Evolutia leului merge "mana in mana" cu economia Romaniei. Ce curs estimeaza analistii pentru sfarsitul anului

Joi, 15 August 2013, ora 13:59
3616 citiri
Evolutia leului merge "mana in mana" cu economia Romaniei. Ce curs estimeaza analistii pentru sfarsitul anului

Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.

In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.

Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.

O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.

Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.

"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.

Nu acelasi lucru putem spune si de raportul leu-dolar. Potrivit expertilor financiari, moneda romaneasca nu va reusi sa tina pasul cu dolarul american, iar cursul va inregistra o crestere pana la valoarea de 3,67 lei/dolar.

Vlad Muscalu: Cursul de schimb pentru euro va fi de 4,40 lei

Vlad Muscalu, senior economist ING Bank Romania crede ca leul va ajunge pana la finalul acestui an la un curs de 4,40 lei/euro.

"Inainte de aceasta am avut o prognoza ceva mai optimista, de 4,35 lei/euro, insa avand in vedere tensiunile din luna mai, determinate in mare parte de ceea ce se intampla peste ocean, ne-au facut sa fim usor mai putin optimisti", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu.

Nu cu acelasi optimism este prognozat dolarul american. Specialistul de la ING Bank considera ca la sfarsitul acestui an, cursul de schimb va fi de 3,67 lei/dolar.

Aurelian Dochia: "Cursul ar putea sa fie sub 4,5 lei"

Analistul economic, Aurelian Dochia, se asteapta ca spre sfarsitul anului cotatia pentru moneda europeana sa fie sub pragul de 4,5 lei.

"Nu vad nici un motiv pentru care leul ar putea sa sufere niste salturi pana la finalul anului. Daca lucrurile merg asa cum se prezinta acum, cred ca sunt sanse mari sa ramana in intervalul in care s-a miscat in ultimele saptamani", sustine Dochia.

Acesta este de parere ca BNR a reusit cu succes sa opereze o prima reducere de dobanda de politica monetara fara ca pietele valutare sa reactioneze negativ.

Dragos Cabat: Prognoza pentru euro la final de an este de 4,40 lei

"In functie de evolutiile politice interne si avand in vedere ca ne apropiem si de alegerile europarlamentare, spre sfarsitul anului cursul de schimb va varia intre 4,40-4,45 lei/euro. Majoritatea evolutiilor cursului de schimb au fost dictate de ce s-a intamplat in UE, si in special in zona euro, mai exact de evolutia crizei din zona euro", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.

Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru

Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.

Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1 la suta fata de luna ianuarie), pana la nivelul de 4,3848 lei/euro.

Cotatia euro s-a repozitionat pe o panta descendenta in a doua saptamana a lunii aprilie, intr-un context caracterizat prin diminuarea aversiunii globale fata de risc, sustinuta de deciziile de mentinere a ratei dobanzii de politica monetara si de continuare a programului de achizitii de active financiare adoptate de Banca Angliei.

Astfel, in aprilie, nivelul mediu al cursului de schimb a scazut la 4,3802 lei/euro, potrivit BNR.

In luna mai, cursul de schimb leu/euro s-a reinscris pe un trend ascendent, astfel ca banca centrala a publicat un curs mediu 4,3375 lei/euro.

Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb, de la 4,4090 lei din 3 iunie, pana la 4,5535 lei, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru.

#curs valutar, #prognoza curs euro, #dolar american curs valutar, #evolutie curs valutar 2013 , #Curs valutar