Financial Times: Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza. Avem motive sa ne bucuram?

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 07:40
2685 citiri
Financial Times: Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza. Avem motive sa ne bucuram?
Foto: Facebook Christine Lagarde

Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza, reusind sa depaseasca o serie de probleme politice grave, asociate populismului, precum decizia Marii Britanii de iesire din UE si abordarea noului presedinte al SUA, Donald Trump, comenteaza Financial Times, avertizand ca inca exista riscuri.

"Se presupunea ca Brexit si Donald Trump urmau sa aduca dezastru, perspective sumbre si conflicte comerciale in economia globala, foamete si raspandirea epidemiei populismului. Dar timpul rezolva multe lucruri. Astfel ca, in schimb, reuniunea liderilor grupurilor financiare mondiale desfasurata la Washington a transmis un optimism adecvat anotimpului", noteaza Financial Times intr-un material intitulat "Economia mondiala: Dupa furtunile politice a venit primavara - in pofida regreselor populiste, relansarea economica este cea mai puternica post-criza".

"A venit primavara si, odata cu ea, primavara economica", a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI (foto), cu ocazia reuniunii reprezentantilor Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, desfasurata in perioada 21-23 aprilie la Washington D.C.

Perspectiva increzatoare a FMI este alimentata de imbunatatirea performantelor economiilor majore pe plan global. In raportul prezentat recent, FMI a imbunatatit perspectiva cresterii economice globale pentru prima data in sase ani, tinand cont de performantele Chinei, care a anuntat o crestere economica anuala de 6,9%, pe baza estimarilor primului trimestru, si de imbunatatirea situatiilor in Japonia si Europa.

Statele Unite se apropie de - daca nu cumva au atins - o rata ocupationala completa. Pentru FMI, care anticipeaza o crestere a PIB-ului mondial cu 3,5% in 2017, cea mai puternica perspectiva este data de relansarea sistematica a productiei si comertului.

"Ceea ce este diferit de data aceasta este ca toate motoarele economice functioneaza pentru prima data in acelasi timp. Nu functioneaza la parametri foarte puternici, dar functioneaza", explica Raghuram Rajan, fost guvernator al Bancii centrale din India si fost economist-sef la FMI.

"Consolidarea relansarii economice chiar se intampla", confirma un alt fost economist-sef al FMI, Olivier Blanchard, argumentand ca efectele crizei economice si financiare din 2008 si ajustarile spre o crestere economica de nivel doar "mediocru" sunt la final.

"Pentru a sintetiza: chiar daca politicile in Occident sunt marcate de acumularea preocuparilor generate de un deceniu de crestere econ ...citeste mai departe despre "Financial Times: Economia globala este la cel mai inalt nivel dupa criza. Avem motive sa ne bucuram?" pe Ziare.com

#perspective economia mondiala, #criza mondiala , #Stiri Macroeconomie