De ce se teme Putin de China

Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:00
16040 citiri
De ce se teme Putin de China
Foto: Sputnik

Contactele Rusiei cu zona asiatica s-au intetit in ultima vreme, semn ca Moscova a descoperit ca mentinerea unei legaturi exclusive cu Beijingul poate fi o arma cu doua taisuri.

Pus la colt de Statele Unite si Uniunea Europeana si confruntandu-se cu o relatie nu tocmai avantajoasa cu China, Putin isi raspandeste emisari prin intreaga Asie incercand sa incline balanta in favoarea Moscovei.

Pakistan, India, Indonezia, Coreea de Nord - zonele in care conflictul din Ucraina nu aduce niciun rid de ingrijorare pe chipurile guvernantilor - sunt teritorii in care Putin intra pe porti larg deschise, arata o analiza Bloomberg.

Mutare strategica

Diligentele diplomatice ale Moscovei dezvaluie o strategie duala a liderilor politici din capitala Rusiei.

Liniile principale ale acesteia se axeaza pe gasirea unor noi piete de desfacere, pe masura ce prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice impuse de Occident au strivit economia rusa, dar si pe diversificarea contactelor in afara legaturii mentinute cu China.

Putin, de altfel, se arata ingrijorat ca in relatia sa cu presedintele chinez, Xi Jinping, Beijingul are de profitat mult mai mult decat Moscova.

"Rusii se arata ingrijorati de avantajele obtinute de chinezi in relatia dintre cele doua state, asa ca sunt si foarte dornici de a stabili noi contacte si a strange legaturile diplomatice si comerciale cu celelalte tari puternice ale Asiei.

Criza din Ucraina i-a fortat sa pivoteze catre zona asiatica", arata Andrew Kuchins, directorul programului Rusia si Eurasia din cadrul Centrului de Studii Strategice Internationale de la Washington.

In timp ce Moscova nu se poate dezice in totalitate de legaturile cu China, cel mai mare partener al sau in schimburile economice, din 2013 si pana in prezent, nevoia de a gasi alte piete in compensare pentru un eventual soc chinezesc se vede in eforturile diplomatice facute de Kremlin in ultimele luni.

India, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia si Pakistanul au intrat in itinerariul din ultima perioada al oficialilor de rang inalt ai Moscovei.

"Rusia si-a intetit efortul de a se orienta catre est si ceea ce vede reprezinta un scenariu complicat. Exista o incercare de a contrabalansa importanta Chinei. Toata lumea este ingrijorata de ritmul scazut de crestere economica al Chinei si, mai ales, de intentiile Beijingului", afirma si W.P.S. Sidhu, asociat in cadrul Brookings India, New Delhi.

Cuibul chinezesc si ouale rusesti

Campania asiatica al lui Putin este un mix de cooperare militara si intensificare a schimburilor economice, ultimul punct avand o baza foarte fragila de pornire a discutiilor.

Rusia figureaza abia pe locul 14 in relatiile economice intretinute de grupul celor 10 membri ai Asociatiei Natiunilor din zona de Sud-Est a Asiei, nivelul schimburilor comerciale din 2013 atingand doar 19,9 miliarde de dolari.

Chiar si in relatia cu China, Moscova nu se poate mandri cu un rang de natiune favorizata, fiind pe locul 9 in top in ceea ce priveste nivelul schimburilor comerciale.

"Rusia are nevoie de o relatie prioritara cu China, dar in acelasi timp nu vrea sa puna toate 'ouale gainii de aur' in acel cuib.

De aceea, interesul actual al Kremlinului este de a strange legaturile cu India si Vietnamul, doua tari aflate in relatii tensionate cu China, iar Japonia poate fi, la fel de bine, o alta optiune a Moscovei", crede James Brown, specialist in istoria legaturilor politico-economice dintre Japonia si Rusia al Universitatii Temple din Tokyo.

Un summit interesant

Interesul Rusiei pentru pietele asiatice s-a manifestat, ce-i drept, cu ceva timp inaintea declansarii crizei ucrainene, in 2012, cand orasul Vladivostok a gazduit forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific.

"Am dat o atentie deosebita integrarii Rusiei in zona economica a Pacificului. Ne-am dezvoltat treptat relatiile cu India si Vietnamul si alte state din zona", sublinia secretarul de stat rus al Externelor, Grigori Karasin, in camera superioara a legislativului de la Moscova, intr-un discurs din 26 ianuarie.

Acum Moscova urmeaza sa devina centrul atentiei, sarbatorirea a 70 de ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial pe frontul european urmand sa fie celebrata in capitala Rusiei de mai multi sefi de stat din zona asiatica.

Au confirmat pana acum prezenta presedintele chinez, Xi Jinping, liderul communist nord-coreean, Kim Jong-un, presedintele Coreei de Sud, Park Geun Hye, precum si premierul japonez, Shinzo Abe.

Pentru unii dintre acestia va fi si prima intalnire oficiala la care participa impreuna, ceea ce poate fi interpretat ca un succes diplomatic al Moscovei.

Cat despre statutul de paria al Rusiei in Europa, partenerii asiatici nu par sa se sinchiseasca prea mult.

Premierul indian Narendra Modi l-a asigurat pe Putin ca India este impotriva sanctiunilor dictate de SUA si UE, in timp ce oficialii din Malaezia au schimbat tonul discursului vizand doborarea avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, cerand un raport final al comisiei de ancheta.

Cooperare militara in Pacific

Cu frontul atlantic blocat de NATO, Rusia isi intensifica acordurile de cooperare militara si comertul cu tehnica militara in bazinul pacific din zona Asiei.

"Elitele politice ale statelor asiatice, ca si populatia de altfel, nu se raporteaza la Rusia in contextul crizei din Ucraina. Rusia isi cauta alternative strategice, ca urmare a deteriorarii relatiilor cu natiunile occidentale", considera Alexei Muraviev, un specialist in istoria militara a Rusiei de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.

O cautare care a generat un adevarat tur de forta al ministrului rus al Apararii, Serghei Shoigu, in zona asiatica. In noiembrie, dupa o prima intalnire cu omologul sau chinez, Chang Wanquan, Shoigu a pus la punct calendarul exercitiilor fortelor navale comune in Pacific si Mediterana.

Urmatoarea oprire a fost Islamabad, unde, la doar 5 luni de la ridicarea embargoului privind vanzarea de arme catre Pakistan, Shoigu a si bifat un acord de cooperare militara, primul dintre Rusia si Pakistan.

Shoigu este si primul ministru al Apararii care efectueaza o vizita oficiala in Pakistan dupa prabusirea URSS.

Pasaj de acces prin Vietnam

Cu ministrul rus al Apararii prins in negocierile purtate la Beijing si Islamabad, Putin nu a ratat ocazia de a-l avea ca oaspete, la Soci, pe secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong.

Acesta a semnat fara prea multe fasoane actul care permite accesul navelor rusesti prin apele teritoriale vietnameze pana in portul strategic Cam Ranh.

Acordul va permite Rusiei sa-si continue in liniste exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Vietnam prin OAO Gazprom, iritand in acelasi timp si Beijingul, care a incercat sa deschida cateva platforme petroliere in apropierea tarmurilor Vietnamului intretinand astfel tensiunile dintre cele doua state.

Rusia are deja un contract de furnizare de tehnica militara, inclusiv submarine, cu Vietnamul, iar in prezent asigura consultanta tehnica pentru realizarea unei centrale nucleare.

Putin a fost si artizanul reluarii relatiilor stranse cu India, dupa discutiile cu premierul indian Modi, cele doua parti convenind ca Rusia sa livreze armament, petrol si reactoare nucleare.

Rusia s-a angajat sa livreze si submarine nucleare Indiei, pentru a contrabalansa influenta militara a Chinei in Oceanul Indian.

Primul submarin nuclear rusesc cumparat de indieni a costat un miliard de dolari, contractul datand din 2012.

O replica la NATO

In zona Pacificului, Putin spera ca, prin atragerea Indiei in Organizatia de Cooperare de la Shanghai, sa creioneze o replica a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, slabind in acelasi timp si forta Chinei in acest proiect.

Alte tari participante sunt Tadjikistan, Kazahstan, Kirghistan si Uzbekistan.

O incununare a politicii duse ar fi atragerea Japoniei de partea Moscovei.

Pare o misiune aproape imposibila, in conditiile in care japonezii reprezinta aliatii traditionali ai Statelor Unite in zona Asiei si un stat care s-a raliat la politica de impunere a sanctiunilor economice pentru Rusia.

Dar sa nu uitam ca SUA a preferat sa nu se implice in transarea chestiunii dreptului apelor teritoriale dintre China si Japonia, una care mentine nivelul de tensiune dintre Tokyo si Beijing la cote inalte.

Conform expertilor de la centrul de Studii Strategice Internationale din Washington, momentul actual ii este propice lui Putin pentru a relua relatiile stranse cu oficialii de la Tokyo.

De altfel, premierul Shinzo Abe a precizat in fata parlamentului, saptamana trecuta, ca isi doreste ca Putin sa viziteze Japonia in acest an, pentru a intensifica schimburile economice si a transa disputa teritoriala pe Insulele Kurile, care a blocat semnarea oricarui acord de pace intre Moscova si Tokyo din 1945.

"Semnalul din partea japoneza este clar: 'Asteptam sa reglati chestiunea din Ucraina si apoi putem trece la afaceri!'", crede Matthew Sussex, seful catedrei de Politica si Relatii Internationale a Universitatii Tasmania.

Mai mult decat poate Rusia

Ambitiile lui Putin de a se mentine in prima sfera de influenta la nivel global par totusi mai mari decat ce poate duce Rusia in acest moment sau cel putin asta cred analistii occidentali, care considera ca armamentul rusesc nu este cu nimic superior celui detinut deja de state precum China, India, Japonia sau Statele Unite.

In schimb, Rusiei ii lipseste puterea de a da garantii de securitate in stilul in care Statele Unite si NATO reusesc sa o faca.

"Coreea de Sud sau Japonia vor privi mai mult catre Statele Unite inainte de a lua o decizie radicala in ceea ce priveste politica lor militara", considera Robin Niblett, directorul Chatham House.

De altfel, jocul duplicitar pe care Putin il joaca cu Beijingul s-ar putea sa-i coste destul de mult pe rusi.

Pana la intensificarea relatiilor cu India si Vietnamul, Rusia era beneficiara unui acord de livrare a gazelor naturale catre China in valoare de 400 de miliarde de dolari.

Acum acesta pare blocat, iar exporturile de combustibil catre Japonia, Coreeea de Sud sau India nu s-au intensificat.

"Pur si simplu, Rusia nu are forta economica de a sustine o prezenta constanta in pietele Asiei", trage linie Brad Williams, specialist al Universitatii din Hong Kong in relatii economice pe zona Asiei de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica externa Rusia, #prezenta rusia piata asiatica, #livrari armament rusesc asia , #Asia