Videanu: In a doua parte a anului vom cere o suplimentare de 95 mil. lei pentru reactoarele 3 si 4

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 12:50
1675 citiri
Videanu: In a doua parte a anului vom cere o suplimentare de 95 mil. lei pentru reactoarele 3 si 4

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca va cere in a doua parte a anului, la rectificarea bugetara, 95 milioane lei pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si 99 milioane lei pentru programul de inchidere a minelor, derulat de Conversmin, informeaza NewsIn.

"Pentru politica nucleara, adica pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si productia de apa grea, plus investitii la Compania Nationala a Uraniului, vom aloca de la buget un total de 315 milioane lei. Dar vom cere o suplimentare cu 95 milioane lei in a doua parte a anului pentru reactoarele 3 si 4", a declarat miercuri ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu.

De asemenea, Videanu a mentionat ca programul de inchidere a minelor va continua si in 2010, pentru care vor fi alocate 148,4 milioane lei, program derulat prin Conversmin, companie aflata sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

"Vrem o suplimentare de 99 milioane lei pentru acest program, la rectificarea bugetara. Mai ales in privinta iazurilor de decantare", a adaugat ministrul Videanu.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si se va incheia la 30 septembrie 2010.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6. Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.

 

#reactoare, # videanu, # cernavoda, # suplimentare, # sume , #stiri Arcelormittal