Vesti bune pentru IMM-uri: Imprumuturile in valuta vor fi mai mici cu 25%

Marti, 26 Martie 2013, ora 12:55
1302 citiri
Vesti bune pentru IMM-uri: Imprumuturile in valuta vor fi mai mici cu 25%

Intreprinderile mici si mijlocii care vor sa se imprumute in valuta vor accesa sume mai mici cu 25% decat in trecut ca urmare a aplicarii Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei privind limitarea creditarii in valuta a companiilor, cu aplicare din martie 2013, a declarat seful Departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Balasu.

"Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultura care se adreseaza preponderent pietei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-si permit sa negocieze din pozitia lor contractele la cursul leu/euro", a declarat, Anca Balasu, la o conferinta despre IMM-uri.

Oficialul Volksbank a declarat ca BNR a impus restrictii la finantarea in valuta in cazul in care companiile nu dovedesc ca dispun de acoperire naturala sau financiara la riscul valutar, respectiv socul pe curs de schimb - 35,5% pentru imprumuturile in euro, 52,6% franci elvetieni si 40,9% dolari americani. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francilor elvetieni.

De asemenea, pentru riscul de dobanda socul pe rata dobanzii influenteaza si el capacitatea de rambursare cu 0,6% pentru toate monedele, dar nu se aplica in cazul creditelor cu dobanda fixa.

Anca Balasu sustine ca un efect previzibil ale acestei situatii este o reducere cu 25% a sumelor pe care IMM-urile le vor imprumuta, daca acestea au afaceri numai in moneda nationala. De asemenea, acestea vor plati o rata de dobanda mai mare pentru creditul in lei fata de creditul in valuta.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#credite imm, #credit valuta IMM, #credite mai mic IMM , #Companii Romania