Cresterea euro in raport cu leul, o fluctuatie de conjunctura fara efecte pe piata

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 15:10
2299 citiri
Cresterea euro in raport cu leul, o fluctuatie de conjunctura fara efecte pe piata

Deprecierea leului fata de euro din ultimele zile nu a fost provocata de factori interni, ci mai degraba, tulburarile de pe pietele internationale, sunt de parere analistii contactatii de Business24 .

Potrivit acestora, pe plan intern nu exista vesti care sa explice tendinta aceasta de depreciere si cred ca presiunea este datorata pietelor externe. Pe lista cauzelor se numara cresterile de dobanzi din SUA care au determinat miscari de capital pe pietele internationale, cele mai afectate fiind pietele emergente.

Aurelian Dochia, analist economic

"Nu sunt cauze interne. Cred ca este legat mai degraba de ce se intampla pe pietele internationale unde au aparut destule tulburari datorita asteptarilor ca Banca Centrala Americana sa inceapa sa stopeze politica de relaxare cantitativa pe care a aplicat-o pana acum" a declarat analistul economic, Aurelian Dochia pentru Business24

Parerea lui Dochia este impartasita si de economistul ING, Vlad Muscalu.

"De data aceasta, noi nu vedem factori interni care sa justifice aceasta miscare", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu.

Vlad Muscalu, senior economist ING Bank Romania

Banca Nationala a Romaniei (BNR)a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4725 lei/euro, consemnand a patra zi consecutiva de crestere, atingand astfel un nou maxim al ultimelor zece saptamani. O rata de schimb mai mare decat cea de vineri a fost afisata de banca centrala la 25 iunie, cand euro a fost la 4,4870 lei.

Presiunile de devalorizare a leului vor continua

Analistul economic, Aurelian Dochia, sustine ca in urmatoarele lunii va continua tendinta generala de depreciere a leului in raport cu moneda unica.

"Presiunile de devalorizare vor continua si ar putea sa se suprapuna si ceva intern, vreo decizie nefericita a autoritatilor in materie economica care sa produca o surpriza pe piata", a declarat Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania, sustine ca interesul pentru euro, atat intern cat si extern, este in scadere si probabil ca va exista o presiune usoara a leului.

Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania

Acesta sustine ca euro nu mai este o moneda suficient de atractiva, cel putin in termeni de randament pe care il ofera.

"Eu cred ca in continuare va fi o presiune usoara de depreciere insa nu imi este teama de o depreciere care sa conteze pentru ca parametrii mcroeconomici sunt suficienti de buni, atat de deficit de cont curent, cat si de deficit bugetar. Ne asezam cu leul pe alte platouri tot timpul in functie de unde este starea economica generala si in functie de unde este optimismul consumatorului si al investitorilor, a declarat Adrian Mitroi.

Aurelian Dochia este de parere ca variatiile cursului de schimb nu au depasit ceea ce ar putea sa fie considerate miscari normale.

"Romania si tarile din Europa au rezistat mult mai bine decat alte tari din Asia sau India, iar per total, leul a fost chiar foarte stabil daca ne uitam la o perioada mai lunga de timp", sustine Dochia.

Ce prognoze fac specialistii financiari pentru euro si dolar

Analistii economici sustin ca spre finalul anului 2013, cursul de schimb pentru perechea euro/leu va varia intre 4,40 si 4,50 unitati.

"Avand in vedere ca tendintele de pe pietele internationale sunt in continuare de miscare de capitaluri in defavoarea pietelor emergente, ma astept sa continue o usoara depreciere a leului in raport cu euro, iar cursul sa mearga spre 4,5 lei/euro", a declarat Aurelian Dochia.

Putin mai optimist in ceea ce priveste variatia cursului de schimb este secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi, care prognozeaza un curs de 4,45 lei/euro.

"Combinatia optima macroeconomica este cea actuala: un curs de referinta sub 4,5 lei/euro si valoarea actuala a dobanzilor", a declarat Mitroi.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, se asteapta ca anul 2013 sa fie primul an in care deprecierea sa inceteze.

"Ramanem optimisti in ceea ce priveste leul pentru anul acesta. Prognozam un curs de 4,40 lei /euro spre finalul anului si credem in continuare in sansele leului. Pentru dolarul american prognoza ramane 3,67 lei, o prognoza care rezulta din prognoza noastra pentru cursul leul fata de euro si prognoza strategistilor de la Londra privind cotaia euro fata de dolar" , a completat economistul de la ING Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #prognoza curs euro, #curs euro bnr, #dolar american prognoza curs , #stiri BNR