Rusia a testat o racheta care poate contracara sistemele NATO, in timp ce Alianta face exercitii pentru scenariul unui razboi atomic

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 18:40
1443 citiri
Rusia a testat o racheta care poate contracara sistemele NATO, in timp ce Alianta face exercitii pentru scenariul unui razboi atomic
Foto: Arhiva Pixabay

Armata rusa a testat o noua racheta destinata sistemului Iskander care poate transporta incarcatura nucleara, in cadrul planului de consolidare a apararii Rusiei si de contracarare a sistemelor antiracheta construite de Alianta Nord-Atlantica.

In acest timp, NATO a organizat exercitii militare in scopul pregatirii pentru scenariul "pur fictiv" al unui conflict nuclear, manevrele fiind o reactie la activitati ale Rusiei si ale Coreei de Nord.

Exercitiul, numit "Steadfast Noon" ("Amiaza neperturbata"), se desfasoara pana vineri la bazele aeriene Brogel (Belgia) si Buchel (Germania), unde Statele Unite au armament nuclear, informeaza publicatiile The Wall Street Journal si revistei Focus.

La exercitii participa avioane din Statele Unite, Belgia, Germania, Italia, Olanda, Cehia si Polonia.

Alianta Nord-Atlantica nu a oferit detalii despre acest exercitiu, precizand doar ca se desfasoara dupa un scenariu "pur fictiv".

Rusia spune ca se apara pe ea si intreaga lume

In ce priveste testul balistic, el a avut loc miercuri in Poligonul Kapustin Iar, situat in regiunea Astrahan, in sud-vestul Rusiei, a anuntat comandantul unitatii militare, Oleg Kislov, citat de site-ul agentiei Tass. Sistemele Iskander au raze de actiune de 500 de kilometri.

"Vreau sa subliniez ca aceste tipuri de rachete nu reprezinta incalcari ale Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), deoarece nu au raze de actiune mai mari de 500 de kilometri", a argumentat Viktor Bondarev, membru al Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului Rusiei.

In contextul evolutiilor geopolitice si escaladarii situatiei internationale, "masurile de consolidare a capacitatilor de aparare au o importanta speciala", a subliniat Viktor Bondarev.

"Dezvoltarea si ulterior activarea noilor rachete de mare precizie destinate atacurilor asupra sistemelor antibalistice si instalatiilor antiaeriene constituie o garantie atat pentru Rusia, cat si pentru securitatea internationala", a explicat parlamentarul rus.

"Sistemul Iskander are o foarte mare mobilitate, este precis si ar putea ajuta chiar si la contracararea amenintarilor nucleare, avand o importanta deosebita in contextul recentelor evolutii din Peninsula Coreea si reactiilor SUA. Cred ca dezvoltarea acestor sisteme reprezinta un factor important de disuasiune", a continuat Bondarev, subliniind ca instalatiile de acest fel sunt pozitionate in regiuni de frontiera cu state NATO care gazduiesc elemente antiracheta.

Admin ...citeste mai departe despre "Rusia a testat o racheta care poate contracara sistemele NATO, in timp ce Alianta face exercitii pentru scenariul unui razboi atomic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia text racheta scut NATO, #NATO exercitii razboi nuclear , #Stiri International