Economia Romaniei se situeaza pe locul 13 in UE si reprezinta 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la PIB exprimat in euro (valori nominale).
Pe parcursul ultimilor ani, am depasit Grecia si Portugalia iar rezultatul de anul trecut a ajuns de putin peste cel consemnat de Cehia (cu observatia ca toate aceste tari au o populatie mult mai mica).
De retinut pozitia tarii noastre de lider european al cresterii economice pe ultimii patru ani, avansul de 39,3% fiind cu mult peste valorile inregistrate de tarile provenite din fostul bloc estic precum Bulgaria (32,8%), Cehia (30,7%), Ungaria (28,1%) si Polonia (22,9%).
Precum si faptul ca o parte semnificativa din acest avans a venit pe calea gestionarii optime a cursului de schimb, in conditii destul de dificile din perspectiva deficitelor bugetar si de cont curent.
Primele patru economii fac aproape 2/3 din economia UE, dar ponderea lor este in scadere
Pentru referinta si pozitionarea corecta a tarii noastre ca forta economica in UE, va prezentam evolutia din ultimii ani a statelor europene ca valoare a PIB exprimat in euro si pondere in totalul Uniunii, conform celor mai recente date disponibile la Eurostat, cu precizarea ca datele provizorii publicate anterior au fost revizuite iar ponderile aduse la zi dupa Brexit (vezi tabelul).
Citeste mai multe despre Eurostat: Economia Romaniei, pe locul 13 in UE. Am depasit Grecia, Portugalia si Cehia pe Curs de... mai mult
Sambata, 09 Mai 2020, ora 07:31
Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat un avans de 1,8% in 2018, dupa o crestere de 2,4% in anul 2017, potrivit unei estimari preliminare publicate joi de Eurostat.
In ultimele sale prognoze, publicate in toamna anului trecut, Comisia Europeana miza pentru 2018 pe o crestere de 2,1% in zona euro, informeaza AFP.
In cazul Uniunii Europene, estimarea preliminara a Eurostat arata ca Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,9% in 2018, sub avansul de 2,2% prognozat de Comisia Europeana in toamna.
Eurostat precizeaza ca in trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut al zonei euro a stagnat la 0,2%. Aceasta cifra este identica asteptarilor economistilor intervievati de furnizorul de servicii financiare Factset. In cazul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a stagnat la 0,3%, in trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea.
In ritm anual, in trimestrul patru 2018 comparativ cu trimestrul patru 2017, Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,2% in zona euro si unul de 1,5% in UE, in ambele cazuri fiind vorba de cresteri mai mici decat cele inregistrate in trimestrul al treilea.
De asemenea, Eurostat a anuntat joi ca rata somajului in cele 19 state care au adoptat moneda unica a ramas stabila la 7,9% in luna decembrie 2018. Si in acest caz cifra este similara cu cea a analistilor intervievati de Factset. In Uniunea Europeana, rata somajului a ramas stabila la 6,6%.
In randul statelor membre, cele... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:15
S-a mai vehiculat si in trecut ipoteza conform careia Romania poate deveni tigrul economic din Balcani, insa abia acum statisticile ne arata ca intr-adevar ne indreptam spre acest titlu detinut de zeci de ani de Grecia.
Dar oare ce vom observa la o privire mai atenta a datelor? Avem sanse sa ajungem in varf? Si daca vom ajunge numarul 1, oare vom avea parte de o cadere cel putin la fel de spectaculoasa ca ascensiunea?
Ei bine, haideti sa vedem care e cea mai probabila varianta.
Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistica, Eurostat, arata ca, in primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului Romaniei - ajustata in functie de influentele sezoniere - a fost de 44,2 miliarde de euro, in timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde de euro.
Este pentru prima data de cand exista astfel de statistici cand depasim intr-un trimestru la acest criteriu statul elen, care a detinut suprematia in Balcani (exceptand Turcia) in ultimii ani.
Cum s-a ajuns aici? E vorba de o conjunctura de factori. In timp ce economia greceasca se lupta din 2009 incoace sa iasa dintr-o recesiune adanca, tara noastra a luat avant in perioada recenta.
Asa cum arata datele din tabel, economia elena a ajuns la apogeu in 2008, vreme in care produsul intern brut al acestei tari era cu 70% mai mare decat cel al Romaniei, iar apoi s-a rostogolit intr-o prapastie adanca, apropiindu-se in 2015 de nivelul nostru.
In 2016, PIB-ul Greciei a ajuns la 175,9... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:43
Economia Romaniei a depasit economia Cehiei si figureaza pe locul 16 la nivelul Uniunii Europene, depasind de putin pragul de 1% din economia UE, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2015.
La nivelul UE se poate observa o concentrare puternica a fortei economice, cu o pondere a celor mai mari cinci tari de 71,8% in PIB-ul total.
Germania trece de o cincime din rezultatul total si devanseaza cu circa trei procente Marea Britanie, singura mare putere din afara zonei euro. Trio-ul latin - Franta, Italia si Spania - se insira in spatele lor aproximativ la acelasi interval de cate trei procente.
De retinut, zon euro are o pondere in ansamblul Uniunii similara cu cea a celor cinci mari economii, respectiv 71,1%, ceea ce il face sa dea tonul general al ritmului de crestere.
Citeste mai departe despre "Economia Romaniei a depasit-o pe cea a Cehiei - Pe ce loc ne aflam in UE" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 10:06
2Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a revizuit in crestere la 1,5% avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, astfel ca economia romaneasca a inregistrat o evolutie peste media UE, desi in T2 PIB a scazut cu 1% comparativ cu primul trimestru.
Potrivit unor estimari revizuite publicate vineri de (Eurostat), din datele disponibile pana in prezent, Romania a avut o crestere a PIB de 1,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, Eurostat revizuind in sus datele fata de estimarea preliminara care vorbea de un avans de 1,4%, peste cresterea de 1,2% inregistrata de Uniunea Europeana si dublu fata de avansul de 0,7% inregistrat de zona euro, potrivit Agerpres.
Datele Eurostat mai arata, insa, ca Italia, Cipru si Romania sunt singurele trei state membre UE in care Produsul Intern Brut a scazut timp de doua trimestre consecutive, in T1 si T2 2014. In Romania, PIB a scazut cu 1% in cel de-al doilea trimestru si cu 0,2% in primele trei luni.
In al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,2% in timp ce economia zonei euro a stagnat.
In cazul Romaniei, INS a confirmat miercuri datele referitoare la evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul II din 2014, potrivit carora acesta a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul unu... mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 14:35
Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a afisat in septembrie cea mai puternica crestere din ultimele 7 luni, datorita imbunatatirii sentimentului in sectorul serviciilor, industrie si in zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie.
Pe sectoare, sentimentul fata de economie s-a imbunatatit semnificativ in servicii, dar s-a deteriorat abrupt in zona comertului cu amanuntul, desi increderea gospodariilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.
Indicele increderii in economie a evoluat pozitiv si in industrie, dar atmosfera din sectorul constructiilor este mai pesimista decat luna trecuta.
La nivelul UE, increderea in economie s-a imbunatatit in septembrie pentru cea de-a 5-a luna consecutiv, cu evolutii pozitive in toate sectoarele de activitate.
La nivelul zonei euro, indicele increderii in economie a crescut mai mult decat anticipau economistii, semnaland consolidarea revenirii economiei dupa 18 luni de recesiune, cea mai dificila perioada de la formarea blocului comunitar.
Economia zonei euro a revenit pe crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului.
Somajul se mentine insa la cote record, iar multe tari continua sa deruleze masuri pentru... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:30
Romania a reusit sa evite recesiunea care a lovit o mare parte din restul tarilor din Uniunea Europeana, in al patrulea trimestru din 2012, insa situatia se va inrautati in acest an, potrivit analistilor.
Produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 0,2 la suta in ultimele trei luni de anul trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Insa procentajul este prea mic pentru a fi considerat altceva decat o stagnare.
"Nu exista crestere economica, Romania este in stagnare economica. La fel se afla si economiile principale din zona euro", a comentat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.
La nivelul Uniunii Europene, s-a inregistrat o scadere economica de 0,5 la suta in ultimul trimestru de anul trecut, comparativ cu anteriorul, si de 0,6 procente fata de perioada similara din 2011, potrivit Eurostat.
Citeste mai multe despre Cum va supravietui economia Romaniei in 2013? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 13:55
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in primul trimestru din acest cu 0,1% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, in timp ce fata de acelasi trimestru din 2011 a avansat cu 0,8%, a anuntat miercuri Eurostat, care a mentinut datele prezentate anterior.
Fata de trimestrul anterior, in T1 din 2012, cele mai mai scaderi ale economiei s-au inregistrat in Ungaria (1,3%), Cehia (1%) si Italia (0,8%). PIB-ul Spaniei a scazut cu 0,3%, iar cel al Marii Britanii tot cu 0,3%, cele doua tari intrand in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere.
Cel mai puternic avans economic fata de T4 din 2011 a fost consemnat in Letonia (1%), Finlanda, Suedia, Polonia, Lituania (0,8% in toate cele patru tari).
La nivelul intregului bloc comunitar, economia a avut crestere zero in T1 fata de T4 2011, la fel ca in zona euro, mai arata datele Eurostat.
Fata de acelasi trimestru din 2011, cele mai mari scaderi ale economiei in T1 au avut loc in Grecia (6,2%), Portugalia (2,2%), Ungaria (1,5%) si Cipru (1,4%).
Cele mai mari cresteri ale PIB-ului fata de T1 2011 au fost inregistrate in Letonia (5,5%), Lituania (4,4%) si Estonia (4%).
La nivelul Uniunii Europene, economia s-a extins cu 0,1% in T1 fata de aceeasi perioada din 2011, in timp ce economia zonei euro a scazut cu 0,1%. mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 14:01
Romania a avut in primul trimestru din acest an a zecea scadere a produsului intern brut (PIB) din Uniunea Europeana (UE), de 5,7% fata de trimestrul similar din 2008, potrivit datelor revizuite publicate, miercuri, de Eurostat, informeaza NewsIn. In estimarea din iunie, Romania avea a cincea contractie economica din UE, de 6,4%, potrivit biroului european de statistica.
Institutul National de Statistica (INS) anuntase, pe 9 iunie, ca produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, dupa ce institutia a revizuit datele initiale, ce indicau o contractie de 6,4%.
Astfel, INS estimeaza ca produsul intern brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier).
In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.
La nivelul blocului comunitar, economia a scazut cu 4,7% in primele trei luni din 2009, in timp ce in zona euro produsul intern brut s-a contractat cu 4,9%, potrivit datelor revizuite in scadere ale Eurostat.
Polonia, Cipru si Grecia au fost singurele dintre statele membre care au raportat ca au inregistrat cresteri ale PIB in intervalul ianuarie-martie 2009, de 1,9%, 1,5%, respectiv 0,3%, fata de aceeasi perioada din 2008.
In primul trimestru, cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in Letonia (-18,6%),... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 14:23