Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata inchirierilor de locuinte va creste in urmatorii ani. Cat e rata unui credit comparativ cu chiria lunara RAPORT

Piata inchirierilor de locuinte va creste in urmatorii ani. Cat e rata unui credit comparativ cu chiria lunara RAPORT

Piata inchirierilor de locuinte va creste in Romania in urmatorii ani, sustinuta de rata ridicata de supraaglomerare si de scaderea accesibilitatii locuintelor noi din prisma preturilor, arata un raport al companiei de consultanta Colliers.

"Piata inchirierilor de locuinte este asteptata sa creasca in regiunea Europei Centrale si de Est, pe masura ce cresc costurile de constructie si inflatia, iar rata de supraaglomerare este mai ridicata comparativ cu restul Uniunii Europene (UE)", arata Colliers in raportul realizat in colaborare cu Greenberg Traurig si Kinstellar.

Romania are cea mai mare rata de supraaglomerare din UE si, chiar daca procentul proprietarilor este foarte ridicat, cresterea preturilor locuintelor si a costurilor de constructie limiteaza posibilitatea oamenilor de a detine o locuinta mai mare si va sustine evolutia pietei inchirierilor.

Procentul de locuinte aflate in proprietate in Romania este la cel mai inalt nivel din UE. Potrivit statisticilor Eurostat, aproximativ 96% dintre oameni detin casa sau apartamentul in care locuiesc, insa unele estimari citate de Ministerul Dezvoltarii indica un nivel al apartamentelor inchiriate de pana la 20% din stocul total in orase mari precum Bucuresti si Cluj-Napoca. Exista o motivatie culturala a acestei tendinte, dar si o explicatie economica, anume ca ipotecile au fost multa vreme mai accesibile decat chiriile.

In Bucuresti, rata lunara la un credit ipotecar este, in medie, cu 12% mai mica decat chiria lunara, nivel comparabil cu Varsovia sau Sofia. Prin comparatie, chiriile din Praga, de exemplu, sunt cu peste 40% mai ieftine decat un credit ipotecar.

Rata supraaglomerarii in Romania, calculata pe baza disponibilitatii camerelor per persoana si a dimensiunii medii a gospodariei, a fost de 45,8% in 2019, nivel urmat de Letonia (42,2%) si Bulgaria (41,1%). Datele sugereaza ca majoritatea gospodariilor din Europa Centrala au o rata mai mare de supraaglomerare fata de media UE, dar tendinta europeana pe termen lung arata o scadere treptata a supraaglomerarii, iar pietele din Europa Centrala si de Est continua spre convergenta, potrivit consultantilor Colliers.

Aceasta evolutie pe termen lung va aduce un decalaj la nivel de oferta, va fi nevoie de mai multe locuinte si, din noua oferta, consultantii Colliers anticipeaza ca proprietatile disponibile pentru inchiriere vor constitui o parte semnificativa, in conditiile unei schimbari de strategie pentru mai multi dezvoltatori si inves ...citeste mai departe despre "Piata inchirierilor de locuinte va creste in urmatorii ani. Cat e rata unui credit comparativ cu chiria lunara RAPORT" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 700 ori