Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizarea companiilor de stat, misiune imposibila. Guvernul anunta noi amanari

Privatizarea companiilor de stat, misiune imposibila. Guvernul anunta noi amanari


Dupa ce seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik de Vrijer, a avertizat Romania ca nu va inmana scrisoarea de intentie la Washington, daca privatizarile Oltchim si Transgaz nu vor avea loc in septembrie, Guvernul anunta noi termene pentru privatizarea celor mai importante companii de stat.

Dupa ce privatizarea Oltchim a fost amanata in nenumarate randuri, Guvernul a anuntat data licitatiei de privatizare - 14 septembrie 2012, la presiunile Fondului Monetar.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Insa producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi listat pe Bursa in martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initial, dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei de stat.

"Consultantul pentru tranzactia Romgaz a recomandat ca evaluarea rezervelor de gaze ale companiei sa fie facuta inainte de oferta publica initiala. Suntem in procesul angajarii unui consultant care sa faca evaluarea, care speram sa fie gata pana la sfarsitul anului. Suntem ferm decisi sa lansam oferta publica initiala la Romgaz pana la finele lunii martie 2013 ", se arata in memorandumul de politii fiscale si economice asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International, scrie Mediafax.

Oferta, prin care se urmareste plasarea pe Bursa de la Bucuresti a unui pachet de 15% de actiuni, va fi intermediata de un consortiu format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Listarea la bursa a Romgaz, la fel ca si a companiei Hidroelectrica, era programata pentru cel tarziu mijlocul lunii octombrie, potrivit angajamentelor anterioareale Executivului.

"Vom rata termenul pentru vanzarea actiunilor la Romgaz si Hidroelectrica pana la mijlocul lui octombrie. Intentionam sa listam prin oferta publica initiala 10% din capitalul Hidroelectrica, dupa ce va iesi din insolventa", se spune in memorandum.

O alta companie de stat care va rata termenul initial al privatizarii este Nuclearelectrica.

Guvernul s-a angajat sa grabeasca pregatirile de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica, dar va rata cu trei luni termenul stabilit initial pentru finele anului 2012. Nuclearelectrica opereaza centrala de la Cernavoda.

Transgaz: Listare in septembrie, management privat pana la sfarsitul anului

Privatizare Transgaz: Statul vinde in septembrie si companii de stat profitabile

Privatizarea Tarom: Cat de greu apasa pierderile

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1766 ori