Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Evoluția sentimentului economic în Uniunea Europeană, puternic afectată de războiul din Ucraina

Evoluția sentimentului economic în Uniunea Europeană, puternic afectată de războiul din Ucraina


Razboiul din Ucraina continua sa influenteze negativ perspectiva mediului de afaceri si a consumatorilor asupra evolutiei economiei europene.

Sentimentul economic pentru economia europeana inregistreaza, incepand din luna martie a acestui an, valori aflate pe o puternica tendinta descrescatoare.

Cu toate acestea, datele oficiale privind cresterea economica in primele doua trimestre in UE prezinta un avans trimestrial constant de 0,6%.

Cinci luni de cadere

Sentimentul economic in Uniunea Europeana a scazut pentru a cincea luna consecutiv, coborand sub media pe termen lung.

Diminuarea este cauzata de pierderile semnificative in industrie, servicii, comert cu amanuntul si increderea consumatorilor, in timp ce increderea in constructii s-a micsorat mai putin.

Trebuie aratat ca, daca la inceputul anului sentimentul economic in Uniunea Europeana se afla la nivelul de 112,6 puncte, a crescut pana la 113,6 puncte in februarie.

Declansarea razboiului din Ucraina a adus insa o cadere la 106,2 puncte in martie, care s-a transformat intr-o tendinta de depreciere, luna iulie 2022 consemnand un nivel de sub 100 de puncte: 97,6.

Ultima data cand sentimentul economic in UE a coborat sub 100 de puncte a fost februarie 2021: 98,1 puncte.

Cu un an in urma, in iulie 2021, sentimentul economic in Uniunea Europeana consemna nivelul de 116,1 puncte.

Evolutii divergente ale economiilor europene

Economia UE si-a mentinut tendinta de crestere in T2 2022 in acelasi ritm ca in trimestrul precedent: plus 0,6%.

Cu toate acestea, cifrele pentru cele mai mari state membre prezinta o imagine mixta, se arata in editia din august a raportului European Statistical Recovery Dashboard, publicat de Eurostat.

PIB-ul a crescut de la un trimestru la altul in Franta, Italia si Spania, in timp ce in Germania a ramas la acelasi nivel.

In plus, economia UE a ramas vulnerabila la socurile de pe pietele de marfuri. Inflatia a atins un nou nivel record in iulie 2022, determinata in principal de preturile ridicate la energie si alimente.

Sectorul serviciilor, "pe val"

Productia industriala a UE a continuat sa creasca, dar intr-un ritm mai lent decat in luna anterioara, in timp ce productia in constructii si in comertul cu amanuntul s-a diminuat in iunie 2022, potrivit sursei citate.

Trebuie aratat ca valoarea exporturilor UE a stagnat ...citeste mai departe despre "Evolutia sentimentului economic in Uniunea Europeana, puternic afectata de razboiul din Ucraina" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 321 ori
Citeste mai multe despreeconomie Romania declin