Prognoze optimiste pentru leu in lunile urmatoare. Singura conditie: stabilitatea politica

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:44
3031 citiri
Prognoze optimiste pentru leu in lunile urmatoare. Singura conditie: stabilitatea politica
Leul si coroana suedeza, singurele monede europene care s-au apreciat in fata euro in primul trimestru

Leul va ramane o moneda stabila in cel de-al doilea trimestru, prognozele analistilor plasand euro la o cotatie de 4,4 lei la jumatatea anului. Optimismul se bazeaza pe un context economic favorabil, care poate fi spulberat cu usurinta prin scandaluri politice.

Evolutia echilibrata si matura a monedei nationale in 2013 a fost generata de un interes crescut din partea investitorilor pentru pietele emergente si de stabilitatea politica la nivel national.

"Pe termen foarte scurt, vedem un anumit potential de apreciere pentru RON, datorita acestor intrari de capital strain pe titlurile de stat, care ar putea continua la urmatoarele licitatii", a declarat analistul ING, Mihai Tantaru, care prognozeaza un curs de 4,4 lei/euro, la jumatate anului si de 4,3 lei/euro la finalul anului.

Melania Hancila, economist-sef Volksbank, confirma prognoza de 4,4 lei/euro la finalul celui de-al doilea trimestru.

Estimari similare ofera si analistul financiar Aurelian Dochia, care ia totusi in calcul o depreciere usoara, in baza diferentelor de inflatie de circa 3% intre UE si Romania, care se vor reflecta in curs, in ciuda unei evolutii stabile a leului. Astfel, jumatatea anului ar putea surprinde euro la o cotatie de peste 4,4 lei.

Leul a inceput anul bine

Prognozele valutare iau in calcul evolutie buna a leului din acest an, fiind singura moneda, alaturi de coroana suedeza, care a inregistrat cresteri (+0,7%) in fata euro, in primul trimestru.

Evolutia cursului valutar euro/leu in primul trimestru din 2013

Dupa alegerile parlamentare s-au linistit apele pe scena politica, iar includerea iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a crescut interesul investitorilor straini. Astfel, in primele doua luni, leul s-a apreciat cu 2% fata de euro, cea mai buna evolutie a unei monede europene in aceasta perioada.

In martie, leul a cunoscut o depreciere de 1,3% fata de euro, cea mai mare din UE dupa forint, pe fondul crizei financiare din Cipru, tara care a impus taxarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro si falimentul celei de-a doua banci din tara ca marime, Laiki Bank.

"In ciuda a ceea ce s-a intamplat in ultima vreme cu Ciprul, momentul a fost depasit destul de bine. Piata europeana si euro au suferit un recul, insa lucrurile s-au stabilizat iar leul, cred eu, s-a descurcat bine in criza asta", a spus Dochia.

Cursul mediu in 2013 a crescut usor in 2013, de la 4,3793 lei/euro in ianuarie, la 4,3848 lei/euro in februarie si ajungand la 4,3915 lei/euro in martie. Cel mai mic curs valutar euro/leu din acest an a fost inregistrat in 18 ianuarie, cand moneda unica a fost cotata la 4,3351 lei/euro, iar cel mai ridicat curs valutar a fost inregistrat in 22 martie, cand euro a atins nivelul de 4,4286 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar 2013, #prognoze curs valutar 2013, #curs valutar aprilie, #curs valutar banci , #Curs valutar