Redresarea economiei globale mai intarzie 18 luni. SUA, Japonia si Grecia, marile probleme

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 14:25
2582 citiri
Redresarea economiei globale mai intarzie 18 luni. SUA, Japonia si Grecia, marile probleme
Foto: RBS

Expertii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au revizuit in scadere perspectiva de crestere globala pentru urmatorul an si jumatate.

Economia globala se va contracta usor in urmatoarele 18 luni, nivelul de crestere de dinaintea crizei urmand sa fie atins abia la finalul anului viitor.

Expertii OCDE isi bazeaza analiza pe datele dezamagitoare inregistrate de economiile Statelor Unite si Chinei in primul trimestru al acestui an. Organizatia prognozeaza si o contractie brusca a economiei americane in acest an, mentioneaza Market Watch.

Investitii putine, consum redus

Perspectiva economica a SUA nu este imbucuratoare pentru 2015-2016, sustin economistii OCDE, care au revizuit in scadere prognoza de crestere economica de la 3,1% la 2% pentru anul in curs si de la 3% la 2,8% pentru anul viitor.

Chiar daca datele colectate in primul trimestru sunt tranzitorii, perspectiva economica globala este in continuare nesatisfacatoare ca urmare a lipsei investitiilor si a cererii reduse, explica reprezentantii organizatiei.

"Abia daca acordam un B- de trecere economiei globale", a afirmat economistul-sef al OCDE, Catherine Mann.

Analiza accentueaza si mai mult ingrijoarea ca, dupa criza financiara din 2008, ritmul de crestere economica la nivel global a devenit din ce in ce mai redus.

Din datele OECD reiese ca nivelul anemic de crestere economica din ultimii sapte ani s-a reflectat printr-o lipsa a locurilor de munca, stagnarea nivelului de trai si o inegalitate sociala in crestere.

Acum, si lipsa investitiilor devine un motiv de ingrijorare. La nivel global, investitiile din sectorul public si privat sunt acum la 20% din nivelul necesar pentru a sustine redresarea economica.

Cerc vicios

Conform expertilor organizatiei exista riscul ca nivelul investitional scazut si cresterea economica anemica sa intre intr-un cerc vicios.

"Lipsa investitiilor este sustinuta de slaba recuperare a economiei si de indoiala care planeaza asupra unei cresteri economice sustinute", se mentioneaza in raport.

In opinia economistilor OCDE, cele mai mari probleme ale momentului le reprezinta politica fiscala paguboasa din Statele Unite, lipsa unui plan clar in finantele publice din Japonia si criza datoriilor din Grecia, plus incertitudinea care vizeaza viitorul tarii in zona euro.

#revenire economie globala, #crestere econmica slaba, #nivel investitional redus, #analiza OCDE , #Crestere economica