Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI avertizeza: Nu cresteti dobanzile, riscati o noua criza a datoriilor

FMI avertizeza: Nu cresteti dobanzile, riscati o noua criza a datoriilor


Cresterea dobanzilor de referinta ar putea atrage o noua criza a datoriilor pe pietele emergente, trag semnalul de alarma expertii FMI, indicand spre sectorul corporatist care s-a bucurat de creditele ieftine acordate pana in prezent.

Nivelul datoriilor inregistrate de firmele din sectorul non-financiar a crescut, intre 2004 si 2014, de la 4.000 de miliarde dolari la peste 18.000 de miliarde, conform raportului bianual al institutiei financiare internationale, anunta The Guardian.

China a dat tonul

Excesul in contractarea creditelor si-a pus amprenta si asupra profitabilitatii afacerilor, cota din productia economica rezervata achitarii imprumuturilor crescand de la aproape 50%, in 2004, la 75%, in cursul anului trecut.

Companiile de pe piata chineza au fost printre cele care au dictat noua tendinta in pietele emergente, dar firme din Turcia, Chile si Brazilia s-au bazat, de asemenea, pe creditele acordate in conditii avantajoase pana anul trecut, fiind vulnerabile in fata unei eventuale cresteri a dobanzilor de referinta.

O astfel de miscare este de asteptat in cursul lunilor urmatoare cel putin pe piata americana, unde Rezerva Federala a recurs deja la trei amanari succesive a cresterii dobanzilor in cursul acestui an.

Un astfel de eveniment ar putea genera un numar ridicat de falimente in randul companiilor din pietele emergente, pe masura ce costurile unui imprumut vor urca rapid, cred expertii FMI.

Efectul se va resimti si in sectorul bancar, care detine o mare parte din aceasta noua datorie, acesta fiind determinat sa tina sub control procesul de creditare, intr-un cerc vicios care aminteste de criza creditelor din 2008-2009.

"Socul din sectorul corporatist poate fi transmis cu usurinta in piata financiara unde va genera un cerc vicios pe masura ce bancile vor reduce nivelul de creditare.

La randul sau, aceasta masura va scadea cererea agregata si valorile colaterale, contribuind la limitarea accesului la surse de finantare si descresterea activitatii economice, ceea ce, in final, va rezulta intr-o crestere a pierderilor in sectorul financiar", se arata in raportul FMI.

Politicile monetare au incurajat trendul

Tendinta de supra-indatorare a fost accentuata de anumiti factori internationali, inclusiv de minimul istoric atins de dobanzile de referinta si de programele de relaxare cantitativa initiate in Statele Unite, Japonia si zona euro pentru reluarea cresterii economice.

"Politicile monetare au fost exceptional de incurajatoare in majoritatea economiilor avansate.

Firmele din economiile emergente au fost incurajate de oportunitatile ivite in cresterea masiva a gradului de indatorare fata de cota lor de piata, ca urmare a conditiilor neobisnuit de favorabile la nivelul pietei globale", explica economistii Fondului.

Analistii FMI au observat cu ingrijorare ca nivelul datoriilor a crescut mai ales in randul companiilor din sectoare vulnerabile la o noua criza, cum sunt constructiile sau industria de petrol si gaze.

Iarasi, cei mai mari debitori au preferat sa contracteze credite in valute straine ceea ce inseamna o dubla expunere a acestor companii in cazul unei cresteri a dobanzilor urmata de o depreciere a monedelor nationale din tarile lor.

Avertismentul FMI vine cu putin timp inaintea intalnirii anuale a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale de luna viitoare din Lima-Peru.

Raportul emis acum se concentreaza in special pe efectul pe care l-ar avea o eventuala crestere a dobanzii de referinta in Statele Unite, urmata de haosul care s-ar declansa in pietele emergente.

Criza in trei acte

Janet Yellen, presedintele Rezervei Federale, a anuntat ca amanat luna aceasta cresterea dobanzilor pe piata americana ca urmare a turbulentelor inregistrate in pietele emergente, vizand in special China.

Economistul sef al Bancii Angliei, Andy Haldane, a avertizat si el recent ca piata globala s-ar putea confrunta cu un ultim episod al trilogiei crizei financiare care a debutat in 2008 in SUA, a ravasit ulterior economia zonei euro si este asteptata acum sa loveasca pietele emergente de pe glob.

Intr-un capitol separat din raport, economistii Fondului recomanda autoritatilor din pietele emergente sa adopte masuri care sa impiedice evaporarea lichiditatilor din piete pentru a evita oscilatiile puternice ale preturilor.

Pe de alta parte, expertii FMI considera ca unii investitori, desi avertizati din timp de schimbarile ce sunt asteptate in pietele financiare, au preferat sa joace riscant ignorand recomandarile expertilor.

"In ultimii ani, factori precum apetitul de risc al investitorilor si rata scazuta a dobanzilor au mascat cresterea vulnerabilitatilor din piata de lichiditati", apreciaza Gaston Gelos, seful diviziei de analiza pentru stabilitate financiara globala a FMI.

Recomandarile sale pentru economiile vizate de noua criza privesc cresterea nivelului de lichiditati si asigurarea accesului egal la platformele de comert electronic.

In acelasi timp, Gelos sustine ca anumite episoade de lipsa a lichiditatilor in piata vor fi inevitabile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2847 ori