Ponta: Vom avea cale ferata de mare viteza, construita cu tehnologie chineza LIVE TEXT

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 14:45
2330 citiri
Ponta: Vom avea cale ferata de mare viteza, construita cu tehnologie chineza LIVE TEXT
Premierii Chinei si Romaniei, Li Keqiang si Victor Ponta, la Palatul Victoria (Captura Digi24)

Guvernele Chinei si Romaniei au semnat 13 acorduri cadru de colaborare, in domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii si tehnologiei, care se ridica la 8,5 miliarde de euro. Cu aceasta ocazie, premierul Victor Ponta a anuntat ca se contureaza si un proiect nou, care priveste construirea unei cai ferate de mare viteza, cu ajutorul tehnologiei chineze. De asemenea, premierul chinez a subliniat faptul ca semnarea documentelor dovedeste ca cele doua tari vor avea "o colaborare de o vitalitate deosebita".

Premierul Chinei Li Keqiang a aterizat, cu putin timp in urma, pe aeroportul Otopeni, fiind intampinat de omologul roman, Victor Ponta. Importanta evenimentul este una istorica, avand in vedere ca este prima vizita a unui premier chinez dupa 19 ani, dar si datorita semnalului pe care oficialul il transmite oamenilor de afaceri chinezi, intr-un context in care nivelul investitiilor directe in Romania se afla la minime istorice.

Pretextul vizitei premierului chinez este participarea la cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, care a fost organizata in acest an, nu intamplator, la Bucuresti. La eveniment participa 1000 de reprezentanti ai unor companii private si de stat, atat chineze, cat si din regiune.

Insemnatatea semnalului pe care il transmite China a fost sesizata si de Bruxelles, care s-a declarat, prin vocea unui diplimat, ingrijorata de strategia Chinei, care urmareste principiul "dezbina si cucereste", in contextul tensiunilor comerciale dintre China si UE.

"Facem parte impreuna din piata emergenta si ne aflam in fata sarcinilor comune privind inovarea tranzitiei economice. Actualmente, China este angajata in procesul de implementare a strategiei de deschidere spre Vest, iar intreprinderile chineze si-au accelerat pasii in aceasta directie. La randul lor, tarile din Europa Centrala si de Est acorda o importanta tot mai mare deschiderii spre est si nu putine companii din aceste tari s-au orientat spre piata din Asia-Pacific si China. In aceasta privinta au coincis alegerile noastre fara o intelegere prealabila, orientandu-ne spre aceeasi directie, iar cooperarea economica si comerciala dintre cele doua parti da dovada de o mare vitalitate si demostrand existenta unor noi surse de crestere", a transmis Li Keqiang, in cadrul unei scrisori deschise.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a aratat ca Romania este deschisa in directia unei colaborari mai stranse cu China, astfel incat, daca proiectele prezentate vor fi realiste si convingatoare, Romania nu poate decat sa castige.

"In China noi avem un partener care are incredere in noi. Ne trebuie atentie, respectarea normelor europene si un parteneriat cat mai profesionalizat. Romania este o tara avantajata, pentru ca premierul chinez are o zi in care discuta cu autoritatile romane cum se va putea coopera", a declarat Traian Basescu.

Business24 prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente si declaratii din cadrul vizitei premierului chinez la Bucuresti:

12:00 - Premierul chinez a aterizat la Bucuresti, in jurul pranzului, fiind intampinat de premierul Victor Ponta. Garda de onoare a intonat imnurile de stat.

14:45 - Cei doi sefi de guvern asista la semnarea mai multor documente de cooperare bilaterala in domeniile energiei, sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si culturii, de catre Ministrul de Externe Titus Corlatean si o reprezentanta a Guvernului chinez.

De asemenea, va fi adoptata si o Declaratie comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale.

- Declaratiile consilierului onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blanculescu

Valoarea protocoalelor este de 8,5 miliarde de euro, dar sunt niste deziderate, un cadru pentru realizarea acelor proiecte, ele nu se vor realiza maine.

China doreste sa iasa dintr-o anumita captivitate a importurilor care trebuie sa asigure necesarul unei importante mase a populatiei, care se afla intr-un accelerat ritm de urbanizare si de crestere a nevoilor. Cererea creste. China e dependenta de SUA, Argentina, Brazilia. Doreste sa diversifice zona de investitii.

Cred ca se pot concretiza proiecte, precum grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, Rovinari unde deja e implicata o companie chineza si celebra hidrocentrala de la Tarnita, una dintre putinele hidrocentrale a carei configuratie permite echilibrarea sistemului energetic.

15.00 - Declaratiile premierului Victor Ponta:

China este un partener comercial si economic important pentru Romania si tarile din regiune, dar potentialul este mai mare si trebuie sa dezvoltam aceste relatii.

M-am bucurat sa vad ca in primele luni exporturile Romaniei catre China au crescut cu 30%, insa consider ca prezenta la Bucuresti a prim-ministrului si a celorlalti ministri va impulsiona relatiile economice si proiectele concrete.

Semnarea documentelor anterioare se refera la proiecte concrete la care China si Romania pot coopera in viitor.

Am semnat acorduri care acopera atat energia nucleara, cat si cea pe baza de carbune, hidro, dar si regenerabila - din surse eoliene.

Exista proiecte concrete si mare potential in domeniul agriculturii, industriei alimentare si IT.

Chiar in cursul discutiei de azi am pornit pe un drum important, de a avea un prim proiect in domeniul feroviar pentru a avea si in Romania o portiune de cale ferata rapida, pe baza tehnologiei din China. Acest proiect va prinde contur cat mai repede.

15:15 - Declaratiile premierului chinez Li Keqiang

Vreau sa multumesc Romaniei pentru primirea calduroasa. Romania este prima tara din ECE pe care o vizitez de cand am preluat functia de premier.

Am avut o discutie fructuoasa si am fost martori la semnarea unei serii de documente importante de colaborare. Aceasta dovedeste ca cele doua tari vor avea o colaborare de o vitalitate deosebita.

Miercuri - Premierul Li Keqiang va fi primit de presedintele Traian Basescu, va avea intrevederi cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si va sustine un discurs in Parlament.

Exista o puternica incredere politica reciproca intre noi.

Ambele parti promoveaza intelegerea comuna. Acordam importanta pentru imbunatatirea nivelului de tari al populatiei.

...

Chinezii si-au propus sa investeasca in Europa Centrala si de Est pana la 10 miliarde de euro. In Romania, oamenii de afaceri chinezi sunt interesati mai ales de domeniile energiei, infrastructurii si agriculturii.

In energie, proiectele vizate de chinezi sunt reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala Tarnita, centrala de la Rovinari sau modernizarea centralei Mintia.

In infrastructura, chinezii ar vrea sa se implice in finalizarea Autostrazii Transilvania, dar si in constructia canalului Siret-Baragan sau in realizarea unei noi magistrale de metrou Bragadiru- Voluntari.

...stire in curs de actualizare

#vizita premier chinez Romania, #Forum economic China ECE, #investitii chinezesti Romania , #Investitii economice