Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nuclearelectrica: Doua consortii, interesate de intermedierea ofertei publice

Nuclearelectrica: Doua consortii, interesate de intermedierea ofertei publice


Consortiile Swiss Capital - BT Securities si Intercapital Invest - Wood&Company (Cehia) au depus oferte pentru intermedierea ofertei publice de listare a producatorului de energie electrica Nuclearelectrica.

Anterior, surse din piata de capital au declarat ca, pana la termenul limita, cele doua consortii au depus singurele oferte pentru intermedierea listarii Nuclearelectrica.

Consortiul Swiss Capital - BT Securities va fi ajutat de firma americana de brokeraj Auerbach Grayson&Company, partenerul extern al consortiului, care poate vinde actiunile din oferta pe piete externe.

Auerbach Grayson&Company este specializata in piete emergente si de frontiera si tranzactioneaza in peste 130 de piete la nivel global, reprezentand in principal fonduri de investitii americane.

Casa ceha de brokeraj Wood&Company este partener cu BT Securities in oferta de la Transgaz, iar Swiss Capital a participat alaturi de Intercapital Invest la oferta Transelectrica. In prezent, Swiss Capital lucreaza la oferta de la Tarom.

Intercapital Invest a facut parte din consortiul care a intermediat oferta secundara prin care statul a vandut in martie 15% din actiunile Transelectrica. Firma este implicata si in ofertele de vanzare pe care statul le va derula la Romgaz si Hidroelectrica.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor de catre brokeri pentru intermedierea listarii Nuclearelectrica a fost vineri, ora 10.00. Acestea au fost deschise la ora 11.00 pentru a fi verificate documentele prezentate de brokeri.

Ulterior, ofertele vor fi analizate de o comisie pentru desemnarea castigatorului.

Listarea Nuclearelectrica ar urma sa aiba loc in primul trimestru al anului viitor, potrivit celor mai recente estimari, fiind astfel ratat cu trei luni termenul stabilit initial.

Potrivit unor surse din piata de capital, foarte putini intermediari au fost interesati sa participe la selectie, intrucat nu erau de acord cu unele prevederi din caietul de sarcini. Totodata, vanzarea de actiuni la Nuclearelectrica ar fi ingreunata si de reticenta investitorilor institutionali privind companiile din sectorul energiei nucleare.

Listarea Nuclearelectrica, prevazuta in acordul cu FMI

Listarea Nuclearelectrica, prevazuta in acordul cu FMI si avizata de Guvern in ianuarie, presupune vanzarea unui pachet de 10% din actiunile companiei, in urma majorarii capitalului.

Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile

Titlurile din oferta vor fi emise in cadrul unei suplimentari de capital social cu 11,07%, iar statul va renunta la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariat. Fondul Proprietatea are in prezent 9,72% din actiuni isi va putea mentine participatia daca va subscrie 1,077% din titlurile care vor fi emise.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de zece lei. Statul detine prin Ministerul Economiei 90,27% din actiuni.

Compania produce, prin cele doua reactoare de la Cernavoda, aproximativ 18% din energia electrica la nivel national.

Cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda au produs, in primele sapte luni din 2012, o cantitate de energie electrica de 6,406 milioane MWh, din care 5,906 milioane MWh au fost livrati in Sistemul Energetic National.

Nuclearelectrica a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), in crestere cu 4,9%, si un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape sase ori peste castigul din 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1011 ori