Guvernul apeleaza la parteneriat public-privat pentru noua centrala nucleara si unitatile 3 si 4 CNE

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 17:43
1738 citiri
Guvernul apeleaza la parteneriat public-privat pentru noua centrala nucleara si unitatile 3 si 4 CNE

Guvernul va aplica procedura partaneriatului public-privat atat la constructia celei de-a doua centrale nucleare si unitatile III si IV de la Cernavoda, cat si la amenajarea unei noi hidrocentrale pe Dunare, pentru a asigura fondurile aferente proiectelor, a anuntat, vineri, ministrul Economiei.

Adriean Videanu a aratat astfel ca, prin utilizarea parteneriatului public-privat la finantarea investitiilor, va scadea cota de piata a celor doua companii nationale in sectorul energiei, precizeaza Mediafax.

"Cotele de piata detinute de cele doua companii sunt relative egale si prin parteneriatele publice-private pe care Guvernul le va initia, fie ca vorbim de a doua centrala nucleara, fie ca vorbim de unitatile 3 si 4 care in momentul de fata sunt in proces de executie, fie ca vorbim de a doua hidrocentrala pe Dunare, fie ca vorbim de Tarnita (hidrocentrala de 1.000 MW instalati care va fi construita de Hidroelectrica la Tarnita-Lapustesti), care este in licitatie in momentul de fata, toate aceste investitii noi se vor face in parteneriat public-privat, astfel incat cota de piata a celor doua companii sa scada si sa apara, alaturi de competitia intre cele doua companii, si competitia producatorilor privati", a spus Videanu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.



"Totodata, externalizam potentialele joint-venture-uri pe care le avem astazi cu CEZ, Enel, Electrabel la Galati, Braila si Doicesti, astfel incat ele vor fi entitati care vor produce energie intr-un parteneriat public-privat", a adaugat Videanu.


Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, in urma cu o saptamana, ca bugetul pe 2010 nu cuprinde bani pentru finantarea proiectelor Nuclearelectrica si ca o solutie pentru finantarea lucrarilor la urmatoarele reactoare este un parteneriat public-privat.


El a precizat ulterior ca nu s-a discutat inca sub ce forma va fi finantata Nuclearelectrica, dar ca optiunea personala o reprezinta un parteneriat.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#buget, #centrala, #energie, #guvern, #nucleara, #parteneriat, #privat, #public , #stiri Sebastian Vladescu