Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

România depășește marile economii europene în privința ponderii energiei regenerabile, fiind peste media UE

România depășește marile economii europene în privința ponderii energiei regenerabile, fiind peste media UE

Romania a avut in 2021 o pondere a energiei regenerabile in consumul de energie peste media europeana.

Tara noastra se afla pe locul 11 din 27 in acest clasament, depasind de departe marile puteri economice ale continentului.

Suedia este lidera incontestabila, fiind singura tara din UE in care ponderea energiei regenerabile depaseste 50% din total.

Tinte ambitioase legate de "inverzirea" energiei

Romania si-a asumat prin PNRR inchiderea minelor si a centralelor pe carbune, precum si "inverzirea" centralelor pe gaze prin capacitati de cogenerare si pregatirea acestora ca pe viitor gazul natural sa poata fi amestecat cu hidrogen.

Tara noastra si-a asumat niste obiective mult mai drastice decat alte tari din UE, care nu s-au aratat dispuse sa renunte prea curand la energia produsa din surse conventionale, mai ales in contextul crizei energetice aparute in Europa dupa declansarea razboiului din Ucraina.

Dar iata ca din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, Romania nu se afla in 2021 deloc intre tarile care stateau prost in privinta ponderii energiei regenerabile in totalul consumului de energie, din contra.

Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat, Romania se afla in 2021 pe locul 11 in privinta ponderii energiei regenerabile in totalul consumului de energie, peste media europeana, depasind la acest capitol tari precum Germania, Franta, Spania, Italia, Belgia si Olanda.

Ponderea energiei din surse regenerabile a fost de 23,6% in Romania, in conditiile in care media europeana a fost in 2021 de 21,8%.

Belgia, pe ultimul loc

Mai mult de jumatate dintre statele membre UE se aflau in 2021 sub media europeana, cele 15 tari fiind Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia si Slovacia.

Cele mai scazute proportii de surse regenerabile au fost inregistrate in Luxemburg (11,7%), Malta (12,2%), Olanda (12,3%), Irlanda (12,5%) si Belgia (13,0%).

Peste media europeana se afla Suedia, Finlanda, Letonia, Estonia, Austria, Danemarca, Portugalia, Croatia, Lituania, Slovenia, Romania si Grecia.

Cu mai mult de jumatate din energie din surse regenerabile in consumul final brut de energie, Suedia (62,6%, bazandu-se in principal pe un amestec de biomasa, hidro, eolian, pompe de caldura si biocombustibili lichizi) a avut de departe cea mai ma ...citeste mai departe despre "Romania depaseste marile economii europene in privinta ponderii energiei regenerabile, fiind peste media UE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1 ori
Citeste mai multe despreeconomie romania