Isarescu: BNR va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta

Miercuri, 07 August 2013, ora 16:31
1558 citiri
Isarescu: BNR va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobanda la creditele in lei de cele in valuta, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara, sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta. (...) Incercam sa aducem acele costuri, care nu sunt neaparat invizibile, nu sunt percepute de la inceput si nu le stie nimeni.

Credeti ca eu, daca as sti cat ar fi cursul peste o luna sau un an intre leu si euro sau intre dolar si euro as mai sta aici? Ce vrem sa sugeram? Ca ghicim viitorul? Cine poate sa ghiceasca viitorul? Lucram cu riscuri, evaluam probabilitati. Nu avem cum sa stim cat va fi cursul maine", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, creditul in lei este inca relativ scump, dar el se va ieftini.

"Eu cred ca in ceea ce priveste creditul in lei acesta se va ieftini, iar cel in valuta, daca este bine explicat, isi va arata toate costurile. Si eu am avut dubiile mele daca este bine ca intreg programul Prima Casa sa fie numai in lei. S-a discutat cu cei de la Fondul Monetar International pe tema asta. Este vorba de un credit pe termen lung, dar definitiv pe termen lung, Romania va intra in zona euro, insa un argument este extrem de tare.

Nimeni nu poate sa spuna care va fi cursul de echilibru la care Romania va intra in zona euro. Depinde de foarte multi factori. Avand aici o mare necunoscuta, aceasta mare necunoscuta trebuie spusa. Ideea ca poti sa intri in zona euro cu un curs apreciat. De ce? Ca sa tii inflatia jos si sa iti fie bine pentru o perioada relativ scurta de timp se bate cap in cap cu realitatea Greciei, Spaniei, Portugaliei", a precizat guvernatorul BNR.

Isarescu a subliniat ca resursele bancilor in valuta nu mai au aceeasi fluenta, aceeasi fluiditate si acelasi cost scazut ca in trecut, iar bancile mama au devenit mai zgarcite, avand si ele probleme.

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de luni, reducerea dobanzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, incepand cu data de 6 august 2013.

De asemenea, CA a mai decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanzi credite lei, #dobanzi credite valuta, #Isarescu dobanzi credite Romania, #evolutie curs Isarescu , #Guvernator BNR