Deciziile prim-ministrului japonez Shinzo Abe de a influenta in mod dramatic masurile de stimul monetar, amanarea impozitarii suplimentare a consumului si declansarea alegerilor anticipate la mijlocul lunii decembrie au starnit rumoare nu doar in Japonia, ci si pe alte continente.
In timp ce intrebarea analistilor este simpla - "Cum poti revitaliza o economie performanta, dar imbatranita, dupa o perioada de criza?" -, raspunsul nu pare sa fie de gasit.
Devine clar ca prima serie de actiuni reformiste, cunoscute si ca "Abenomics", dupa numele premierului nipon, si-au demonstrat insuccesul odata puse in practica, mai ales dupa doua trimestre cu crestere economica negativa.
Chestiunea pusa in dezbatere este daca noul program economic - Abenomics 2.0 - va reusi sa repuna Japonia pe un trend ascendent de crestere economica.
Unii dintre comentatorii europeni, dintre care se distinge Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard, remarca si diverse asemanari intre criza japoneza si cea din zona euro, se arata intr-o analiza Project Syndicate.
Reforma cu pasi impleticiti
La fel ca si in cazul statelor din zona euro, in Japonia intelegerile politice au ajuns sa altereze masurile reformiste in economie. Daca, in prima faza, masurile de politica monetara pentru atingerea unui prag normal al inflatiei, politica fiscala si reformele structurale menite a impulsiona cresterea economica pe termen lung pareau cele mai bune masuri, alte impedimente au facut ca planul... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:15
Economia japoneza a inregistrat o crestere de 3,5% in ritm anual in primele trei luni, o veste buna pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economica este principalul obiectiv anuntat la preluarea puterii in luna decembrie.
Potrivit cifrelor publicate joi de Guvernul nipon, a treia mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 0,9% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fata de un avans de 0,3% inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2012. Analistii se asteptau la o crestere de 0,7% comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 1% in ritm anual, transmite AFP.
Consumul privat, care este responsabil pentru 60% din economia japoneza, a crescut cu 0,9% in raport cu trimestrul anterior in timp ce exporturile, care acopera practic restul de 40% din PIB, au inregistrat un avans important de 3,8%.
"Consumul privat a fost foarte puternic iar exporturile au inregistrat performante peste asteptari. Cresterea actiunilor si asteptarile pentru salarii mai mari sunt factorii care stimuleaza consumul", a declarat Hiroaki Muto, economist sef la Sumitomo Mitsui Asset Management Co.
Optimismul consumatorilor japonezi a crescut dupa revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, dupa victoria Partidului liberal democrat in alegerile legislative din decembrie. Dupa instalarea sa, Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale a Japoniei pentru ca aceasta sa relaxeze politica monetara in ideea de a ajuta... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 09:58
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10
Premierul nipon Shinzo Abe a anuntat necesitatea slabirii cursului de schimb al yenului fata de dolar la un raport de 90:1, acuzand SUA si unele tari UE de actiuni care conduc la consolidarea altor valute nationale in raport cu dolarul si euro, relateaza Wall Street Journal, citat de BFM.
Astfel, premierul japonez este al doilea oficial din G7, dupa guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care a spus ca bancile centrale din unele tari ar putea fi implicate intr-un razboi valutar, ceea ce complica relatia dintre state.
Seful executivului nipon a cerut Bancii Japoniei sa ia masuri impotriva acestei tendinte, care vine din SUA si Europa, si sa reduca moneda nationala la un curs de 90 de yeni pentru un dolar.
La inceputul tranzactiei in Asia, dolarul era apreciat luni la 84,38 de yeni. Potrivit premierului japonez, rata de schimb de 90 de yeni pentru un dolar ar trebui sa vina in sprijinul exportatorilor japonezi.
"Bancile centrale din lumea intreaga tiparesc bani pentru a sprijini economia si a creste exporturile. America este un exemplu concludent in acest sens", a spus presedintele Bancii Centrale a Japoniei, referindu-se la politica Rezervei Federale a SUA privind acumularea de lichiditati pe piata prin volumul mare de achizitii de obligatiuni de stat si alte active.
Banca Japoniei ia in considerare noi masuri privind inflatia in ianuarie, iar in prezent isi relaxeaza politica monetara, care ar trebui sa duca la slabirea yenului.
Abe si alti lideri ai... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 15:05
Guvernul japonez a aprobat a doua runda de masuri de stimulare in decurs de o luna, in valoare de 11 miliarde de dolari, premierul Yoshihiko Noda incercand sa impulsioneze economia inainte de alegerile generale din decembrie, relateaza Financial Times.
Masurile, finantate din fonduri de rezerva ale Executivului, includ activitati de reconstructie in regiunile afectate de cutremurul din martie 2011, sustinerea pietei muncii si a companiilor mici, care duc lipsa de lichiditati.
Valoarea programului este aproape dubla fata de un pachet de masuri anuntat la sfarsitul lui octombrie, destinat in special lucrarilor de reconstructie.
Masurile de stimulare au fost aprobate in conditiile in care Japonia este in pragul unei recesiuni tehnice, a cincea din ultimii 15 ani, producatorii reducand productia din cauza scaderii vanzarilor si inrautatirii perspectivelor de profit.
PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,9% in perioada iulie-septembrie, principalul factor negativ pentru economie fiind declinul exporturilor, iar analistii anticipeaza ca tendinta negativa va continua a ultimul trimestru al anului. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 14:37
Yoshihiko Noda, prim-ministrul Japoniei, a anuntat, in urma discutiilor cu reprezentantii opozitiei, ca va dizolva Camera Deputatilor, in cazul in care principalul partid din opozitie va accepta realizarea unor reforme electorale cruciale.
Decizia premierului urmeaza sa fie anuntata vineri, iar daca Parlamentul japonez va fi intr-adevar dizolvat, tara va organiza alegeri parlamentare, cel mai probabil, luna viitoare.
Decizia a fost intampinata cu bucurie de democrat- liberalii din opozitie, care au fost la putere in Japonia timp de 55 de ani, pana in 2009, si se asteapta sa revina la guvernare, scrie The Economist.
Conform sondajelor din acest moment, increderea populatiei in guvernul condus de Noda este la un nivel de sub 20%. Cu toate acestea, aceleasi sondaje arata ca aproape jumatate din populatie este nehotarata in legatura in a-si acorda sprijinul unui anumit partid, anunta Associated Press, citata de USA Today. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:15
Panasonic, cel mai mare angajator al Japoniei din sectorul comercial, a anuntat ca va concedia 10.000 de persoane pana in martie, in incercarea de a-si reduce costurile si a-si spori profiturile.
Panasonic tinteste prin aceasta decizie o crestere a profiturilor la 2,52 miliarde de dolari in anul fiscal urmator care va incepe in aprilie 2013, a declarat directorul financiar al companiei, Hideaki Kawai, conform Reuters.
Panasonic a restructurat deja in anul fiscal precedent 36.000 de posturi.
Compania japoneza a anuntat in octombrie ca prognozeaza o pierdere de aproape 10 miliarde de dolari in actualul an fiscal, dupa ce a renuntat la afaceri din domeniul telefoniei mobile, panourilor solare si productiei de baterii.
In ciuda deprecierii si vanzarii de active, Kawai se indoieste ca Panasonic va reusi sa atinga tinta de 5% a marjei de profit in urmatorii trei ani, tinta stabilita de actualul director executiv al companiei.
Cum a actionat Hitachi?
Hitachi le arata cunoscutilor producatori de televizoare Panasonic, Sony si Sharp cum s-ar putea dezvolta in alte domenii de activitate.
Daca valoarea de la bursa din Tokyo a fiecareia din cele trei firme mai sus mentionate a scazut din aprilie 2010 cu peste 73%, valoarea Hitachi a crescut cu 17%, pana la 24 de miliarde de dolari, aproape de valoarea combinata a Panasonic, Sony si Sharp, scrie Bloomberg.
Dupa ce in urma cu trei ani Hitachi a suferit o pierdere record in sectorul televizoarelor, in august... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 11:30
Fondul Monetar International a emis o avertizare catre Japonia, pe care o suspecteaza ca ar putea declansa o crestere brusca a titlurilor japoneze, care ar putea zdruncina economia si ar putea arunca datoria tarii in zona de nesustenabilitate.
Raportul referitor la sustenabilitatea Japoniei, lansat vineri, le arata factorilor politici de la Tokyo pietele sunt ingrijorate cu privire la posibilele probleme fiscale pe care le-ar putea avea autoritatile japoneze, transmite Wall Street Journal.
Datoriile publice japoneze reprezinta aproape dublul PIB-ului anual - un raport care este mai precar decat in orice alta economie industrializata, inclusiv actualele vedete ale crizei, Italia si Spania. Autoritatile japoneze au fost foarte incete in implementarea de masuri de crestere a taxelor si impozitelor, mai ales dupa cutremurul din 11 martie.
Felul in care au evoluat pietele europene a prezentat explicit ce se intampla cu acele economii care sunt privite cu neincredere de catre investitori si cum este amendata, prin dobanzi, lipsa de credibilitate fiscala, se arata in raportul FMI.
Raportul a fost pregatit pentru a fi utilizat in cadrul dezbaterilor G20 cu privire la dezechilibrele globale. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 22:33
Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat Japonia luni, coborand ultimul rating pentru credite in valuta din categoria triplu-'A', in cadrul unei miscari ce ar putea reinnoi speculatiile de pe piata cu privire la bonitatea natiunilor bogate, mai ales a Statelor Unite, relateaza Reuters.
Retrogradarea la 'Aa2' de la 'AAA' a reprezentat o lovitura dura pentru Japonia, care nu are aproape deloc expunere la datorii in valuta.
Moody's a urcat, insa, ratingul pentru credite in yeni al orasului Tokyo, de la 'Aa3' la 'Aa2', spunand ca piata interna de obligatiuni are capacitatea de a face fata planurilor guvernamentale privind creditarea.
Argumentele miscarii efectuate de agentia de evaluare financiara ar putea sustine speculatiile de pe piata conform carora Statele Unite nu merita cel mai ridicat calificativ pentru credite.
"Miscarea prin care a fost coborat ratingul pentru obligatiuni in valuta al Japoniei, de la 'Aaa' deschide calea speculatiilor cu privire la alte decizii asemanatoare pe care ar putea sa le ia Moody's", a spus Kenro Kawano, strateg la Credit Suisse, Tokyo.
Economia Japoniei a fost afectata de un colaps al exporturilor incepand cu septembrie 2008, desi exista semne ca cea mai dificila perioada a recesiunii s-a incheiat.
Economia tarii s-a comprimat cu o rata anuala de 12,1% in ultimele trei luni din 2008, iar analistii se asteapta ca ritmul scaderii PIB-ului sa fie asemanator si in primul trimestru din 2009.
Banca centrala a estimat ca... mai mult
Luni, 18 Mai 2009, ora 16:20