Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Romania, conditiile de creditare a IMM se inaspresc. In UE bancile sunt mai relaxate in a-i credita pe micii intreprinzatori

In Romania, conditiile de creditare a IMM se inaspresc. In UE bancile sunt mai relaxate in a-i credita pe micii intreprinzatori
In contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare in Romania incepand cu luna martie a anului 2020, piata creditului a inregistrat modificari importante in primul trimestru (T1 2020). Astfel, in aceasta prima parte a anului 2020, o pondere moderata a institutiilor de credit au inasprit standardele de creditare, in timp ce cererea de credite s-a redus.

Pentru cel de al doilea trimestru (T2 2020), cele mai multe banci estimeaza inasprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite.
Cererea de credite este estimata sa se reduca si in T2 2020, bancile semnaland acest lucru intr-o proportie insemnata. Acestea ar fi principalele concluzii ale recentului Sondaj privind creditarea companiilor si populatiei realizat de BNR.

Aproximativ 13% dintre institutiile de credit au declarat ca in T1 2020 standardele de creditare au cunoscut o inasprire. Pentru T2 2020, o parte majoritara dintre banci - 54% - prevad o inasprire a standardelor de creditare aferente companiilor. Aceasta evolutie este preconizata a fi mai pronuntata in cazul creditelor pe termen scurt acordate IMM.
In opinia bancilor, factorii care au avut o contributie mai mare la evolutia standardelor de creditare au fost situatia actuala sau asteptata a capitalului bancilor si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR. Intr-un procent net de doar 3,3% institutiile de credit au apreciat ca asteptarile privind situatia economica generala au condus la inasprirea standardelor de creditare.

Bancherii din UE, mai ingaduitori cu companiile nefinanciare
In zona euro, bancile care au inasprit standardele de creditare in T1 2020 reprezinta o pondere redusa (doar 4%). Aceasta evolutie se situeaza sub cea inregistrata in timpul crizei financiare din 2008, pe fondul unei pozitii de capital mai solide a bancilor, dar si al masurilor prompte de sustinere a economiei si a sectorului bancar. Nevoia de lichiditate a companiilor din zona euro a condus la majorarea cererii de credite din partea acestora, un procent net de 26% dintre banci raportand o crestere a acestui indicator in T1 2020.

In T1 2020 standardele de creditare aferente imprumuturilor care au ca garantii ipoteci asupra imobilelor comerciale au urmat o evolutie similara celei raportate la nivel agregat, un procent net de circa 13% dintre banci considerand ca pentru acest tip de credite standardele de creditare s-au inasprit. Pentru T2 2020, majoritatea bancilor estimeaza inasprirea standardelor pentru acest tip de credi ...citeste mai departe despre "In Romania, conditiile de creditare a IMM se inaspresc. In UE bancile sunt mai relaxate in a-i credita pe micii intreprinzatori" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 626 ori
Citeste mai multe desprecredite companii IMM credit sondaj BNR