ca anticipatele sau stenogramele PSD ar putea aduce anumite clarificari pe esichierul politic romanesc?

- Problema stenogramelor este o problema a autoritatilor competente din Romania, care trebuie sa-si termine investigatiile. Nici nu vreau sa comentez. Este o problema de competenta autoritatilor romane. Problema anticipatelor este o problema sensibila pentru ca afecteaza stabilitatea politica a Romaniei. Judecatorul final va fi poporul roman, dar sa nu uitam ca poporul roman si clasa politica romaneasca au obligatii internationale care trebuiesc respectate. Sa nu vorbim numai de integrarea Europeana, sint alte promisiuni care s-au facut, sint alte agende care sint in derulare si in care ne bazam pe stabilitatea Romaniei.

- Dupa 60 de ani se poate spune ca americanii au venit sau au ajuns in Romania urmind sa fie constituite baze militare americane in sud-estul tarii, la Constanta, Mihail Kogalniceanu si Babadag. Ce cautati dvs. la Satu Mare, la capatul opus al Romaniei?

- In primul rind, vreau sa-i multumesc asistentului meu, domnului Sorin Dobircianu, si vreau sa-i multumesc domnului Mircea Govor, cu care am avut discutii intense, discutii de business, discutii financiare. Prezenta mea aici este datorata pozitiei geo-strategice pe care o aveti. Asa cum vasele NATO ancoreaza in Constanta, faptul ca in zona dvs. se intilnesc trei tari, Ungaria, Romania si Ucraina, ne-a convins ca prezenta Americana trebuie sa fie pragmatic abordata in aceasta regiune, pentru ca nu sintem numai in Romania. Ar fi o mare greseala sa abordam ca sintem numai la granita cu Romania. Nu, sintem interesati intr-o prezenta puternica financiara si de logistica, concreta in zona de nord-vest a Romaniei, in zona de nord-est a Ungariei si in zona de sud a Ucrainei. Aceasta zona de intilnire este un Gibraltar geostrategic in care trebuie sa fim prezenti pentru ca daca nu sintem noi prezenti vor fi companiile germane, companiile austriece, companiile ungare.

- Exista interese si proiecte speciale ale Statelor Unite in aceasta zona?

- Acolo unde nu sint interese nu se intimpla nimic. A fost interes sa construim canalul Panama, l-am construit. Acolo unde nu sint interese financiare, economice in primul rind, nu se intimpla nimic. Americanii au o vorba: A"Este mai bine sa fii bogat si sanatos decit sarac si bolnavA". Avem de gind sa cream un proiect de media in zona geostrategica mentionata, un proiect de media cu ziare, radio, televiziuni, pe cablu, pe outdoor advertising, in care sa fim implicati atit in partea nord-vestica a Romaniei cit si in partea nord-estica a Ungariei, cu bataie mai lunga peste doi-trei ani de zile in Ucraina. Ucraina inseamna peste 45 de milioane de locuitori, iar zona in care ne gasim este la fel de importanta ca portul Constanta la Marea Neagra sau ca Baku pentru Marea Caspica.

- Ce impresie v-a facut orasul Satu Mare si zona adiacenta la prima dvs. descindere aici?

- Stiti, Satu Mare este un oras cosmopolit. M-a impresionat numarul mare de biserici, de temple de toate confesiunile. M-a impresionat tocmai aceasta prezenta multietnica ce trebuie luata ca o valoare, prezenta romanilor, a maghiarilor, a germanilor, a romilor. Apropierea de granita inseamna putere, inseamna bani, inseamna ca trebuie sa incepem sa venim, sa fim prezenti aici pentru ca daca nu vom fi noi prezenti, americanii, vor fi prezente alte forte si nu ascund ca agenda mea este agenda intereselor Statelor Unite, a capitalului privat american, a intereselor companiilor americane. Daca e sa aleg intre o companie austriaca, franceza, olandeza, germana, bineinteles am sa promovez si am sa ma implic pentru companiile americane. Si pentru ca tot am vorbit de axa, pentru companiile din Statele Unite si din Marea Britanie.

- Pentru aceasta zona este vitala asa-zisa autostrada Bechtel, care sa lege Viena si Budapesta, prin Oradea - Cluj - Brasov, de Bucuresti. Politicienii, indiferent de culoare politica si de etnie, din Transilvania sustin acest proiect pentru care a fost incheiat un contract de fosta guvernare PSD, dar actuala putere vrea, se pare, sa renunte sau sa intirzie punerea lui in aplicare. Cum apreciaza Washingtonul aceasta situatie?

- Am sa va dau un raspuns transant, corect, dur. America este foarte sensibila la proiectul Bechtel. Daca cea mai mare companie de constructii, care a construit toate autostrazile din Statele Unite, podurile din Statele Unite, tunelurile din Statele Unite, nu este sprijinita sa puna in aplicare si sa construiasca... Prezenta companiei Bechtel este mai importanta decit zece ambasadori ai Statele Unite la Bucuresti, prezenta companiei Bechtel inseamna stabilitate, inseamna ca America este aici. Dumnezeu sa ma ierte, eu am fost in Satu Mare si am vazut ca jumatate din oras parca a fost la cutremur sau bombardat. Daca ar veni compania Bechtel la Primaria Satu Mare cred ca ar fi refuzata pentru ca nu indeplineste conditiile caietului de sarcini. In schimb, strazile din Satu Mare arata ca Hiroshima. Ar fi o drama sa aratam cu degetul spre Satu Mare cind problema infrastructurii din Romania este un dezastru. Sa fereasca Dumnezeu sa nu construiasca Bechtel-ul si sa fereasca Dumnezeu ca cei de la Bruxelles sa nu mai vrea sa treaca Coridorul IV pe aici si sa ramineti si fara autostrada Bechtel si fara Coridorul IV. Este o mare dezamagire sa-l vaa pe actualul ministru al Transporturilor transpirat, stresat, incoltit, explicind ca se va mai construi o bucata de autostrada de 40 km. Romania, care este a doua tara importanta dupa Polonia, are nevoie de un bandaj la o rana asa de mare care inseamna transporturile. Este o drama politico-economica-geostrategica si militara daca problemele de infrastructura ale Romaniei nu vor fi abordate dur, corect. Nu poti sa fii in viata putin gravida. Ori esti gravida ori nu esti gravida. Eu cred ca prima autostrada e deja construita. Axa Washington-Londra-Bucuresti a fost autostrada de suflet a actualului presedinte, fara sa vorbim urit de ceilalti. Sa terminam ca noi sintem frumosi si ei au fost uriti. Sintem ori toti frumosi ori toti uriti. Marea autostrada s-a construit, numai ca trebuie sa incepem sa miscam muntii, sa se toarne materiale de constructie, sa vedem miscare, nu sa vina ministrul Transporturilor sa spuna A"cautam finantareA". Problema nu este ca nu se gasesc bani, problema este de vointa politica. Si Washingtonul este sensibil la aceste lucruri si, la fel, Uniunea Europeana si Bruxelles-ul prin toate aceste mesaje pe care le-a dat Romaniei. Sint convins ca marile laboratoare, pentru ca sint laboratoare cu oameni capabili in Romania, mari analisti, nu analistii care apar la televizor, ci analistii pe care nu-i vedeti, il informeaza pe presedintele Romaniei, il informeaza pe primul-ministru si vor lua deciziile care trebuie. Ar fi o drama, o tragedie ca o Romanie in NATO sa fie izolata.

- Cu doi ani in urma, Guvernul Statelor Unite a motivat interventia in Irak in sensul ca a dorit crearea unui model de democratie in zona arabo-musulmana care sa contamineze toata lumea musulmana din Nordul Africii, din Mauritania si Maroc, si pina in estul Asiei, in Pakistan. Dupa derularea ulterioara a evenimentelor din Irak considerati ca ramine viabil acest proiect?

- America nu are raspunsuri la toate intrebarile, dar America are curajul sa-si asume responsabilitatea. Trebuie sa-l respectam pe presedintele George Bush, care cu ocazia implinirii a 60 de ani de la debarcarea trupelor americane in Normandia, a pus o intrebare fundamentala in fata presedintelui Frantei, in fata Reginei Angliei, in fata marilor jucatori din Europa, si presedintele Putin fiind prezent. Presedintele George Bush a intrebat: A"Noi care am eliberat Franta avem o intrebare: «Daca vreti sa plecam din Europa trebuie sa ne luam si mortii care sint ingropati in Normandia?»A". Aceasta intrebare este fundamentala in interesul Statelor Unite. Sigur ca avem interese, interese de bani, interese geostrategice, dar America a obosit cind suna Europa la Washington si spune A"Avem problemeA" si sa venim noi cu trupe, cu bani, cu logistica. Nu zic ca europenii nu se implica, dar nota finala de plata o face Statele Unite. N-am auzit de o decizie comuna Paris-Berlin-Roma-Madrid in care sa-si asume totala responsabilitate a trupelor, de logistica, de bani. Sigur ca avem nevoie de Europa, sigur ca avem nevoie de o Europa puternica si pragmatica pentru ca daca nu discutam cit dai tu, cit dam noi, nu cit poate o sa dai tu, pentru ca nota finala o plateste contribuabilul american.

Sa terminam cu conferintele sterile, sa vedem cum putem construi sosele, cum putem construi autostrazi, iar un exemplu concret, care s-a intimplat, a fost construirea conductei de la Baku la Ceyhan in Turcia, construirea conductei Nabucco care va pleca din Azerbaidjan, va traversa Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si se va termina la 30 km de Viena. Astea sint lucruri concrete, lucruri care se intimpla. Asa ceva trebuie sa se intimple in zona de nord-vest a Romaniei, unde Romania se intilneste cu Ungaria si Ucraina.

Va multumesc ca mi-ati dat aceasta sansa sa dau acest interviu la granita dintre Romania, Ungaria si Ucraina. Vreau sa va spun in doua vorbe de ce am ales ziarul dvs. Am ales ziarul dvs. pentru ca este un ziar independent, iar cind esti independent esti incomod. Noi speram ca acest parteneriat si prezenta dumneavoastra, a ziarului, impreuna cu domnii Mircea Govor si Florin Miclaus la Washington, care va avea loc in ultima saptamina a lunii septembrie, la discutii concrete, pragmatice, va duce la crearea unui trust de media cu parteneri strategici, cu parteneri cu bani, cu parteneri cu putere. Sigur, nu asteptam sa cistigam imediat, asteptam sa fim prezenti si sa incepem sa ne pozitionam. Sper ca discutiile de la Washington, pe care le veti avea la sfirsitul acestei luni, sa va demonstreze ca nu sinteti singuri, ci sintem si noi. Si daca nu sintem puternici acum in plan local, regional, o garantie puteti sa o aveti ca din punct de vedere al satelitilor sintem prezenti. L-am ales partener strategic local pe domnul Mircea Govor pentru ca este un om care se implica, pentru ca este un om care nu-i un sfint si noi n-avem nevoie de sfinti. Sfintii stau la biserica, la sinagoga, la moschee. Mircea Govor are stilul si spiritul american, care inseamna probleme si unde sint probleme trebuie rezolvate si aceasta rezolvare se poate face creind locuri de munca, aducind capital american si implicindu-te. Daca nu te implici si daca te ascunzi este o lasitate. Mircea Govor nu este un om perfect, dar perfectii stau in biblioteci. Noi avem nevoie de oameni pe care sa ne putem baza si sint convins ca in afara de dl Mircea Govor sint o panoplie de oameni care impreuna cu el pot sa ridice aceasta zona. Sa speram ca o sa facem. Facem acuma, cind Mircea Govor vine la Washington, cind dumneavoastra veniti la Washington, cind alti prieteni ai dumneavoastra vin la Washington. Sa ne certam acolo pe bani, pe proiecte. Sa va dea Dumnezeu sanatate. God bless America, God bless Romania!

- Domnule Robert Ziscovici, va multumesc mult si va asteptam cit mai curind la Satu Mare pentru a concretiza aceste proiecte.

Autor: Valer Marian

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 8339 ori