Romania va continua sa inregistreze o crestere economica puternica in 2019, de 4,1%, sustinuta de consum si de redresarea investitiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o crestere semnificativa a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB in acest an si peste 4% din PIB in 2020 si 2021, potrivit estimarilor economice publicate joi de Comisia Europeana.
Pentru 2020 si 2021, Comisia anticipeaza incetinirea cresterii economice la 3,6%, respectiv la 3,3%. In cazul deficitului bugetar, acesta se va accentua la 4,4% in 2020 si la 6,1% in 2021.
Pentru deficitul de cont curent, estimarile Comisiei indica un nivel de 5,1% in acest an, de 5,3% in 2020 si de 5,4% in 2021.
Comisia Europeana anticipeaza o inflatie de 3,9% in acest an, urmand ca indicatorul sa incetineasca la 3,5% in 2020 si la 3,4% in 2021.
Pentru somaj este prognozat un nivel de 3,9% in acest an, care va creste in urmatorii doi ani la 4,2%, respectiv la 4,3%.
PIB-ul a avansat cu 4,6% in primul semestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Consumul privat a ramas principalul motor de dezvoltare, stimulat de cresterea salariului minim si a salariilor din sectorul public. Dupa ce au scazut in 2018, investitiile si-au revenit in primul semestru al acestui an, urmand ca aiba o contributie pozitiva la crestere. Acest lucru s-a datorat cresterii puternice a activitatilor de constructii, stimulate de masurile de sustinere adoptate la sfarsitul anului 2018.
Exporturile nete vor avea un efect... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 20:43
Romanii privesc perspectivele economice ale propriei tari cu mai mult pesimism decat oriunde in alta parte a Europei, conform studiului GfK privind climatul de consum in Europa pentru al doilea trimestru din 2018
"Prognozele economice in randul consumatorilor romani au continuat sa scada in trimestrul al doilea. Cu -22,2 puncte in iunie, indicatorul a scazut cu 5,6 puncte, comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai scazut nivel, inregistrat din aprilie 2012.
Romanii privesc perspectivele economice ale propriei tari cu mai mult pesimism decat oriunde in alta parte a Europei.
Si asteptarile privind veniturile au scazut. Cu -0,1 puncte in iunie, indicatorul a scazut cu 4,2 puncte comparativ cu luna martie, ajungand la cel mai scazut nivel inregistrat din iunie 2014.
In schimb, inclinatia catre cumparare s-a imbunatatit usor. A crescut cu 4 puncte, ajungand la 1,3 puncte in iunie, comparativ cu luna martie.
In primul trimestru din 2018, in Romania, inclinatia catre cumparare avea tot o valoare negativa", se mentioneaza intr-un comunicat al GfK.
Conform studiului, sentimentul consumatorilor din cele 28 state UE s-a imbunatatit usor in trimestrul al doilea din 2018.
In iunie, acesta a ajuns la 23,2 puncte, in crestere cu 2,6 puncte fata de valoarea din martie. Este cel mai inalt nivel din noiembrie 2017 pana in prezent.
Inclinatia medie catre cumparare in UE a scazut usor, desi inclinatia catre economisire a scazut si ea, astfel fiind disponibili mai... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:52
Economia Romaniei va inregistra un avans de 4,5% in 2018 si de 4,1% in 2019, fata de o expansiune de 3,7% si, respectiv, 3,5%, previzionata in iunie, se arata in raportul "Global Economic Prospects", publicat, marti, de Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca Romania sa raporteze pentru 2017 o crestere a PIB-ului de 6,4%, fata de 4,4%, previzionata in iunie.
Expansiunea ar urma sa se atenueze in 2020, cand economia Romaniei va inregistra un avans de 3,5%, se arata in raportul publicat de Banca Mondiala.
Institutia financiara internationala considera ca noi privatizari in Europa Centrala (unde sunt incluse Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria) reprezinta o oportunitate pentru sporirea productivitatii, in special daca acestea sunt insotite de imbunatatirea managementului si a guvernantei corporatiste, de extinderea accesului la pietele internationale si de buna functionare a cadrului legal si institutional. Pe langa privatizari, exista oportunitati importante pentru intarirea guvernantei si, prin urmare, a productivitatii intreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile facute de Romania si Macedonia, se arata in raportul publicat de Banca Mondiala.
In Romania, mai multe intreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administratie au fost profesionalizate, in perioada 2013 - 2016. De asemenea, Romania a adoptat in 2016 Legea guvernantei intreprinderilor de stat, care imbunatateste criteriile pentru... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 15:37
Evenimentul dedicat managementului riscului de credit, World Credit Congress & Exibition, programat intre 8-10 iunie in Bucuresti, il va aduce in fata auditoriului pe analistul economic Daniel Thorniley, iar acesta are vesti bune despre evolutia economica a Romaniei.
Intr-un preambul al prezentarii sale, Thorniley, in prezent presedinte al DT Global Business Consulting Viena, arata ca increderea consumatorilor din tara noastra este la cel mai bun nivel din decembrie 2013 si pana in prezent.
In top 5
Din punct de vedere al evolutiei economice din ultimul an si jumatate, Romania a reusit sa se distanteze de regiunea balcanica, in ceea ce priveste potentialul si ar trebui sa fie vazuta tot mai mult ca o piata cu tendinte bune de crestere pe un volum mai mare.
"Tara a dovedit ca merita sa fie tratata ca o piata de baza din ECE, la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, iar mediul de afaceri international se astepta ca aceasta sa fie una dintre cele cinci piete de top in acest an", anunta dr. Daniel Thorniley.
PIB va creste cu 4,1% in acest an, in mare parte datorita increderii consumatorilor in mediul economic actual, conform calculelor facute de analistul din fruntea DT Global Business Consulting.
Mediul deflationist din ultima perioada a dus la o crestere a salariilor reale, incuranjand astfel consumul. Anul trecut valoarea salariilor reale a curescut cu peste 2 procente, ridicand cifra vanzarilor cu amanuntul cu peste 10% in ultimul trimestru al... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:39
Evolutia economica a Romaniei privita retrospectiv, pe termen lung, arata o ascensiune remarcabila fata de anul 2000, insa aceasta nu poate fi o garantie ca va putea fi evitata o "capcana a veniturilor medii" pe locuitor, in urmatoarea perioada, arata o analiza a companiei de consultanta PwC.
"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila, fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", arata Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, care arata ca Romania era pe pozitia 37, in 2000, iar pana in 2012 a crescut cu 13 locuri, pana la locul 24.
"Capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:40
Economia Romaniei a crescut cu 2,3% in 2011, comparativ cu anul 2010 iar Produsul Intern Brut s-a cifrat la 557,3 miliarde lei in preturi curente, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica (INS).
"Produsul Intern Brut in anul 2011 - date definitive - a fost de 557,348 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 2,3% fata de anul 2010. Comparativ cu varianta semidefinitiva, in varianta definitiva, Produsul intern brut nominal estimat pentru anul 2011 s-a majorat cu 0,1%", se arata in comunicatul INS.
In anul 2011, modificari mai importante ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari (cea semidefinitiva si cea definitiva - n.r.), au inregistrat constructiile, de la -0,6% la -1,7%, ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 12,3 puncte procentuale (de la 93,6% la 81,3%), comertul cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, de la -0,3% la +0,2%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +3,9 puncte procentuale (de la 97,9% la 101,8%) si tranzactiile imobiliare, de la +0,3% la +0,1%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -1,6 puncte procentuale (de la 103,0% la 101,4%).
Potrivit datelor INS, in anul 2011, cele mai importante modificari ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul individual efectiv al gospodariilor populatiei, de la +0,8% la +1,0%, in principal ca... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 10:52
Produsul intern brut a crescut cu 0,5% in termeni reali in trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica.
Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier, anunta Agerpres.
In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 1,1% fata de trimestrul precedent. Anul trecut, economia Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 0,7% fata de anul 2011, iar Produsul Intern Brut a fost estimat la 587,499 miliarde lei preturi curente, potrivit datelor provizorii publicate in aprilie 2013 de Institutul National de Statistica (INS).
Care sunt estimarile privind cresterea economica a Romaniei din 2013
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat la jumatatea lunii trecute. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in 2013, de la 2% in varianta de toamna 2012 la 1,6% in Prognoza de iarna 2013.
Aceasta estimare este, de altfel, in linie cu cea facuta de Comisia Europeana la inceputul lui mai, cand institutia a revizuit in scadere si cresterea economica a tarii noastre pentru 2014, de la 2,5% la 2,2%.
CE: Cresterea economica a Romaniei in... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:24
Economia in timpul regelui Mihai prezenta mai multe aspecte asemanatoare contextului financiar actual, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor sau amenintarea riscului de intrare in incapacitate de plata.
Pe de alta parte, in 1938, economia cunoscuse un apogeu al dezvoltarii, iar BNR avea, in 1940, o rezerva record de aur.
Salarii reduse si in 1930
In anii '30 a fost interzis cumulul salariu-pensie, o masura luata si de Executivul Boc, pentru a echilibra bugetul. De asemenea, in perioada 1931-1932 fie au fost scazute salariile, fie nu s-au mai platit deloc, potrivit money.ro care citeaza NewsIn.
Angajatii statului si o parte din functionari au primit doar 40% din salariu, in timp ce dascalii nu au incasat nimic, timp de mai multe luni si amenintau cu greva.
Totusi, pensiile nu au fost afectate, spre deosebire de situatia din prezent. Atunci pensiile erau intr-un fond imuabil si erau rezultatul contributiei lucratorilor si patronatului.
Regele Mihai, in discursul sau adresat marti in Parlament, s-a aratat mahnit de faptul ca, "dupa doua decenii, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare".
Guvernul Boc a taiat salariile si pensiile bugetarilor cu 25% in 2010, a revenit asupra deciziei la inceputul lui 2011 si a promis ca bugetarii isi vor recupera drepturile banesti, cel mai probabil, in 2016.
Romania anunta ca nu isi mai poate plati datoriile
Statul roman anunta, in plina recesiune a anilor '30 ca nu... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:30
Increderea analistilor financiari in evolutia economiei Romaniei, pentru urmatoarele sase luni, a inregistrat cea mai grava inrautatire din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institului ZEW, transmite Mediafax.Romania a coborat astfel de pe prima pe a doua pozitie intre tarile din regiune in functie de asteptarile la sase luni.
Indicele care evalueaza asteptarile pentru urmatoarele sase luni a inregistrat un declin de 24,3 puncte in iunie, la 25,8 puncte.
Romania a fost devansata de Ungaria, care a avut un declin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte.
Dintre statele Europei Centrale si de Est incluse in sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
La nivelul regiunii, asteptarile pentru urmatoarele sase luni au inregistrat, de asemenea, o inrautatire considerabila, mai mica doar decat cea pentru Romania.
Indicele pentru Europa Centrala si de Est a scazut cu 23,4 puncte, la -2,5 puncte.
In functie de situatia actuala a economiei, Romania se mentine pe penultimul loc din regiune, inaintea Ungariei.
Indicele pentru Romania a scazut cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la -35,1 puncte. Pe langa Romania si Ungaria, doar Croatia, cu -15,1 puncte, mai este evaluata negativ.
Pentru Europa Centrala si de Est, indicatorul perceptiei economice a scazut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.
Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:01