Fond de investitii sau plata salariilor? Ce va face statul cu banii din privatizari

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:12
1836 citiri
Fond de investitii sau plata salariilor? Ce va face statul cu banii din privatizari
Statul va obtine sume uriase din privatizari

Anul acesta vor fi vandute bucati din aproape toate companiile de stat, iar problema este "ce facem cu banii?". Vor fi reinvestiti in companiile respective, se vor plati pensii si salarii sau vor ajunge intr-un fond de investitii?

Anul trecut, premierul din acel moment, Emil Boc, spunea ca banii incasati din privatizari vor merge la bugetul de stat si vor fi utilizati "potrivit prevederilor legale", ceea ce insemna ca vor fi destinati platii datoriei publice.

"Avand mai putin bani de la bugetul de stat pentru plata datoriei publice, ne raman mai multe resurse pentru investitii. Cu alte cuvinte, orice ban care vine din privatizare indirect se duce in investitii", spunea Boc.

De atunci, s-a vorbit despre utilizarea banilor obtinuti din privatizari pentru cresterea pensiilor si salariilor, pentru plata datoriilor la energie electrica ale primariilor si multe altele. Cu toate ca are un mandat foarte scurt, premierul Mihai-Razvan Ungureanu pare ca gandeste pe termen lung. Acesta a declarat ca altul va fi scopul banilor din privatizari.

Ungureanu lucreaza la infiintarea unui "Fond national de dezvoltare", unde vor intra banii obtinuti din privatizari, listari de companii de stta si redevente, si care se va ocupa exclusiv de investitii directe.

"Banii acestia nu devin venit la buget. Noi vom face altceva. Lucram deja la crearea unui proiect de constructie dupa un model norvegian al unui Fond national de dezvoltare", a declarat premierul, adaugand ca acesta va fi intangibil si nu va sta la buna-vointa a executivului.

"Este de apreciat ca pentru prima data un premier indreapta banii spre investitii si nu catre plata de pensii si salarii. Avem nevoie foarte mare de bani pentru investitii, sunt foarte multe domenii in care statul poate interveni cu acesti bani, spre exemplu la centrala de la Cernavoda", a declarat consilierul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.

Acesta spune ca partea buna a unui astfel de fond este asemanarea cu unul privat, care are ca scop recuperarea banilor si generarea de profit.

Fondul ar urma sa fie administrat de un consiliu compus din reprezentanti ai Executivului, ai mediului de business si de consultanti economici.

Ce altceva se putea face cu banii?

Istoricul recent al Romaniei arata ca banii obtinuti din privatizari s-ar fi dus cel mai probabil catre cresterea pensiilor si salariilor, mai ales ca s-a anuntat deja intentia de marire cu 15% a acestor venituri. De fapt, in acest mod au fost folositi si banii obtinuti din privatizarea Petrom si a Bancii Comerciale Romane.

"Statul s-a imprumutat de acolo pentru a plati salarii si pensii. A uitat sa-i puna la loc ", a adaugat Ungureanu.

Un alt mod de utilizare al banilor obtinuti din privatizari ar fi fost acordarea de imprumuturi primariilor pentru plata datoriilor acumulate la furnizorul de energie electrica.

"In 2012, Ministerul Finantelor acorda unitatilor administrativ-teritoriale imprumuturi din veniturile obtinute din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei, cu o dobanda de 5,50%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani si cu o perioada de gratie de un an", prevede un act normativ pregatit in acest sens de Guvern.

Suma limita acordata ar fi fost de 500 milioane lei si ar fi avut ca scop achitarea obligatiilor de plata restante inregistrate de primarii la 31 decembrie 2011 fata de operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, neachitate la data solicitarii imprumutului.

Ce privatizam

Anul acesta vor fi scoase la vanzare aproape toate companiile in care statul mai detine actiuni, procesul incepand cu vanzarea a 15% din Transelectrica, luna trecuta. De asemenea, a fost vandut Cupru Min, societate pentru care statul a obtinut 200 de milioane de euro.

Pana la sfarsitul lui aprilie, este programata oferta de vanzarea a inca 15% din Transgaz, companie cu un capital social de peste 117 milioane de lei. Statul detine peste 73% din pachetul de actiuni al operatorului retelei nationale de transport de gaze naturale. Transgaz a realizat in 2011 un profit net de 392 milioane de lei.

Calendarul continua cu iesirea pe bursa a Romgaz in luna iunie. Va fi scos la vanzare un pachet de 15% din actiuni, statul detinand peste 85% din aceasta companie. Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 762 milioane de lei si are un capital social de 383 milioane de lei.

In septembrie, va fi listat la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, companie evaluata la 3,49 miliarde de euro.

In octombrie, urmeaza listarea unui pachet de 10% din Nuclearelectrica, companie ce valoreaza 1,34 miliarde de euro.

Tot pentru anul acesta este programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom, actiune pentru care nu s-a dat inca un termen.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#companii stat privatizare, #privatizari 2012, #actiuni transelectrica, #vanzare cupru min, #guvern Ungureanu , #Investitii