Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Videanu: In a doua parte a anului vom cere o suplimentare de 95 mil. lei pentru reactoarele 3 si 4

Videanu: In a doua parte a anului vom cere o suplimentare de 95 mil. lei pentru reactoarele 3 si 4

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca va cere in a doua parte a anului, la rectificarea bugetara, 95 milioane lei pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si 99 milioane lei pentru programul de inchidere a minelor, derulat de Conversmin, informeaza NewsIn.

"Pentru politica nucleara, adica pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si productia de apa grea, plus investitii la Compania Nationala a Uraniului, vom aloca de la buget un total de 315 milioane lei. Dar vom cere o suplimentare cu 95 milioane lei in a doua parte a anului pentru reactoarele 3 si 4", a declarat miercuri ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu.


De asemenea, Videanu a mentionat ca programul de inchidere a minelor va continua si in 2010, pentru care vor fi alocate 148,4 milioane lei, program derulat prin Conversmin, companie aflata sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.


"Vrem o suplimentare de 99 milioane lei pentru acest program, la rectificarea bugetara. Mai ales in privinta iazurilor de decantare", a adaugat ministrul Videanu.


In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si se va incheia la 30 septembrie 2010.


Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.


In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.


Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.


Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.


Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani.


Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6. Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1352 ori