Leul isi revine dupa cea mai abrupta cadere din 2013

Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:33
1895 citiri
Leul isi revine dupa cea mai abrupta cadere din 2013

Leul s-a depreciat fata de euro cu 1,6% in ultima saptamana, cea mai abrupta cadere din 2013, un an generos pentru moneda nationala. Este efectul unui context extern si nu exista fundamente pentru instalarea unui trend de depreciere sustinuta in perioada urmatoare, au explicat analistii pentru Business24. In plus, "stricaciunile" vor fi limitate, daca leul se ridica repede.

"Leul a inceput sa recastige teren pe piata interbancara inca de ieri, pe seama ameliorarii temerilor pe pietele financiare. Moneda isi va reveni pana la finalul saptamanii", apreciaza analistii ING.

BNR a afisat marti un curs de referinta de 4,4008 lei/euro, in scadere cu 0,19% fata de ziua precedenta. Totusi, cu doar o saptamana in urma, cursul oficial leu/euro era de 4,3297.

Evolutia cursului este pusa pe seama aversiunii investitorilor straini fata de pietele emergente. Dupa ce banca centrala americana a lansat semnale despre o posibila abandonare a strategiei de cumparare de obligatiuni, investitorii au inceput sa investeasca masiv in titluri de stat in dolari, in perspectiva unor cresteri ale randamentelor. Cele mai afectate monede europene eu fost cele din Europa de Est: zlotul polonez si forintul maghiar au cunoscut deprecieri chiar mai mari decat moneda nationala.

Rate bancare mai mari si inflatie

Insa astfel de fluctuatii nu sunt deloc binevenite. Chiar si pe termen scurt, o depreciere a cursului afecteaza valoarea ratelor bancare in valuta si pot provoca o crestere a preturilor, avertizeaza analistul economic Mircea Cosea, sustinut, de altfel, si de alte voci din piata.

"Bunurile de larg consum vor fi cele mai afectate, pentru ca au un ciclu de productie mai rapid, insa trendul de depreciere trebuie sa se mentina o perioada mai lunga pentru a influenta consistent rata inflatiei", apreciaza analistul financiar Radu Ciofu.

Cea mai insemnata depreciere, intr-un an relativ linistit

In ciuda evolutiilor recente, leul ar putea ramane o moneda stabila in cel de-al doilea trimestru, prognozele analistilor plasand euro la o cotatie de 4,4 lei la jumatatea anului. Prognozele valutare iau in calcul evolutia buna a leului din acest an, fiind singura moneda, alaturi de coroana suedeza, care a inregistrat cresteri (+0,7%) in fata euro, in primul trimestru.

Cursul mediu in 2013 a scazut, de la 4,3793 lei/euro in ianuarie, la 4,3375 lei/euro in mai. Cel mai mic curs valutar din acest an a fost inregistrat in 3 mai, cand moneda unica a fost cotata la 4,3072 lei/euro, iar cel mai ridicat nivel a fost inregistrat in 22 martie, cand euro a atins nivelul de 4,4286 lei.

In schimb, cursul valutar a inregistrat, in 2012, un record istoric regretabil. Euro a fost cotat in data de 3 august la 4,6481 lei/unitate. Cauza a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al anului electoral, care a afectat economia romaneasca, deja puternic incercata de cei cinci ani de criza. Acest record este rezultatul schimbarii a trei guverne la distanta de cateva luni si a interminabilului conflict dintre premier si presedinte.

Daca euro a inceput anul 2012 la un curs de 4,3219 lei/unitate in data de 4 ianuarie, incepand cu luna iulie, media lunara a cursului de schimb nu a mai coborat sub 4,5 lei/euro. Astfel, media ultimelor 12 luni (decembrie 2011/noiembrie 2012) a urcat la 4,4424 lei/euro, de la 4,2379 lei/euro in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoza curs valutar, #curs valutar BNR, #curs valutar euro leu , #Curs valutar