Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii anticipeaza o depreciere a monedei nationale in urmatoarele 12 luni, pana la 4,9400 lei/euro

Analistii anticipeaza o depreciere a monedei nationale in urmatoarele 12 luni, pana la 4,9400 lei/euro


Analistii CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, pana la 4,9400 lei/euro, in timp ce rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, martie 2021/martie 2020, a inregistrat o valoare medie de 3,67%.

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8626, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9400. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2021/martie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,67%", se arata intr-un comunicat al CFA Romania remis miercuri AGERPRES.

Pe de alta parte, in luna februarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 15,1 puncte pana la valoarea de 48,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 14,1 puncte). Aceasta evolutie a fost cauzata, in special, de componenta anticipatii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 2,4 puncte, pana la valoarea de 70,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 23,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 21,5 puncte pana la valoarea de 37,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 9,6 puncte).

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

"Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai Asociatiei CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CF", se precizeaza in comunicatul citat.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii si la anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA).

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 245 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2365 ori