Curs valutar. Leul cedeaza din nou presiunilor externe si atinge cel mai slab nivel al anului

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 13:12
2289 citiri
Curs valutar. Leul cedeaza din nou presiunilor externe si atinge cel mai slab nivel al anului

Sperantele de stabilizare a cursului de schimb se naruie, dupa ce moneda nationala si-a reluat, miercuri, deprecierea in fata de principalelor valute, cursul euro/leu atingand maximul acestui an. Mai exact, BNR a publicat un curs de referinta de 4,4291 lei/ euro, in crestere cu 0,64% fata de marti.

Moneda romaneasca a pierdut teren si in comparatie cu dolarul american, pana la o referinta de 3,3885 lei/dolar, in crestere cu 0,70%. Cursul leu/dolar a fost in ziua precedenta de 3,3649 unitati.

La randul lui, francul elvetian s-a intarit in raport cu moneda nationala, BNR anuntand miercuri un curs de 3,5737 lei/franc elvetian, dupa ce marti publicase o cotatie de 3,5465 lei/franc.

Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Si-a luat BNR mana de pe curs?

Cea de-a doua parte a sesiunii interbancare de marti s-a desfasurat intr-o piata linistita, iar cotatiile monedei nationale au ramas aproape de 4,4 lei/euro, fluctuand in ritm cu miscarea valutelor din regiune.

De asemenea, la deschiderea sedintei de miercuri, euro a fost tranzactionat la 4,3990 lei, cursul fiind in imediata apropiere a nivelurilor de marti din jurul orei 16:30, de 4,3980 - 4,40 lei/euro.

Spre jumatatea sedintei interbanacare insa, ordinele de cumparare de valuta din partea jucatorilor straini, care au vandut obligatiuni in lei emise de Ministerul Finantelor, s-au intensificat, potrivit dealerilor, iar cursul a trecut de 4,43 lei/euro. S-a simtit imediat in evolutia cotatiilor desi in trecut efectele unor astfel de miscari au avut o amploare mai mica.

"Sunt jucatori straini care ies de pe obligatiunile in lei, iar ordinele de cumparare de valuta au pus presiune pe curs, in conditiile unei piete putin lichide. La intrarea pe titluri (din lunile precedente, n.r) nu s-a observat o miscare atat de pronuntata, probabil din cauza unor cumparari indirecte de euro din partea bancii centrale", a afirmat un dealer.

Evolutie surprinzatoare a leului, intr-un an linistit

Leul s-a depreciat fata de euro cu 1,6% in ultima saptamana, cea mai abrupta cadere din 2013, un an generos pentru moneda nationala. Este efectul unui context extern si nu exista fundamente pentru instalarea unui trend de depreciere sustinuta in perioada urmatoare, cred analistii financiari. "Stricaciunile", insa, vor fi limitate doar daca leul isi revine repede.

Evolutia cursului este pusa pe seama aversiunii investitorilor straini fata de pietele emergente. Dupa ce banca centrala americana a lansat semnale despre o posibila abandonare a strategiei de cumparare de obligatiuni, investitorii au inceput sa investeasca masiv in titluri de stat in dolari, in perspectiva unor cresteri ale randamentelor. Cele mai afectate monede europene eu fost cele din Europa de Est: zlotul polonez si forintul maghiar au cunoscut deprecieri chiar mai mari decat moneda nationala.

#curs valutar BNR, #curs schimb euro, #curs leu euro, #cotatie dolar, #curs franc elvetian , #Curs valutar