Ce prognoze fac specialistii financiari pentru euro si dolar la final de an

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
3833 citiri
Ce prognoze fac specialistii financiari pentru euro si dolar la final de an

Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.

Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.

In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.

De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.

De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.

Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru

Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.

Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007 pana in prezent (2,5 la suta), potrivit BNR.

Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1 la suta fata de luna ianuarie), pana la nivelul de 4,3848 lei/euro.

Cursul de schimb leu/euro a inregistrat o crestere cu caracter episodic in luna martie, intr-un context caracterizat de amplificarea temporara a aversiunii globale fata de risc (reflectata inclusiv de scaderea mai rapida a raportului euro/dolar), sub influenta unei succesiuni de evenimente externe nefavorabile, care a culminat cu tensionarea puternica a situatiei din Cipru.

Nivelul mediu al cursului de schimb euro/leu anuntat de Banca Nationala a Romaniei in luna martie a fost de 4,3915 lei/euro, consemnand astfel a doua luna de crestere.

Cursul de schimb leu/euro s-a repozitionat pe o panta descendenta in a doua saptamana a lunii aprilie, intr-un context caracterizat prin diminuarea aversiunii globale fata de risc, sustinuta de deciziile de mentinere a ratei dobanzii de politica monetara si de continuare a programului de achizitii de active financiare adoptate de Banca Angliei.

Astfel, in aprilie, nivelul mediu al cursului de schimb a scazut la 4,3802 lei/euro, potrivit BNR.

In luna mai, cursul de schimb leu/euro s-a reinscris pe un trend ascendent, astfel ca banca centrala a publicat un curs mediu 4,3375 lei/euro. Ritmul de crestere a raportului leu/euro pe parcursul lunii mai a fost relativ lent, astfel incat valoarea medie a cursului de schimb leu/euro a inregistrat o scadere de 1,0 la suta fata de cea consemnata in luna anterioara.

Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb, de la 4,4090 lei din 3 iunie, pana la 4,5535 lei, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru.

Parerea specialistilor cu privire la evolutia cursului

"Majoritatea evolutiilor cursului de schimb au fost dictate de ce s-a intamplat in UE, si in special in zona euro, mai exact de evolutia crizei din zona euro" a declarat pentru Business24 Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.

Acesta este de parere ca "in iunie, singura explicatie plauzibila este ce s-a intamplat la nivelul uniunii europene, avand in vedere ca a existat temerea usoara ca vom iesi din acordul cu FMI, dar si deprecieri ale valutelor regionale".

"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie , care desi e cea mai mare din UE intra usor pe o panta descendenta) care arata bine", a completat Dragos Cabat.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, este de parere ca "aprecierea leului, care nu urmeaza acel trend de depreciere de la inceputul crizei, se datoreaza atractivitatii pietei titlurilor de stat, care a atras capital in Romania".

"Investitorii din tarile dezvoltate s-au orientatat catre active cu randamente superioare si, incepand de la debutul anului trecut, s-au orientata tot mai puternic si spre zona din care face parte Romania" a declarat pentru Business24, Vlad Muscalu.

"Dupa ce am depasit alegerile, dupa ce o banca de investitii importanta ne-a introdus intr-un indice reprezentativ pentru aceste tipuri de active, investitorii straini vin si in piata de titluri de stat Romaneasca."

"In finalul lunii mai, investitorii au vazut niste declaratii din partea Bancii Centrale Americane care sugerau ca ratele de dobanda vor creste ceva mai repede decat se asteptau pana in mom acela. Acest lucru a determinat ca activele romanesti sa fie mai putin atractie si, astfel, am vazut o miscare negativa pe piata titlurilor de stat, urmata de o miscare negativa pe piata valutara" declara Muscalu.

Prognoza pentru finele anului 2013. Cursul euro va fi de 4,40 lei, iar dolarul ajunge la 3,67 lei

"In functie de evolutiile politice interne si avand in vedere ca ne apropiem si de alegerile europarlamentare, spre sfarsitul anului vom intra pe o panta de depreciere a leului, iar cursul de sfarsit de an va varia intre 4,40-4,45 lei", a declarat Dragos Cabat.

In schimb, economistul de la ING Bank, Vlad Muscalu, este optimist in ceea ce priveste evolutia cursului euro/leu si considera ca, "in finalul anului, leul va fi relativ puternic".

"Anul 2013, pare sa fie anul in care trendul de depreciere pe care l-am vazut in deputul crizei va fi intrerupt, iar cursul euro/leu va fi de 4,40 lei in luna decembrie" a completat el.

Nu cu acelasi optimism este prognozat dolarul american. Specialistul de la ING Bank considera ca la sfaritul acesti an, cursul de schimb va fi de 3,67 lei/dolar.

Pentru persoanele cu credite in franci elvetieni prognoza analistului financiar Muscalu este incurajatoare, acesta sustinand ca spre finalul anului, francul va fi cotat la 3,49 lei.

#curs valutar, #prognoza curs euro, #dolar american curs schimb, #evolutie curs valutar 2013 , #Curs valutar