Cresterile explozive de preturi sunt departe de a se domoli in UE, in conditiile in care ritmul avansului preturilor productiei industriale a crescut din nou in iulie.
Preturile din energie raman principala cauza a noii accelerari, iar factorii de decizie europeni nu par a gasi solutia.
Desi este principalul producator de gaze naturale din UE, Romania a inregistrat cele mai mare cresteri ale preturilor productiei industriale.
Avans dublu fata de media europeana
Preturile productiei industriale (inflatia la poarta fabricii) este unul din factorii principali care contribuie la evolutia Indicelui Preturilor Consum, majorarea acestor preturi resimtindu-se inevitabil in buzunarul consumatorilor finali.
In iulie 2022, preturile productiei industriale au crescut in toate statele membre UE, cele mai mari majorari fata de iulie 2021 fiind inregistrate in Romania: +67,4%, Bulgaria: +55,9% si Danemarca: +55,1%, potrivit Eurostat.
Scumpirile consemnate in Romania sunt aproape duble fata de media europeana, in conditiile in care inflatia la poarta fabricii a crescut in iulie 2022, fata de aceeasi luna a anului trecut, cu 37,8% in UE, respectiv cu 37,9% in zona euro.
In Uniunea Europeana, preturile productiei industriale s-au majorat cu 96,2% in sectorul energetic, cu 21,7% pentru bunurile intermediare, au crescut cu 14,8% in cazul bunurilor de uz curent, cu 10,3% pentru bunurile de folosinta indelungata si cu 8,1% in cazul bunurilor de capital.
Preturile in toata industria, excluzand sectorul energetic, au crescut cu 15,7%.
Avans lunar triplu in zona euro
Si in cazul evolutiei lunare (iulie 2022 fata de iunie 2022) Romania se afla printre tarile UE care au inregistrat cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale.
Astfel, inflatia la poarta fabricii a crescut in iulie 2022, fata de luna precedenta, cu 4% in zona euro si cu 3,7% in Uniunea Europeana.
Avansul lunar este semnificativ mai mare fata de cel consemnat in luna anterioara, in conditiile in care preturile au crescut in iunie 2022, raportat la mai 2022, cu 1,3% in zona euro, respectiv 1,5% in UE.
Cele mai mari majorari lunare au fost inregistrate in iulie 2022 in Irlanda: +26,1%, Ungaria: +9,4% si Bulgaria: +8%.
Romania, locul 4
De cealalta parte, Portugalia, cu minus 1,5%, Suedia, cu minus 1,2% si Luxemburg, cu minus 0,9% au inregistra ...citeste mai departe despre "Se anunta un nou salt al preturilor" pe Ziare.com