Evoluția sentimentului economic în Uniunea Europeană, puternic afectată de războiul din Ucraina

Luni, 22 August 2022, ora 15:42
436 citiri
Evoluția sentimentului economic în Uniunea Europeană, puternic afectată de războiul din Ucraina

Razboiul din Ucraina continua sa influenteze negativ perspectiva mediului de afaceri si a consumatorilor asupra evolutiei economiei europene.

Sentimentul economic pentru economia europeana inregistreaza, incepand din luna martie a acestui an, valori aflate pe o puternica tendinta descrescatoare.

Cu toate acestea, datele oficiale privind cresterea economica in primele doua trimestre in UE prezinta un avans trimestrial constant de 0,6%.

Cinci luni de cadere

Sentimentul economic in Uniunea Europeana a scazut pentru a cincea luna consecutiv, coborand sub media pe termen lung.

Diminuarea este cauzata de pierderile semnificative in industrie, servicii, comert cu amanuntul si increderea consumatorilor, in timp ce increderea in constructii s-a micsorat mai putin.

Trebuie aratat ca, daca la inceputul anului sentimentul economic in Uniunea Europeana se afla la nivelul de 112,6 puncte, a crescut pana la 113,6 puncte in februarie.

Declansarea razboiului din Ucraina a adus insa o cadere la 106,2 puncte in martie, care s-a transformat intr-o tendinta de depreciere, luna iulie 2022 consemnand un nivel de sub 100 de puncte: 97,6.

Ultima data cand sentimentul economic in UE a coborat sub 100 de puncte a fost februarie 2021: 98,1 puncte.

Cu un an in urma, in iulie 2021, sentimentul economic in Uniunea Europeana consemna nivelul de 116,1 puncte.

Evolutii divergente ale economiilor europene

Economia UE si-a mentinut tendinta de crestere in T2 2022 in acelasi ritm ca in trimestrul precedent: plus 0,6%.

Cu toate acestea, cifrele pentru cele mai mari state membre prezinta o imagine mixta, se arata in editia din august a raportului European Statistical Recovery Dashboard, publicat de Eurostat.

PIB-ul a crescut de la un trimestru la altul in Franta, Italia si Spania, in timp ce in Germania a ramas la acelasi nivel.

In plus, economia UE a ramas vulnerabila la socurile de pe pietele de marfuri. Inflatia a atins un nou nivel record in iulie 2022, determinata in principal de preturile ridicate la energie si alimente.

Sectorul serviciilor, "pe val"

Productia industriala a UE a continuat sa creasca, dar intr-un ritm mai lent decat in luna anterioara, in timp ce productia in constructii si in comertul cu amanuntul s-a diminuat in iunie 2022, potrivit sursei citate.

Trebuie aratat ca valoarea exporturilor UE a stagnat ...citeste mai departe despre "Evolutia sentimentului economic in Uniunea Europeana, puternic afectata de razboiul din Ucraina" pe Ziare.com

#economie Romania declin , #Stiri Macroeconomie