Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banchetul de Centenar, la nota de plata: Cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata

Banchetul de Centenar, la nota de plata: Cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata
Problema cea mare nu e neaparat deficitul comercial istoric inregistrat in 2018 - adica 15,2 miliarde de euro: ci aceea ca 2 miliarde de euro deficit a venit de la mancare.

Poate nici asta n-ar fi cea mai mare problema: ci aceea ca n-am facut deficit importand icre de Manciuria sau muguri ai unei plante pe care de disparitie. Deficitul comercial ne vine de la lapte, carne, legume si fructe - da, 2 miliarde de euro deficit.

Si poate nici asta n-ar fi un capat de tara, daca am exporta tehnologie de varf: problema e ca deficitul comercial la mancare a inghitit integral excedentul de la cea mai de varf industrie a noastra: de la industria auto.

Analiza de mai jos e, de fapt, sinteza sumara a unor fragmente din cele 7 articole aparute in publicatia CRONICILE Curs de Guvernare, care abordeaza din toate unghiurile tristul adevar al situatie din acest moment: Cum a ajuns aceasta tara, aflata pe locul 2 in UE ca avantaje comparative ale agriculturii, sa imprumute bani din exterior pentru a-i consuma aici - adica a-i trimite la loc tot in exterior sub forma de importuri din Ungaria si Polonia.

La final, fostul comisar european pe Agricultura, Dacian Ciolos, care le-a vazut pe toate din pozitia de negociator al PAC - explica si problema: cum de aceasta tata foarte bogata a sustinut locurile de munca din Ungaria si Polonia, intr-un an in care, la mare sarbatoare, au sfarait gratarele pe tot cuprinsul patriei.

Despre cum cresterea economica romaneasca intretine locurile de munca din agricultura vecinilor

Cronologia arata - simplificand, desigur - ca aproape orice leu trimis in veniturile populatiei iese "afara" prin importul de alimente.

Pe fondul majorarii in ritm sustinut a schimburilor de marfuri cu exteriorul (+26% la exporturi si +37% la importuri in perioada 2013 - 2017), livrarile de produse alimentare s-au plafonat sub pragul de 5 miliarde de euro, in timp ce intrarile din strainatate au crescut sistematic iar deficitul sectorial se duce spre 2 miliarde de euro daca facem abstractie de cele circa 350 de milioane de euro sold pozitiv din comertul cu tutun.

Citeste mai multe despre Banchetul de Centenar, la nota de plata: cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "Banchetul de Centenar, la nota de plata: Cine, cu ce si din banii cui a hranit aceasta tara foarte bogata" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 639 ori