Un euro a fost cotat, vineri, la 4,4882 lei, anunta BNR, acesta fiind minimul ultimelor sapte luni.
De asemenea, dolarul a fost cotat la 3.2551 lei pe unitate.
Leul a inregistrat in 2013 cea mai redusa depreciere in raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeana.
Astfel, moneda nationala a marcat la sfarsitul lunii decembrie, o scadere de circa 0,5% ...citeste mai departe despre "Curs leu-euro - Leul incepe prost anul - a ajuns la minimul ultimelor 7 luni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 13:09
Sperantele de stabilizare a cursului de schimb se naruie, dupa ce moneda nationala si-a reluat, miercuri, deprecierea in fata de principalelor valute, cursul euro/leu atingand maximul acestui an. Mai exact, BNR a publicat un curs de referinta de 4,4291 lei/ euro, in crestere cu 0,64% fata de marti.
Moneda romaneasca a pierdut teren si in comparatie cu dolarul american, pana la o referinta de 3,3885 lei/dolar, in crestere cu 0,70%. Cursul leu/dolar a fost in ziua precedenta de 3,3649 unitati.
La randul lui, francul elvetian s-a intarit in raport cu moneda nationala, BNR anuntand miercuri un curs de 3,5737 lei/franc elvetian, dupa ce marti publicase o cotatie de 3,5465 lei/franc.
Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Si-a luat BNR mana de pe curs?
Cea de-a doua parte a sesiunii interbancare de marti s-a desfasurat intr-o piata linistita, iar cotatiile monedei nationale au ramas aproape de 4,4 lei/euro, fluctuand in ritm cu miscarea valutelor din regiune.
De asemenea, la deschiderea sedintei de miercuri, euro a fost tranzactionat la 4,3990 lei, cursul fiind in imediata apropiere a nivelurilor de marti din jurul orei 16:30, de 4,3980 - 4,40 lei/euro.
Spre jumatatea sedintei interbanacare insa, ordinele de cumparare de valuta din partea jucatorilor straini, care au vandut obligatiuni in lei emise de Ministerul Finantelor,... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 13:12
Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.
Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.
Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.
Cum a evoluat dolarul
Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05
Leul s-a depreciat luni in fata euro cu 0,0271 de unitati fata de sesiunea de vineri si a intrerupt astfel usoara crestere pe care a avut-o la finalul saptamanii precedente.
Referinta leu/euro a atins, luni, pragul de 4,3877 lei/ euro, cel mai ridicat nivel al cursului incepand din 15 ianurie 2013, cand s-a plasat la nivelul de 4.3894 lei/ euro.
Aceasta evolutie negativa s-a reflectat si asupra cursului leu/ dolar, care a ajuns la 3.2625 lei/ dolar american, in scadere fata de cursul de 3.2482 lei/ dolar atins vineri.
Francul elvetian s-a apreciat fata de leu pana la nivelul de 3.5227 lei/ franc elvetian, de la un curs de 3.5162 lei/ franc elvetian, atins la sedinta de vineri.
Dupa ce in primele zile ale saptamanii trecute moneda nationala nationala a pierdut teren in fata principalelor valute, joi si vineri ea s-a apreciat, pe fondul unei cereri crescute de obligatiuni romanesti la o licitatie a Ministerului Finantelor.
Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 13:20
Leul s-a apreciat, joi, in fata monedei europene, BNR afisand un curs de 4,3724 lei/euro, in scadere cu 0,01% fata de miercuri, cand moneda unica era cotata la 4,3727 lei/unitate.
In schimb, dolarul s-a depreciat, joi, BNR afisand un curs de referinta de 3,2812 lei/unitate, in crestere cu 0,01% fata de sedinta precedenta, cand era cotat la 3,2808 lei/unitate.
Francul elvetian s-a depreciat in fata monedei nationale, BNR afisand un curs de 3,5268 lei/unitate. Miercuri, francul elvetian era cotat la 3,5334 lei/unitate.
Este a doua zi de apreciere a monedei nationale in aceasta saptamana, dupa ce Guvernul a anuntat miercuri propunerea de buget pentru anul 2013 ce va fi inaintata Parlamentului Romaniei spre aprobare. Guvernul isi propune noi impozite si alte modificari fiscale.
In plus, este a luat in calcul majorarea salariului minim la 800 de lei, in cursul anului. Tot in aceasta saptamana, FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica, de la 1,8%, la 1,6% in 2013. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 13:30
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
Citeste mai multe despre Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:24
Negocierile guvernului cu FMI de la inceputul anului viitor vor fi mai dure decat rundele precedente, in conditiile in care cadrul fiscal general anuntat pentru urmatorii patru ani implica unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetara, potrivit unei analize Raiffeisen.
In acest context, analistii bancii considera ca pe termen scurt se vor mentine presiunile asupra preturilor obligatiunilor romanesti si a leului.
"Avand in vedere incertitudinile legate de politicile economice si perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuam sa avem asteptari precaute legate de preturile obligatiunilor si cotatia leului, pe termen scurt", potrivit analistilor.
Dupa incheierea alegerilor, formarea noului guvern, in contextul tensiunilor dintre presedintele Basescu si USL, si adoptarea legii bugetului pentru 2013 sunt prioritare.
"Inainte de aprobarea bugetului, autoritatile din Romania trebuie sa negocieze principalele politici economice cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acordului preventiv actual si in perspectiva prelungirii acestuia in 2013", se arata in analiza.
Analistii au notat totodata faptul ca in ultimele sapte luni USL a dovedit ca vrea sa continue procesul de consolidare, cu toate ca unele reforme structurale au fost amanate.
USL a castigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor partiale publicate de Biroul Electoral Central dupa numararea voturilor de la 96% din... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 17:55
Leul se apreciaza usor fata de euro luni, BNR anuntand un curs de referinta de 4,5339 lei/euro, in scadere cu 0,02% fata de sedinta anterioara, cand moneda europeana era cotata la 4,5349 lei/unitate.
Dolarul, in schimb, s-a apreciat fata de moneda nationala. BNR a afisat luni, un curs de 3,5133 lei/dolar, in crestere cu 0,19% fata de vineri, cand dolarul era cotat la 3,5067 lei/unitate.
Si francul elvetian se apreciaza usor fata de leu, BNR afisand un curs de referinta de 3,7584 lei/franc elvetian, fata de sedinta de vineri, cand francul elvetian era cotat la 3,7499 lei/unitate.
Prognozele economistilor se adeveresc, specialistii contactati de Business24 declarand ca alegerilor nu vor avea o influenta majora asupra evolutiei monedei nationale.
Prognoze curs valutar: Leul va oscila intre stabilitatea guvernului si acordul cu FMI
In schimb, in privinta prognozelor pentru finalul acestui an si pentru 2013, parerile sunt impartite.
"Pana la finalul anului 2012 estimez un curs valutar de 4,8 lei/euro. In ceea ce priveste anul 2013, moneda nationala ar putea atinge pragul de 5 lei/euro", estimeaza analistul financiar Dragos Cabat.
"Initial ne asteptam ca moneda nationala sa incheie acest an undeva la nivelul de 4,65 lei/euro, insa in acest moment estimarea noastra pare pesimista. Sa vedem ce urmeaza dupa alegeri. Pentru anul 2013, noi estimam cursul de schimb undeva in jurul valorii de 4,50-4,60 lei/euro pe tot parcursul anului", a declarat pentru... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 13:14
Cursul de schimb a scazut vineri sub 4,5 lei/euro pe piata interbancara in prima ora a sedintei. Evolutia leului si, totodata, a monedelor statelor din regiune a fost determinata de decizia bancii centrale a SUA de a cumpara obligatiuni garantate prin ipoteci pentru a sustine economia.
La deschidere, euro a fost cotat la 4,5 lei, respectiv cu peste un ban sub nivelurile de joi din jurul orei 16.30, de 4,5115 - 4,5145 lei/euro.
Ulterior, cotatiile au coborat usor sub pragul de 4,5 lei/euro, iar la scurt timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,4950 - 4,4970 lei/euro.
Decizia bancii centrale din SUA i-a determinat pe investitorii de pe pietele financiare sa fie optimisti si mai dispusi sa faca plasamente in active mai riscante.
Pe fondul acestui sentiment pozitiv, euro s-a apreciat in raport cu dolarul, miscare care a determinat indirect si intarirea monedelor statelor din regiune in raport cu euro.
Rezerva Federala americana a decis joi implementarea unui nou program de masuri monetare neconventionale, prin cumparare de titluri ipotecare in suma de 40 miliarde dolari pe luna, si mentinerea dobanzii de referinta la nivelul actual pana la jumatatea anului 2015. Masurile vor fi aplicate pentru sustinerea economiei SUA.
Fed, optimista: Economia SUA va creste cu minim 2,5% in 2013
Banca Nationala a Romaniei a publicat joi un curs de referinta cu 1,92 bani mai mare, de 4,5073 lei/euro, cel mai inalt nivel din ultima luna. O rata de schimb superioara a... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:30