Adrian Mitroi: Macrostabilitatea economica locala este expusa la posibile contre dinspre politic

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 08:51
1791 citiri
Adrian Mitroi: Macrostabilitatea economica locala este expusa la posibile contre dinspre politic

Macrostabilitatea economica locala este expusa la posibile contre dinspre politic, afirma Adrian Mitroi, membru al conducerii CFA Romania, in calitate de lector, Investitii si Finante Comportamentale, la Academia de Studii Economice.

Acesta a vorbit, intr-un interviu acordat Agerpres, despre balanta de plati, fluxul de investitii straine directe (ISD), creditele neperformante si inflatie.

Creditele intragrup din noiembrie 2013 au crescut volumul investitiilor straine directe in primele 11 luni ale anului trecut. Cum vi se pare dinamica investitiilor straine directe?

Refluxul de dezintermediere este de neoprit, mai ales in sectoarele care nu mai au potential. Capitalul asiatic este cel important de utilizat, este cel cu cea mai mare rabdare, pro industrie si constructie pe termen lung de avantaj comparativ. Capitalul european vine doar prin fonduri si nu direct - cel care ar fi creat joburi productive, adevarate, sustenabile, bine platite, competitive. Economiile de sursa ale acestui capital au nevoie la fel de mult de aceste fonduri, deci competitia s-a mutat din planul tarilor de destinatie in planul competitiei intre tari dezvoltate si tari in dezvoltare.

Au tot aparut voci care spun ca avem un deficit mic de cont curent. Nu credeti ca, de fapt, acest deficit mai mic este dat, in special, de lipsa ISD-urilor si ca nu este creat de balanta import/export?

Logica dumneavoastra este corecta. Combinatia buna a momentului (2222 - pentru crestere, inflatie si cele doua deficite) cu un curs usor depreciat este tot ce putem face bine acum din punct de vedere al mixului de macro politici. Macrostabilitatea economica locala este expusa la posibile contre dinspre politic. Din plan extern, anul 2014 va fi unul dificil pentru pietele in dezvoltare. Economiile din Argentina, Turcia, Brazilia, Filipine, Africa de Sud, Rusia, China si India pierd din viteza in favoarea tarilor mai dezvoltate (cine ar fi crezut asta acum ceva timp?). In plus, cel mai riscant factor nou este corelatia nefericita a acestor evenimente. O regula dura a finantelor moderne spune ca in piata aflata in corectie, corelatia intre valorile activelor si afacerilor tine sa creasca, adica strategia de diversificare - de speranta ca nu toate plasamentele merg prost in acelasi timp, isi pierde din eficienta. In fata acestui risc global, cei ca noi, mai putin vinovati si cu temele de macrostabilitate mai bine facute, platesc consecintele neintentionate. De exemplu, presiunea usoara dar sustinuta pe valoarea activelor financiare si a monedelor.

Presiunea pe monedele emergente va continua in primul rand din cauza incertitudinii dinspre cei doi mari jucatori economici ai lumii, SUA si China. In acest context global economic, dar si politic, mai degraba incert, cred ca noi avem o fereastra buna de oportunitate sa folosim accizele mai mari pentru proiectele strategice de infrastructura si sa scadem CAS, pro business. Ce pierdem la accize sigur castigam la curs valutar si la cel al petrolului. Un lucru este cert de acum, nu avem motive sa mai intarziem reformele de fond. Economic, situatia globala nu se indreapta nici repede nici usor.

Ce parere aveti de reducerea dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii la inceput de an?

Inca un pas. Cred ca 3,5% este nivelul cel mai mic care se acomodeaza in economie. Strategia de Carry-Trade pe leu trebuie sa fie in continuare usor atractiva pentru capitalul extern de portofoliu: imprumut la rata fara risc, in moneda fara risc (euro) si plasament pe termen scurt la rata fara risc, in moneda cu risc (leu). Investitorul poate fi convins de acest procent, macar 1-2% dobanda reala. Acest capital strain prefera sa cumpere titluri de finantare a deficitului si pentru ca nu se teme de cea de-a doua conditie necesara pentru aceasta strategie/plasament - cea a stabilitatii monedei de plasament (leu). Aceasta este in grija bancii centrale, copilotul politicilor guvernamentale de finantare cat mai ieftina a deficitului.

Un risc secundar, dar important, este cel al inchiderii de robinet monetar dinspre FED. Euro este in continuare o moneda apreciata fata de dolar (de fapt dolarul este o moneda depreciata smart de catre FED). O depreciere a euro fata de dolar - o consecinta fireasca a inchiderii doar usoare a robinetului - face cu atat mai atractiva strategia de carry trade pe leu/euro. Daca va fi asa, ar mai fi loc de acomodare, asta daca celelalte riscuri, in special cele globale, nu inclina balanta catre inasprire monetara.

In plus, pentru prima jumatate de an mai este loc de reducere de rezerve, mai este spatiu monetar si pentru reducere de dobanda, dar prudenta va insemna mai degraba wait and see (asteapta sa vezi - n.r.).

CORE 2 ajustat este negativ, cel putin la finalul lunii noiembrie era la-0,21%, pentru a doua luna consecutiv. Cum comentati?

Trend ca in modelul european, exact la fel pentru economiile performante inclusiv pentru Europa de Sud. Procesul sustinut de deflatie este un teritoriu necartografiat despre care avem carti scrise doar in limba japoneza. O certitudine am putea avea despre cauza acestui proces: revenirea economica (incerta si temporara) s-a bazat doar pe monetarism si bail - out politic, nu pe reforme structurale, deci nu a creat si nu va crea joburi (bine platite). Mai ales ca joburile pe acest nou ciclu sunt altele decat cele care existau inainte de Marea Recesiune. O moneda prea tare pentru unii si prea slaba pentru altii, cu o dobanda prea mare, respectiv mica, cu ajustarea insuficienta a calificarilor si nevoia de recalificare, supraeducatia, mobilitatea redusa, competitivitatea fragila, sisteme sociale depasite - sunt toate subiecte de reforma structurala amanata cu rezultat in deficit de competitivitate.

Pentru politicianul european (fata de cel american care a denumit anul 2014 - anul actiunilor hotarate de reforma economica), strategia cea mai zen este sa astepte un recul economic in Asia si in tarile emergente, care mai poate imprumuta timp pentru aceste reforme intarziate.

In ceea ce ne priveste, agricultura devine incet dar sigur un pilon de baza pentru noi, aducator de crestere economica dar si de preturi mai favorabile local. Pe noul ciclu economic, cand vom deveni exportatori si de agricultura, pe langa industrie, ne construim noul avantaj competitiv sustenabil.

Va asteptati sa scada rata creditelor neperformante in a doua parte a anului?

E un procent mare pentru ca reprezinta o politica atenta si stricta de reglementare. Este si pretul economic pe care il platim fiecare pentru excesele consumeriste si investitionale din perioada de boom. Este si motivatia pentru care dinamica de credit va stagna, dar este si un purgatoriu folositor economic - pune presiune pe realocarea activelor si capitalului spre alte sectoare, cu potentialul potrivit noului ciclu economic, mai competitive si mai putin bazate pe active de confort (imobiliare) si mai mult pe active de productie (teren agricol, imobiliare de investitii). Acest proces este necesar si firesc, ca zapada si viscolul de afara - foarte bun pentru agricultura.

#mitori economie, #macrostabilitate economie, #stabilitate economie , #Stiri Macroeconomie