Curs valutar: Unde va ajunge euro in 2013

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
5314 citiri
Curs valutar: Unde va ajunge euro in 2013

Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.

Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.

"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.

"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.

Leul a inceput anul in forta

Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351 lei/euro, in 17 ianuarie, moneda nationala punctand cea mai buna performanta din ultimele 12 luni. Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat, in cursul anului trecut, leul a fost singura moneda din Uniunea Europeana care s-a depreciat in fata euro.

Evolutia din cursul lunii ianuarie este pusa mai ales pe seama anuntului JP Morgan si este una contextuala, avertizeaza analistii.

Cum a reusit JP Morgan sa propulseze leul la maximul ultimelor 11 luni

"Pe mine m-a surprins evolutia leului, nu cred ca e legata de ceea ce se numeste fundamentele economiei romanesti, ci de o conjunctura favorabila pe pietele internationale, unde a aparut un apetit mai mare pentru risc. N-ar trebui sa ne culcam pe urechea ca aceasta situatie continua, a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.

Curs valutar: Leul se depreciaza pe fondul rezultatelor licitatiei de titluri de stat de luni

Mai mult, se pare ca "efectul JP Morgan" incepe sa se naruie. In aceasta saptamana, leul a intrat pe un trend de depreciere consistenta, pe fondul unei licitatii de titluri de stat "lipsite de stralucire" - dupa cum au comentat analistii ING, care sugereaza ca investitorii si-au pierdut interesul pentru bondurile romanesti.

Leul se depreciaza pe fondul rezultatelor licitatiei de titluri de stat

"Este o scadere a optimismului afisat de investitorii straini cu privire la potentialul de avans al titlurilor de stat locale. Un avans al leului pare putin probabil", a declarat pentru Business24, Mihai Tantaru, analist ING.

Cum va incheia moneda nationala anul 2013

Estimarile analistilor se intind pe o plaja destul de larga, de la 4,3 la 4,6 lei/euro la finalul anului. Cei mai optimisti sunt bancherii:

Economii in euro sau in lei? Ce solutii recomanda specialistii

"Noi vedem un leu mai puternic anul acesta, chiar daca autoritatile au dat prognoze de depreciere a cursului. Pentru finalul anului, avem o prognoza de 4,37 - 4,40 pentru cursul euro/leu", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank. Prognozele ING se situeaza, de asemenea, in jurul valorii de 4,3.

Pe de alta parte, analistii financiari independenti raman ceva mai rezervati:

"Nu avem motive sa credem ca euro va ajunge la 5 lei, dar fata de 4,3 lei, cat a fost la inceputul anului, se va misca undeva la 4,4-4,5 lei", estimeaza Aurelian Dochia. Mai mult, analistul financiar Dragos Cabat are o prognoza de 4,5 - 4,6 pentru cursul euro/leu, deprecierea monedei nationale fiind pusa pe seama vulnerabilitatii economiei romanesti.

#prognoze curs valutar 2013, #curs valutar 2013, #curs banci, #evolutie curs 2013 , #Curs valutar