Companiile Enel (Italia) si ArcelorMittal au decis sa paraseasca proiectul de peste 6 miliarde de euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala din Cernavoda (CNE), astfel ca statul, prin Nuclearelectrica, ramane unicul actionar implicat in acest proiect.
"Enel Investment Holding BV si ArcelorMittal Galati SA au decis sa isi exercite dreptul de optiune privind vanzarea pachetului de actiuni de 9,15%, respectiv 6,2% detinute in EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificari catre actionarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica are obligatia sa cumpere actiunile celor doua companii in EnergoNuclear in terme de 30 zile de la primirea notificarilor, la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor.
"Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, in acest moment, este motivata de incompatibilitatea strategiei investitionale initiale cu o noua potentiala structura a actionariatului, in care o alta companie decat Nuclearelectrica ar putea detine statutul de actionar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galati SA - de provocarile mediului de afaceri care nu mai sustine continuarea implicarii companiei in proiect", se precizeaza in comunicat.
Nuclearelectrica precizeaza ca va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind in prezent implicata in negocieri pentru atragerea unui actionar majoritar in proiect.
Proiectul constructiei celor... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:24
Canadienii de la Candu Energy, producator de reactoare nucleare, s-au aratat interesati sa participe la proiectul de dezvoltare al centralei de la Cernavoda, unde primele doua reactoare provin de la aceasta companie.
Romania a anuntat ca va coopera cu China in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din China. De asemenea, o scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN).
Compania chineza, infiintata in 1994, are o putere instalata de peste 6.000 de MW, si are in constructie centrale cu o putere instalata de 17.750 MW.
Reactoarele 3 si 4, prioritare pentru Romania
Proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda este prioritar pentru Guvernul Romaniei, iar reprezentantii Candu s-au intalnit cu cei ai companiei chineze China Nuclear Power Engineering, a anuntat compania canadiana, fiind optimisti in ceea ce priveste acest proiect.
In cazul in care s-ar abandona constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, economia Romaniei ar pierder circa 3 miliarde euro, prin disparitia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte si nevalorificarea investitiilor deja realizate, se arata intr-un studiu elaborat de asociatia Romatom..
Sursa citata estimeaza la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 16:25
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, prelungirea acordului de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda dupa 1 ianuarie 2013, pentru a atrage noi investitori, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
"Memorandumul pentru continuarea realizarii proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda cuprinde situatia la zi si problemele care sunt de rezolvat. Memorandumul propune extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii dupa 1 ianuarie 2013 pentru a crea premisele atragerii de noi investitori", a afirmat Andrei Zaharescu.
Potrivit unor surse guvernamentale, actualul acord de investitii, care expira la finalul lui 2012, cand trebuia luata o decizie asupra investitiei, a fost astfel prelungit cu sase luni, in forma actuala, urmand ca in aceasta perioada sa fie discutate modificari ale documentului.
Acesta a adaugat ca in eventualitatea in care Nuclearelectrica nu va ajunge la o intelegere privind investitia cu ceilalti doi actionari ai EnergoNuclear, ENEL si Arcelor Mittal, statul va rascumpara actiunile acestora cel mult la valoarea lor nominala.
"Acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, ENEL si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. Daca Nuclearelectrica nu ajunge la intelegere, memorandumul propune continuarea proiectului prin rascumpararea la cel mult valoarea nominala a actiunilor... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:52
Premierul Emil Boc le-a cerut ministrilor sa prezinte in sedinta Guvernului de miercuri cate 4-5 proiecte mari de investitii, planificate pentru 2011, el atragand atentia membrilor Cabinetului ca cine nu va realiza proiectele propuse va pleca din Executiv, potrivit Mediafax.
"Sedinta Guvernului a durat mai mult ca de obicei pentru ca fiecare ministru a trebuit sa prezinte patru sau cinci proiecte mari de investitii pentru anul viitor.
Premierul a centralizat propunerile si a avertizat ca cine nu le face pleaca", au afirmat sursele participante la reuniune.
Acestea au dat ca exemplu doua proiecte din domeniul energiei, respectiv constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, judetul Cluj, proiect evaluat la peste un miliard euro, si dezvoltarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, care necesita investitii de circa patru miliarde de euro.
Ambele proiecte vor fi realizate in parteneriat cu companii private.
Sedinta saptamanala a Guvernului a durat, miercuri, peste sapte ore, fiind intrerupta doar de o pauza de aproximativ cincisprezece minute.
mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 00:26