România, cu un pas în recesiune? Economia a intrat deja pe teritoriu negativ

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 15:16
0 citiri
România, cu un pas în recesiune? Economia a intrat deja pe teritoriu negativ

Economia României a scăzut cu 0,4% în ultimul trimestru din 2023, potrivit ultimelor date statistice publicate de Eurostat și INS.

Definiția recesiunii tehnice arată că o economie intră în recesiune atunci când raportează două trimestre consecutive cu scădere a PIB.

Iar estimările specialiștilor în economie, inclusiv ale BNR, vorbesc despre o tendință de regres în ceea ce privește evoluția economică la începutul lui 2024.

Ultimul trimestru, pe minus

Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, economia României a avut o evoluție trimestrială (adică față de trimestrul anterior) de minus 0,4% în trimestrul IV din 2023, reprezentând o frânare evidentă față de primele nouă luni ale anului.

Pentru comparație, evoluția trimestrială a PIB, pe date ajustate sezonier, a fost în 2023 după cum urmează: minus 0,7% în trim. I, plus 1,3% în trim. II, plus 0,8% în trim. III.

Se poate vedea tendința descendentă începută în trimestrul III și continuată în trim. IV, despre care specialiștii în economie avertizează că ar putea continua și în primul trimestru din 2024, ceea ce ar echivala cu o intrare a României în recesiune.

”Cele mai recente date și analize indică o încetinire ușoară a creșterii economice în trimestrele IV 2023 și I 2024 față de trimestrul III 2023 (...)”, potrivit BNR.

Avans economic de 2% în 2023

Frânarea economică este evidentă și la nivelul evoluției anuale (raportarea la trimestrul similar al anului trecut).

Potrivit datelor ajustate sezonier publicate de Eurostat, economia României a crescut cu 1% în trim. IV 2023, în comparație cu același trimestru din 2022. INS publică un avans de 2,9%, pe serie brută.

Pentru comparație, evoluția economică anuală, pe date ajustate sezonier, a fost de 1% în trim. I din 2023, 2,8% în trim. II și 3,2% în trim. III.

În serie brută, potrivit INS, evoluția a fost: trim.I: 2,4%, trim. II: 1%, trim. III: 1,1%, trim. IV: 2,9%.

România a avut în 2023 o creștere economică de 2%. Trebuie amintit că bugetul pe 2023 a fost fundamentat inițial pe o creștere economică de 2,8%, iar estimările oficiale vorbeau până nu demult despre un avans PIB de peste 2%.

Economia europeană, zbatere la 0%

Potrivit Eurostat, PIB-ul ajustat sezonier a rămas stabil în zona euro și a crescut cu 0,1% în UE, în trim. IV 2023, comparativ cu cel anterior. În trim. III din 2023, PIB-ul a scăzut cu 0,1% atât în zona euro, cât și ca medie a blocului comunitar.

Deși pe date oficiale nu a întrunit condițiile pentru a fi declarată recesiunea, economia europeană continuă perioada de stagnare și se zbate inutil să iasă din apropierea lui 0%, cu foarte mici variații în sus ori în jos.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,3% în UE, în al patrulea trimestru al anului 2023, după ce stagnase în trim. III atât în uniunea monetară cât și în UE.

Pentru întreg anul 2023, atât zona euro cât și UE consemnează o creștere economică anuală de 0,5%.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "România, cu un pas în recesiune? Economia a intrat deja pe teritoriu negativ" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Macroeconomie