Galceava in G20: Germania tine cu dintii de austeritate - Fara stimuli fiscali!

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 16:50
4160 citiri
Galceava in G20: Germania tine cu dintii de austeritate - Fara stimuli fiscali!
Foto: Wikimedia

Intrunirea ministrilor de Finante din cele mai puternice 20 de economii ale lumii poate tensiona si mai mult relatiile dintre state, in conditiile in care reprezentantii Germaniei tocmai au anuntat ca nu au de gand sa accepte un compromis care sa includa o relaxare fiscala.

In schimb, ministrul Wofgang Schaeuble le recomanda omologilor din celelalte 19 state o reforma structurala menita sa intareasca cresterea economica a celor mai puternice economii ale lumii, relateaza Bloomberg.

Cu doar cateva ore inainte de inceperea sedintei, ministrul de Finante german a declarat ca politicile monetare initiate pe pietele din SUA, Japonia si Europa si-au epuizat efectul.

Schaeuble a avertizat ca folosirea imprumuturilor pentru a finanta cresterea economica nu ar face decat creeze un set de economii zombi.

"Discutiile despre alti stimuli ne-ar distrage de la sarcinile reale care ne stau la indemana.

Germania nu este de acord cu un pachet de stimuli fiscali in cadrul G20, dupa cum cer unele voci, in cazul in care riscurile s-a materializa", a explicat oficialul german.

Conflict deschis

Pozitia lui Schaeuble ar putea genera un conflict intre ministrii de Finante din grupul G20.

Cu cateva zile inainte de intrunirea de la Shanghai, secretarul Trezoreriei americane, Jacob J. Lew, afirma ca grupul tarilor dezvoltate trebuie sa-si asume un angajament pentru implementarea politicilor monetare, a stimulilor fiscali si a reformelor structurale pentru a incuraja consumul pe aceste piete.

Ministrul de Finante al Chinei a admis ca politica actuala a Beijingului prevede o crestere a deficitului fiscal.

In schimb, reprezentantul Germaniei a tinut sa aminteasca ca petrolul ieftin a actionat deja ca un factor incurajator pentru cresterea consumului, iar aplicarea politicilor fiscale propuse ar putea deschide calea pentru o noua criza financiara.

#politici fiscale G20, #politici monetare Europa, #program austeritate Germania, #reforme structurale , #Criza financiara