Protectionism redivivus in lumea dezvoltata?

Luni, 06 Februarie 2017, ora 07:54
4906 citiri
Protectionism redivivus in lumea dezvoltata?

SUA doresc "comert echitabil"' (fair trade). Aceasta pozitie denota o schimbare radicala de viziune in relatiile comerciale externe.

Denuntarea acordului comercial TransPacific (TPP), atitudinea fata de acordurile NAFTA si TTIP intaresc afirmatia. Se vorbeste de intelegeri comerciale bilaterale, bariere tarifare; firme americane sunt indemnate sa mute operatiuni acasa, sa repatrieze profituri etc.

In mod traditional, conceptul de "fair trade" nu este in retorica tarilor dezvoltare. Si in tari din UE se cresc accente suveraniste nationale, dar regulile din Uniune mentin ordinea liberului schimb.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, SUA au fost campion al comertului international liber. Democratia liberala era gandita in relatie simbiotica cu comert liber. Caderea Zidului Berlinului a accentuat aceasta viziune. Uniunea Europeana si ordinea mondiala post-belica au avut menirea de a pacifica relatiile dintre state, de a preveni conflicte economice si nu numai.

Aceasta constatare nu ignora marea confruntare geopolitica din secolul trecut.

Dar nu dintotodeauna SUA au fost pentru comert liber. Emanciparea fata de coroana britanica a avut suport in masuri protectioniste; Germania a facut la fel tot in relatia cu Regatul Unit, in timp ce Japonia a raspuns la asaltul puterilor occidentale printr-o politica de dezvoltare ce a utilizat mijloace protectioniste.

Protectionismul a facut parte din arsenalul de constructie economica, de modificare a balantei de putere.

De ce sirene ale protectionismului "suna" in lumea dezvoltata in acesti ani? Sunt evolutii economice si pericole ce ofera explicatii. Intre evolutii economice sunt de mentionat:

- Erodarea pozitiei SUA si a altor state dezvoltate in distributia puterii economice in lume;

- Noi tehnologii elimina locuri de munca, dar si politici economice/publice sunt responsabile pentru incordarea sociala, pentru dislocari sociale.

- Criza financiara a fragmentat, divizat societatea si induce replieri; criza a indus state si banci centrale sa adopte masuri "non-standard", interventioniste in economie.

- Practici corporatiste rele, evitarea platii impozitelor alimenteaza reactii contra globalizarii.

- Exista un sentiment raspandit ca piete externe (financiare) exercita putere excesiva in influentarea deciziilor nationale. Problema este delicata si pentru ca este in joc legitimitatea celor cu mandat de a administra treburi publice.

Tot mai proeminenta pe agenda publica in tarile occidentale este sigurant ...citeste mai departe despre "Protectionism redivivus in lumea dezvoltata?" pe Ziare.com

#protectionism SUA, #politici economice Europa , #Stiri Macroeconomie