Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Leul ar putea sa se aprecieze accentuat in fata euro, in perioada urmatoare

Leul ar putea sa se aprecieze accentuat in fata euro, in perioada urmatoare


Moneda nationala se va tranzactiona intre 4,42 si 4,44 lei/euro in perioada urmatoare, dar exista posibilitatea sa vedem cursul si la 4,40 lei/euro, a declarat Claudiu Cazacu, analist sef al XTB Romania.

"Din punctul meu de vedere, cursul era intr-o zona de forta a leului si de aici surpriza pare ca nu este foarte mare. Intarirea a fost una de dimensiuni modeste. Pentru o vreme, probabil ca o sa avem un curs care va levita intre 4,42 si 4,44 lei/euro si exista posibilitatea sa il vedem inspre 4,40 lei/euro", a explicat Claudiu Cazacu impactul imbunatatirii ratingului atribuit Romaniei de catre Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.

Acesta a declarat ca exista senzatia ca datele macro din Romania incep sa mearga spre mai bine, PIB reflecta un consum in crestere, industria merge destul de bine si agricultura se mentine aproximativ la nivelul de anul trecut. La acestea se adauga si o inflatie scazuta, 'un pic de dezmortire' a creditarii in lei si sentimentul global fata de Romania, care a inceput sa fie mai bun. Nu in ultimul rand, investitorii sunt in cautarea unor randamente bune.

"In urmatoarele doua saptamani nu ar fi exclus sa vedem un curs de 4,40 lei/euro. Senzatia mea este insa ca acest curs nu este aliniat in totalitate cu fundamentele si cu riscurile. Probabil ca intr-un orizont de 4-5 ani, pana cand ne vom integra in zona monetara europeana, cursul ar mai putea sa se aprecieze, dar pana atunci mai este nevoie de mai multa stimulare pe aceasta parte si cred ca un curs care sa coboare sub 4,40 lei/euro este pic suprapreciat", a spus Claudiu Cazacu.

Analistul sef al XTB Romania sustine ca nu este exclus ca peste una sau doua luni cursul sa vina la 4,45 si chiar 4,5 lei.

"In modelul pe care il avem noi in vedere vom inregistra o volatilitate mai mare pe piete si sentimentul favorabil riscului, care se vede acum destul de puternic, ar urma sa faca niste pasi inapoi. Dupa ce se va fi dispersat efectul pozitiv al taierii de dobanda in zona euro, pe masura ce Federal Reserve va trece la o normalizare a politicii monetare, atunci ma astept ca pe finalul verii sa vedem lucrurile evoluand mai volatil si cu o mai mare aversiune pentru risc, ceea ce ar afecta si leul", a declarat Claudiu Cazacu.

Moneda nationala s-a apreciat vineri in raport cu euro, pana la un curs de 4,4275 lei/euro, in scadere cu 0,74 bani (0,17%) fata de cotatia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anuntate de Banca Nationala a Romaniei. Este cel mai bun curs pentru leu in raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni si jumatate), cand cursul anuntat de BNR a fost de 4,4221lei/euro.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit vineri ratingul atribuit Romaniei, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. 'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii. In urma deciziei de vineri, ratingul de tara al Romaniei este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei si Spaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2369 ori