Prognoze valutare: Ce surprize ne-ar putea aduce leul in tumultosul an 2014

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 12:37
3218 citiri
Prognoze valutare: Ce surprize ne-ar putea aduce leul in tumultosul an 2014

Chiar daca leul a fost pus "in genunchi" la inceputul lui 2014, aprecierile analistilor privind evolutia cursului de schimb sunt optimiste. In ciuda celor doua perioade electorale din cursul cestui an, nu exista cauze profunde, esentiale, de pierdere a valorii leului in perioada urmatoare, ceea ce in mod normal va conduce la o stabilizare, spun analistii contactati de Business24.

"In perioada urmatoare cursul se va stabiliza si cred ca asta se va intampla pe parcursul primului trimestru. Nu vad cauze profunde, esentiale, de pierdere a valorii leului in continuare, deci nu cred ca deprecierea va continua" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Potrivit celei mai recente evaluari, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un curs mediu pentru anul 2014 de 4,45 lei/euro, in conditiile in care media anuala din 2013 a fost de 4,42 lei/euro.

In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala s-ar putea situa pe parcursul anulului peste nivelul de 4,6 lei/euro.

"Leul ar putea incheia anului 2014 la 4,48 lei/euro, cu variatii ample in intervalul 4,35 - 4,65 lei/euro pe parcursul anului, imprimate de deciziile nerezidentilor care au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei" a afirmat Eugen Sinca, analist sef in cadrul BCR.

Analisti: "Nu vor aparea derapaje ale leului"

Specialistii in economie spun ca nu trebuie sa ne ingrijoram de o eventuala depreciere a leului in mod imediat, pentru ca deocamdata avem doua lucruri de partea noastra.

"In primul rand, indicatorii economici sunt relativi buni pentru 2013 si sentimentul pentru 2014 este mai bun. Asta trebuie sa fie in avantjul cursului. In al doilea rand, si Banca Nationala a Romaniei(BNR) mai are ceva rezerve pentru a lupta impotriva unor miscari prea bruste ale cursului valutar. Sunt doua elemente care trebuie sa fie in favoarea cursului de schimb. Nu trebuie sa ne ingrijoram de o eventuala depreciere a leului in mod imediat. Nu cred ca vor aparea derapaje si oricum, nu pot sa fie decat marginale," a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Deprecierea leulul la inceput de an

In prima luna din 2014, leul s-a depreciat in doua etape. Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima decada din ianuarie) a survenit pe fondul intaririi dolarului american la inceputul anului, care a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro. Dupa primele 7 zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro.

Cea de-a doua etapa de depreciere a leului a fost determinata de masurile de relazare a politicii monetare, ciclu inceput de BNR inca de anul trecut.

Astfel, in perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% fata de euro, astfel incat moneda nationala a inregistrat cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat asigurari ca leul va ramane stabil si in 2014. Consilerul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat la finele anului 2013 ca moneda nationala a ramas una dintre cele mai stabile din zona balcanica, dupa 6 ani de criza. Mai mult, aceasta a dat asigurari ca tendinta se va pastra si in 2014.

Cum va evolua leul in 2014

In 2014 leul ar putea fi mai sensibil fata de masurile BNR, varianta unei noi reduceri atat a dobanzii de referinta, cat si a rezervelor minime obligatorii fiind posibila in acest an, mai ales in contextul in care inflatia va ramane in scadere.

De asemenea, "Piata asteapta ca FED sa reduca in continuare programul de relaxare cantitativa, iar intarirea USD (ca efect) va pune- cel mai probabil- din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu" a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Potrivit biroului de prognoze, in raport cu dolarul, leul ar putea pierde teren in 2014, ajungand la o medie anuala a cursului dolarului de 3,37 lei pentru un dolar. In 2013, media anuala a cursului de schimb leu/dolar a fost de 3,35 unitati.

Prognozele pentru francul elvetian sunt mai dificile. Reprezentantii ING au estimat un curs de 3,67 care se va deprecia usor spre sfarsitul verii, apoi leul va castiga usor teren in a doua parte a anului.

Totusi, cel mai mari risc asociat prognozelor in 2014, este cel al turbulentelor politice, cauzate de alegerile prezidentiale organizate in Romania in acest an. In ceea ce priveste influenta anului elctoral asupra evolutiei cursului de schimb, factorul politic fiind sensibil, analistii sustin ca nu va fi insemnata.

"Nu cred ca foarte mult in influenta anului electioral asupra cursului de schimb" a afirmat analistul Dochia.

#curs valutar, #prognoze curs euro 2014, #curs dolar 2014, #franc elvetian 2014 , #Curs valutar