Sova: Romania vrea sa dea un nou impuls investitiilor straine directe, cu valoare adaugata

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:09
1496 citiri
Sova: Romania vrea sa dea un nou impuls investitiilor straine directe, cu valoare adaugata

Guvernul Romaniei are o strategie consistenta de reconstructie a increderii investitorilor straini si se doreste, astfel, sa se dea un nou impuls investitiilor straine directe cu valoare adaugata, a declarat, marti, Dan Sova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, de la Bucuresti.

Potrivit oficialului, Romania detine unul dintre cele ai importante capitaluri de lucru din Europa si nu numai in industria IT&C, amintind, in acelasi timp, si de proiectele strategice gandite de catre autoritatile romane.

"Consider ca nu mai e niciun secret pentru nimeni ca Romania detine unul dintre cele bune capitaluri de lucru in industria IT&C. Aici au venit HP, Oracle, Microsoft, IBM, companii care au deschis si centre de cercetare. Vorbim aici si despre Huwaei, care vrea sa investeasca intr-un centru de dezvoltare in Romania peste 100 milioane de euro, pana in anul 2018. Romania a demarat procedurile pentru realizarea de obiective majore de investitii strategice in domenii-cheie, precum energia si agricultura. Amintesc doar de noile reactoare nucleare de la Centrala Nucleara de la Cernavoda sau de hidrocentrala de la Tarnita, pentru care companii importante din China si-au manifestat interesul. Iar daca vorbim de proiecte energetice, dati-mi voie sa felicit China pentru angajamentul de investitii de aproape un miliard de euro pentru realizarea unui proiect energetic de 500 Mw la Rovinari (...)", a mentionat ministrul Dan Sova.

Acesta a adaugat ca, pe baza celei mai importante cresteri economice din Uniunea Europeana, inregistrata in primele noua luni ale anului, Romania se poate lauda cu cifre importante.

"In ceea ce priveste agricultura, Guvernul vrea sa relanseze Canalul Siret - Baragan, care va deveni cel mai important proiect de infrastructura in agricultura Romaniei din ultimii 20 de ani, cu o investitie estimata la 3,5 miliarde de euro, daca tinem cont de evaluarea facuta in urma cu 10 ani. In acest moment, studiul de fezabilitate al acestui proiect este in elaborare. Schemele de ajutor de stat pentru crearea de locuri de munca au dat rezultate. Urmeaza schema de minimis pentru IMM. Vom incuraja crearea parcurilor tehnologice si industriale si construirea unor huburi de afaceri, concomitent cu consolidarea a numai putin de 42 de clustere de sistem. Exista, deci, conditii macro-economice favorabile in Romania, cu o crestere economica de 2,7% in primele trei trimestre ale acestui an, cea mai puternica din Uniunea Europeana. Apoi, o consolidare bugetara buna, o inflatie scazuta si un curs de schimb stabil. In Romania, cresterea economica este sustinuta de urmatorii piloni principali: industria si energia. In ultimele 18 luni, rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut de la 7% la peste 25%", a spus Sova.

Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est este organizat de catre Guvernul Romaniei, in marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est-China.

La Forum, pe langa oficialitati guvernamentale din 17 tari, participa peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).

#investi ii straine directe, #incredere investitori straini, #ministru Dan ova , #Guvernul Romaniei