Semnal de alarmă cu privire la economie: Lucrările de construcții s-au prăbușit dramatic în ianuarie!

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 14:13
0 citiri
Semnal de alarmă cu privire la economie: Lucrările de construcții s-au prăbușit dramatic în ianuarie!

Lucrările de construcții, una din componentele care mai susținea avansul economic în România, alături de consumul populației, s-au prăbușit în prima luna a acestui an, ceea ce se constituie într-un adevărat semnal de alarmă cu privire la evoluția economiei în primul trimestru.

Faţă de luna ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în prima lună din 2024 ca serie brută, cu 14,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15%.

Faţă de luna decembrie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 77%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 34,2%.

Cădere pe toată linia

Declinul de 34,2% este evidenţiat la lucrările de construcţii noi (-40,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-17,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-9,7%).

Foarte important, volumul lucrărilor de construcții s-a prăbușit pe toate cele trei componente luate în calcul: construcţiile inginereşti, clădirile rezidenţiale și clădirile nerezidenţiale.

Dacă partea de clădiri rezidențiale este în general asimilată investițiilor private, construcțiile inginerești sunt identificate cu investițiile publice.

Iar creșterea economică sănătoasă, prin finanțarea de investiții publice, în detrimentul creșterii bazate pe consum, a fost una din temele principale cu care s-au lăudat guvernanții în 2023.

Investițiile publice, în suferință

Volumul lucrărilor de construcții inginerești a scăzut însă cu aproape 80% (79,6%) în ianuarie 2024, în comparație cu decembrie 2023, pe date statistice în serie brută, anunță Institutul Național de Statistică.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, declinul este de aproape 30% (28,9%).

În comparație cu luna ianuarie din 2023, volumul lucrărilor inginerești a scăzut cu 0,3% în serie brută și a crescut cu 7,6% pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În ceea ce privește clădirile rezidențiale, declinul în ianuarie 2024 față de decembrie 2023 este de 77,9% pe serie brută și 47% pe date statistice ajustate sezonier.

În comparație cu aceeași lună a anului trecut (ianuarie 2023), prăbușirea este de 53,1%, în serie brută, respectiv 53,2% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cel mai mare declin din UE

La nivel european, în ianuarie 2024, comparativ cu decembrie 2023, producția ajustată sezonier în construcții a crescut cu 0,5% în zona euro și a scăzut cu 1% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

În ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, producția în construcții a crescut cu 0,8% în zona euro și cu 0,1% în UE.

Cele mai mari scăderi lunare (față de luna anterioară) ale producției în construcții au fost înregistrate în România (-34,3%), Polonia (-16,5%) și Olanda (-9,9%), iar cele mai mari creșteri au fost observate în Ungaria (+10,2%), Germania (+2,7%) și Suedia (+2,4%).

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Semnal de alarmă cu privire la economie: Lucrările de construcții s-au prăbușit dramatic în ianuarie!" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Macroeconomie