Pesimistii asteapta o criza financiara in 2016. Si daca au dreptate?

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 10:50
8190 citiri
Pesimistii asteapta o criza financiara in 2016. Si daca au dreptate?
Foto: Pixabay

Cel mai pesimist analist din centrul financiar al Londrei, Albert Edwards, unul dintre strategii bancii Societe Generale, este de parere ca anul acesta poate avea loc o criza la fel de grava precum cea din 2008, care ar putea sfarama zona euro.

Analistul sustine ca tarile occidentale vor fi lovite de un val deflationist venit din pietele emergente, iar bancile centrale par sa nu constientizeze acest lucru, relateaza The Guardian.

"Evolutia economiei globale va impinge Statele Unite inapoi in recesiune. Criza financiara s-a redesteptat. Va fi la fel de rea ca cea din 2008-2009 si va avea efecte foarte urate", prognozeaza Edwards.

Edwards nu este singurul care se arata foarte ingrijorat cu privire la perspectiva economica a anului in curs. La inceputul acestei saptamani, economistii Royal Bank of Scotland au prezis un cutremur iminent in pietele financiare din intreaga lume.

Temerile privind reizbucnirea unei noi crize economice globale au fost accentuate si de turbulentele inregistrate in pietele de capital si de prabusirea pretului petrolului la un plafon minim de aproape 30 de dolari/baril.

"Se poate si mai rau? Bineinteles ca se poate! Valutele din pietele emergente sunt in cadere libera, iar sectorul corporatist din Statele Unite este strivit de aprecierea continua a dolarului", isi continua Edwards seria de progonoze negre.

Mandria costa

Albert Edwards spune ca pana si Rezerva Federala a pus un diagnostic gresit starii de sanatate a economiei americane.

"Am vazut o crestere masiva a creditelor in SUA, dar banii acestia nu au fost investiti in activitatea economica reala. Sunt imprumuturi folosite pentru finantarea operatiunilor de rascumpare a actiunilor", sustine analistul Societe Generale.

Pentru acesta, evolutia dolarului american din prezent este identica cu traseul urmat de yen in perioada anilor '90, o apreciere care a general un val deflationist in Japonia, urmata de un soc in sistemul bancar nipon.

Un alt semn al crizei ce sta sa vina il reprezinta scaderea cererii de creditare in China. "Asta se intampla cand oamenii isi pierd increderea in bancile centrale si asta se va intampla si in SUA si Europa", prevede Edwards.

De altfel, analistul londonez se arata socat si de "incredibila vanitate" pe care oficialii bancilor centrale o manifesta in fata situatiei actuale de pe pietele financiare, considerand ca acestia nu au invatat nimic din dezastrul produs de bula de pe piata imobiliara din 2008.

"Nu au inteles sistemul de atunci si nu sunt in stare sa inteleaga nici ca gresesc din nou. Deflatia ne inconjoara din toate partile, iar bancile centrale nu sunt capabile sa vada acest lucru", comenteaza critc analistul.

Cortina peste zona euro

Oficialii Bancii Centrale Europene au incercat in ultimele 10 luni sa revitalizeze economia anemica a zonei euro, dar eforturile lor de a deprecia moneda unica si a ridica gradul de crestere economica s-ar putea sa nu aiba nicio valoare in cazul unei noi crize globale.

"Daca economia globala intra iarasi in recesiune se trage cortina peste zona euro. Moneda euro a fost un dezastru de la inceput, pare o masina apocaliptica menita sa serveasca numai interesele economice ale Germaniei", opineaza analistul.

Din punctul sau de vedere, tarile din flancul sudic, Franta, Italia si Spania, nu vor accepta o noua crestere a ratei somajului, fenomen asociat cu perioadele de recesiune, fapt ce ar duce la destramarea uniunii monetare de pe continent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza economica 2016, #moneda euro, #recesiune globala, #criza economica SUA , #Management